X
 
 

Вучич: Не очаквам да постигнем компромис с Косово скоро

980 0
Вучич: Не очаквам да постигнем компромис с Косово скоро
Снимка: Getty Images
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви на пресконференция след срещата си с руския си колега Владимир Путин в Сочи, че не очаква скоро да бъде постигнат компромис по въпроса с Косово, предава белградската телевизия N1.

Той каза, че властите в Прищина искат единствено да получат международно признание на суверенитета си и да не позволят на Сърбия да получи нищо, и добави, че това няма да се случи. Вучич каза, че очаква подкрепата на Русия в международните организации, предаде "Фокус".

ООН: Бруталната истина е, че 2020 г. ще бъде трудна за милиони

ООН отправи призив за близо 29 милиарда долара, необходими за хуманитарни помощи, тъй като изменението на климата и все по-продължителн...

„Аз го информирах (Путин) за нашите преговори с албанците“, каза сръбският президент.

Вучич заяви, че хората в Сърбия уважават Путин повече от други руски лидери и добави, че страната му „нямаше да бъде бомбардирана през 1999 г., ако Путин тогава беше на власт“.

Путин от своя страна заяви, че позицията на Москва по отношение на Косово остава непроменена, след което добави, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН под номер 1244 трябва да бъде база за решението.

Въпросната резолюция установява временната администрация на ООН в Косово.

Вероятността от адски жеги се увеличава 100 пъти

Вероятността от екстремни горещини в Европа се е увеличила с около 100 пъти в сравнение с началото на ХХ век, казаха германски природоз...

Путин заяви, че Русия ще подкрепи становището на Белград за компромис с властите в Прищина, ако такъв бъде постигнат и с него се съгласят и двете страни. Според него мирно решение на конфликта трябва да уважава суверенитета на Сърбия и да дава адекватна защита на интересите на всички етнически групи в региона.

Освен това руският лидер каза, че Вучич се е съгласил да присъства на парада на победата на 9 май 2020 г. в Москва, в чест на 75-ата годишнина от края на Втората световна война.

Путин също така говори и за енергийните ресурси, като каза, че частта на „Турски поток“, минаваща през Сърбия ще бъде завършена до седмици и добави, че Русия възнамерява да помогне на Белград също така да подсили своите отбранителни способности.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално