Вучич към Джон Маккейн: Сърбия няма да се присъедини към нито един военен съюз

3249
Вучич към Джон Маккейн: Сърбия няма да се присъедини към нито един военен съюз
Снимка: Getty Images/Guliver

Сърбия играе жизненоважна роля като „сила на помирението" и основната икономика в региона, заяви в Белград американският сенатор Джон Маккейн, който е на посещение в сръбската столица.

По време на съвместната пресконференция с премиера Александър Вучич гостът изрази задоволство, че е дошъл в Белград има възможността да поздрави Вучич заради избирането му държавен глава.

След срещата между двамата Вучич, който още не е встъпил в длъжност като държавен глава, заяви, че основните теми на срещата са били въпросите за запазване на регионалния мир и стабилност, двустранните отношения, участието на Сърбия в смесените военни учения. Специално е изтъкнато настояването за военен неутралитет на Сърбия.

Протестите срещу Вучич в Сърбия остават все така силни

За поредна вечер в Белград се проведе протест "Срещу диктатурата". Този протест беше седми поред. Множеството, предимно от млади хора,...

Според него за стабилността и мира в региона е много важно в Република Македония проблемът да бъде решен по възможно най-добрия начин при създаването на правителство. Вучич подчерта, че е от изключително значение за всички на Западните Балкани проблемът да бъде решен. По отношение на съвместните мирни операции, Вучич заяви, че за сръбските войници и полицаи този опит е много важен спомена за 8 големи военни учения през 2016.

„Имахме 8 общи учения през 2016, предвиждаме още 6-7 за тази година и неколко стотин съвместни акции. Това е много конкретно сътрудничество, каза Вучич. Той съобщи на Маккейн, че Сърбия няма да се присъединява към нито един военен съюз.

„Благодаря на Маккейнн за визитата – той е важен човек в САЩ, и за загрижеността за Западните Балкани. Благодаря, че не му е трудно да чуе и друго мнение”, каза Вучич.

На въпрос дали е имало натиск на Маккейн за признаване на Косово, и за налагане на санкции срещу Русия, а Сърбия да стане член на НАТО, той каза: Ние не разговаряме по този начин. Макейн е опитен човек и нито един от тези въпроси не беше повдигнат”.

Саша Янкович: Вучич е откраднал 319 000 гласа на изборите

От предизборния щаб на кандидата за президент на Сърбия Саша Янкович, който е и бивш омбудсман, съобщиха, че новоизбраният президент и ...

Вучич каза също: „Имаме и искаме да имаме добри отношения с Русия, така както се намираме на европейския път.”

Сенатор Маккейн поздрави Вучич и за напредъка на Сърбия в областта на реформите по пътя към ЕС и изрази надежда, че сътрудничеството с бъдещия президент на Сърбия и правителството в Белград ще продължи. Според него Сърбия играе жизнено важна роля като помирителна сила и основна икономика в региона.

Процесът на диалог е тежък, но благодарение на президента Николич и премиера Вучич, както и на техните партньори от Прищина, този диалог постигна напредък… Необходимо е смело лидерство, за да може процесът да продължи. Това послание ще го повторя и в Косов, каза Маккейн.

Междувременно Джон Маккейн и сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович присъстваха на международно антитерористично учение с участие на спецчасти от Сърбия, САЩ и Словения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Над 400 души са се удавили в Гърция през 2023 г.

НАТО напомни: Преспанският договор проправи пътя на РСМ към алианса

ЕС с остра позиция срещу Косово след недопускането на сръбския патриарх

Едно говори, друго прави: Новият президент на Северна Македония "омекна" пред ЕС

Прегласуване на парламентарния вот в 4 секции в Северна Македония

Протест: Коктейли “Молотов“ пред общината в Тирана

Вучич: Нито една страна няма да влезе в ЕС преди Украйна, запомнете тези мои думи

Опитал да изнесе ценни отровни паяци и скорпиони от Турция: Задържаха куратор от американски музей (ВИДЕО)

Хиляди протестират в Румъния: Искат намаляване на данъците за работещи

Албански политик: Оптимист съм за конституционните промени, чакаме изборите в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани