В петък решават за суспендиране на Шенген заради Гърция

8488
В петък решават за суспендиране на Шенген заради Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

По време на министерската среща на ЕС в петък в Брюксел е възможно да бъде взето решение за суспендиране на Шенгенското споразумение. Това е сред най-драстичните решения, което може да бъде взето, съобщава британското издание "Файненшъл таймс" /ФТ/, предаде БГНЕС.

Ако това предложение бъде прието, Европейската комисия ще може да затвори една или няколко външни граници за период от 2 години. Това на практика ще означава въвеждане на граничен контрол подобно на този, който бе въведен още в края на лятото от Германия и Австрия.

Министерската среща в Брюксел идва след многократните предупреждения към властите в Гърция и призивите Атина да преразгледа отношението си спрямо мигрантите и да поиска помощ. В противен случай тя ще бъде изправена пред изключване от Шенген, пише още изданието.

"Файненшъл таймс" уточнява, че тази мярка може да засегне още една държава. Предложението за суспендиране на Шенгенското споразумение е внесено от Люксембург.

Припомняме, че от началото на тази година Гърция е допуснала на своя територия над 700 000 мигранти. Данните бяха оповестени от Върховния комисарят за бежанците към ООН в началото на тази седмица. Огромна част от тези мигранти бяха транспортирани към македонската граница от властите в Атина с автобуси и влакове.

Република Македония от две седмици не допуска на своя територия икономически мигранти. На 28 ноември властите в Скопие започнаха изграждането на ограда по границата с Гърция.

В същото време управлението на върховния комисар на ООН за бежанците се обърна към Гърция да спазва правата на мигрантите, които в момента се намират на територията на страната и искат да продължат на север към Централна и Западна Европа.

Организацията изразява своето безпокойство и напрежение от насилието на гръцка територия в близост до границата с Македония. Днес ситуацията се напрегна още повече, след като един марокански мигрант загина при нещастен случай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани