Вижте кои са шестимата българи, предложени да са персона нон грата в Македония

6250
Вижте кои са шестимата българи, предложени да са персона нон грата в Македония
Снимка: БГНЕС

Македонският президент Стево Пендаровски предложи забранителен списък с шестима български граждани, които да не бъдат допуснати на честванията за Гоце Делчев в Северна Македония. До този момент той не е посочил конкретни имена, но опозиционната македонска партия "Левицата" публикува списък с шест души, които да бъдат обявени за персона нон грата.

Сред тях са имената на евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев. Забрана за влизане се иска и за Красимир Каракачанов и Милен Врабевски, определен като български олигарх и финансист на клубове с фашистки имена. В партийния списък стои и името на председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Пендаровски: Западните Балкани са слабото място в европейската сигурност

По време на изказването си в Давос президентът на Северна Македония определи Западните Балкани като слабо място в европейската архитект...

Председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов вече има забрана за влизане в западната ни съседка. Според него аргументът на Пендаровски, че подобна забрана е нужна заради националната сигурност, е абсурд.

Джамбаски е определен като неофашист, който обявява македонците за българи. В ефира на БНТ той коментира, че все още не е получил такава забрана. "Не ми е извество, но предполагам, че скоро ще разберем. Но забравянето на който и да било български гражданин да защитава правата на македонските българи, е скандално искане от страна на властите в Македония. Всъщност тези, които трябва да бъдат забранени, са Пендаровски, Ковачевски, Османи, които провокират със своите изказвания антибългарска истерия и които прикриват нападения на хора, заради тяхното българско самосъзнание", каза Ангел Джамбазки.

Евродепутатът Андрей Ковачев е другото име в списъка на партия "Левицата", с бележка "отрицател на македонската история". "Г-н Пендаровски, това което направи, аз съм ужасен. То е трагикомично, но повече е трагично, защото все пак той е президентът на РСМ. И той дължи много обяснения сега, защото ако наистина имаме руски шпионски служби, които работят по този въпрос, и той има информация за това, защото той го казва, това трябва и ние да го знаем", каза Андрей Ковачев.

"Ние сме съюзници с Македония в НАТО. Тоест ние сме военни съюзници. На база на какво наш военен съюзник ще налага евентуално решение за забрана и то за посещаване на евродепутати, на народни представители, на политически представители от каквито и да е било формации и партии. Това съюзническо поведение ли е?", каза Костадин Костадинов. 

Пендаровски смята, че няма национално съгласие за членство в ЕС на Северна Македония

В Република Северна Македония за съжаление няма национален консенсус да продължим по пътя към ЕС, смята президентът на страната Стево П...

Имената от списъка на Пендаровски - тепърва ще станат ясни. Както и дали правителството ще се съгласи да им наложи забрана.

ОЩЕ: Президентът на Северна Македония осъди нападението срещу секретаря на българския клуб в Охрид

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com