Вучич: В Косово ще има мир, докато някой не започне да убива сърби

2317
Вучич: В Косово ще има мир, докато някой не започне да убива сърби
Снимка: Getty Images/Guliver

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че в Косово ще има мир, докато сърбите са в безопасност. "Ще има мир, докато някой не атакува физически сърбите и не започне да ги убива, това не мога да понеса", казва Вучич пред сръбската Prva TV.

Президентът е приел решението на косовския въпрос като лична задача, а сръбското правителство го е упълномощило да води преговорите. Той обаче е скептичен за намирането на решение, тъй като очаква намеса на чужди държави и разузнавателни служби, които да осуетят опитите за споразумение между Белград и Прищина.

Доналд Тръмп призова Вучич да признае Косово

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави с писмо сръбския си колега Александър Вучич по повод Деня на държавността и го призова да приз...

"Не съм оптимист за постигането на споразумение, въпреки че съм готов да говоря с Прищина веднага след като митата бъдат премахнати", казва сръбският държавен глава.

Вучич твърди, че е "много уплашен, че този проблем ще остане за нашите деца" и е решен да се бори за разрешването му. "Ще направя всичко, за да не се стигне дотам. Ще изгубя много репутация, защото знам, че е непопулярно, но ще се боря за споразумение", увери той.

Президентът обеща, че "политически няма да остави този проблем да остане неразрешен, но вече знае, че ще бъде политически победен по този въпрос".

"Ще се боря с цялата си сила и сърце, но знам на 99 процента, че няма да успея. Нямам проблем с това в историческия смисъл, но имам заради реалния живот на нашите хора. Не съм от тези, които искат всичко да бъде наше, а по-скоро от тези, които са отговорни, и този, който успя да върне Косово към политическата карта на света", каза Вучич.

Вучич прогнозира, че споразумение с Косово ще бъде "адски трудно"

"Решаването на спора между Гърция и страната, която сега се нарича Република Северна Македония, беше по-лесно. За нас ще бъде по-трудно...

Сръбският президент има идея за решение на косовския въпрос и обеща да го представи „в същата секунда, когато някой го приеме, а това трябва да се направи предимно от албанците“.

Според него замразеният конфликт в спорната област вече не съществува, тъй като албанците вече не го искат. "Те искат да консолидират напълно държавата, която са създали през 2008 г.", смята Вучич.

По думите му албанците са нервни и не рядко правят погрешни решения. Европа и САЩ го забелязват и бързат да решат въпроса, тъй като се опасяват, че действията на албанците могат да доведат до конфликт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com