Визитата на Хан не доведе до напредък в Македония

1555
Визитата на Хан не доведе до напредък в Македония
Снимка: БГНЕС

Късно тази нощ приключиха срещите в Скопие на еврокомисаря по разширяването на ЕС Йоханес Хан с македонските политически лидери, чийто партии са представени в парламента. Хан разговаря последователно с Билал Касами от Движението "Беса", със Зиядин Села от Албанския алианс, Али Ахмети от ДСИ, Зоран Заев от СДСМ и накрая с Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ. Македонският президент Георге Иванов отказа да разговаря с еврокомисаря, посочва БГНЕС.

Хан напусна Скопие без да даде пресконференция както бе предвидено предварително. Минути след като напусна македонската столица, беше разпространено съобщение от негово име. "При срещите с представителите на парламентарнити партии подчертахме много ясно, че всички лидери, включително и президентът, са длъжни да зачитат резултатите от последните избори. В демокрацията всеки трябва да признае парламентарното мнозинство. Поради тази причина подкрепяме президентът спешно да преразгледа позицията си. Няма време за губене. В момента очакваме от всички политически партии и институции да дадат път на демократичните процеси, защото това е в интерес на гражданите", пише в съобщението на Хан.

Георге Иванов отказа да се срещне с Йоханес Хан

Македонският президент Георге Иванов няма да се срещне с еврокомисаря Йоханес Хан, който днес пристига в Скопие. Това съобщиха от каби...

Според него последните няколко месеци са навредили на икономиката на страната. "Призоваваме за бързо формиране на правителство, което да извърши небходимите реформи. От партиите и правителството очакваме да изпълнят договорите от Пържино. Призоваваме всички да се въздържат от действия и прояви, които може да предизвикат междуетническо напрежение и да влошат добрите отношения със съседите. Никой не трябва да си играе с огъня. Дълбоко сме загрижени от говора на омразата. Гражданските прояви /митинги, бел.ред./ са основата в демократичното общество, но те са и отговорност", пише еврокомисарят и призовава за спиране на отрицателната риторика спрямо международната общност и неправителствените организации.

През следващите дни очакваме сериозно и отговорно държавническо поведение от страна на институциите, които да позволят съставянето на ново правителство и стабилна коалиция. Това е единственият начин страната да се върне по пътя на нейната евроинтеграция", пише още Йоханес Хан, който бе придружаван в Скопие от тримата евродепутати - Иво Вайгъл, Едуард Кукан и Кнут Флекенщайн.

Докато еврокомисаря провеждаше срещите си в парламента, пред сградата се събраха десетки хиляди души на протест. Те призоваха "Хан да зачете волята на гражданите, да осъди "албанската платформа" и да уважава волята на Македония". Протести имаше в общо 43 града и населени места. Това бе 23-я протест организиран от гражданското сдружение "За единна Македония".

След срещата си с Хан Никола Груевски отказа да направи коментар, но Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ каза, че на еврокомисаря е било казано, че има само две решения за изход от кризата - нови избори или съставяне на правителство на малцинството от страна на Заев, но само след като той осъди "албанската платформа".

При визитата на Йоханес Хан - масови протести срещу албанската платформа в Македония

Днес следобед в 43 града на Република Македония ще се проведат протести за запазването на единството и териториалната цялост на Републи...

"Посланията на еврокомисаря са много ясни. Процесите трябва да бъдат ускорени. ..Това обаче не означава, че не трябва да бъдем внимателни и да се пазим от провокациите на опонента, но трябва да ускорим нещата", каза след срещата Зоран Заев.

"Ние сме част от парламентарното мнозинство и нямаме намерение да нарушаваме този договор...Надявам се ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ да превъзмогнат различията си. В интерес на страната е да бъде намерено решение за да може институциите да функционират. Ние не сме бунтовници и няма да превземаме институциите. Надявам се да намерим мирно и приемливо решение", каза Али Ахмети след разговора с Йоханес Хан.

Гражданското сдружение "За единнна Македония" организира всекидневни протести от края на месец февруари в десетки градове на страната срещу "Албанската платформа", която бе изготвена с директното участие на албанския премиер Еди Рама. Тя предвижда промяна в Конституцията, държавните символи на страната и въвеждането на албанския като официален език в западната ни съседка. Този документ бе подписан от трите албански формации - ДСИ на Али Ахмети, Движение "Беса" на Билал Касами и Албанския алианс на Зиядин Села. В момента и трите партии подкрепят Зоран Заев от СДСМ за сформиране на нов кабинет. Иванов обаче отказва да връчи мандат именно поради "Албанската платформа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com