Въже ли е довело до трагедията с мигрантите в Гърция? Властите отричат

3259
Въже ли е довело до трагедията с мигрантите в Гърция? Властите отричат
Снимка: Getty Images

Гръцки официални лица опровергаха поредица от съобщения, според които фаталният кораб с мигранти се е преобърнал на около 80 км от южния бряг, защото бреговата охрана е закачила на него въже.

До момента е потвърдена смъртта на 78 души, но се предполага, че стотици други са изчезнали, включително до 100 деца.

Първоначално бреговата охрана заяви, че е спазвала "дискретна дистанция" до плавателния съд. Сега обаче правителствен говорител каза, че когато охраната се е приближила до кораба, е вкарала въжето в действие.

Илиас Сиакантарис заяви пред гръцка телевизия, че няколко часа преди плавателният съд да потъне, бреговата охрана е "използвала въже, за да се стабилизира, да се приближи и да види дали искат помощ". Но също така подчерта: "Не е имало въже за акостиране", което предполага, че не е имало опит за теглене на кораба или връзване към него за някакъв период от време.

"Те са отказали, казали са: "Няма помощ, отиваме в Италия", и са продължили по пътя си", твърди говорителят, цитиран от BBC.

Въпросът дали някой от корабите се е опитал да прикрепи въже към фаталния плавателен съд с мигранти, беше повдигнат за първи път от активист, който заяви, че хората на борда са казали, че се страхуват как това може да накара силно претъпкания кораб да се обърне.

Гърция обяви тридневен траур заради трагедията с мигрантите

В Гърция е обявен тридневен траур във връзка с потъването на лодка с мигранти в Йонийско море, за което се предполага, че е отнело живо...

Скоро след потъването на кораба, малко след 02:00 ч. местно време в сряда, от морето са спасени общо 104 души, но шансовете да бъдат открити още хора, бързо намаляват. Международната организация по миграция към ООН определи потъването като една от най-големите трагедии в Средиземно море.

Графикът и разказът на бреговата охрана бяха оспорени, особено от една организация, която твърди, че е била в контакт с хората на риболовния кораб. Електронно писмо, изпратено от Alarm Phone във вторник следобед, предупреждава бреговата охрана, че на борда се намират до 750 души и те спешно молят за помощ.

Бреговата охрана подчерта, че от първия момент, в който е влязла в контакт с екипажа в следобедните часове, не е била отправена молба за помощ. Вечерта два търговски кораба са снабдили лодката с вода, но служителите на бреговата охрана са заявили, че многократните предложения за помощ са били отхвърлени.

Гръцкото правителство настоява, че не е използвано въже за акостиране, след като в петък гръцкият вестник Kathimerini съобщи, че кораб на бреговата охрана е включил прожектори и е използвал високоговорители, за да съобщи на хората на борда, че са в опасност и няма да могат да стигнат до италианския бряг. Твърди се, че това се е случило около три часа преди корабът да потъне.

Според източника на медията - членовете на бреговата охрана са завързали въже за рибарския кораб, за да може нейният екипаж да провери условията вътре. След това някои от хората на борда отвързали въжето, за да продължат пътя си на север към Италия.

Гръцката брегова охрана е спасила от морето 90 мигранти

Гръцката брегова охрана е спасила 90 мигранти, от които 37 деца, в морето край остров Китира, съобщиха днес властите, цитирани от ДПА. ...

Но два разказа на оцелели предполагат, че въжето може да е довело до потъването на плавателния съд. Местен съветник в пристанищния град Каламата, който по-рано е разговарял с 24-годишен сириец, споделя: "Лодката на бреговата охрана ги завърза с някакво въже и се опита да ги изтегли наляво. По неизвестна причина лодката се отклони надясно и изведнъж потъна", казва Тасос Полихронопулос.

Друг оцелял изказва подобна версия пред бившия премиер Алексис Ципрас по време на посещението му в Каламата в четвъртък: "Гръцката брегова охрана помоли плавателния съд да ги последва, но те не можаха. След това бреговата охрана хвърли въже, но тъй като не знаеха как да издърпат въжето, корабът започна да виси надясно и наляво. Лодката на бреговата охрана се движеше твърде бързо, но плавателният съд вече висеше наляво и така потъна".

В петък говорителят на гръцката брегова охрана капитан Никос Алексиу беше категоричен, че "не е имало опит за закотвяне на кораба", въпреки че каза, че моряците от търговския кораб, който е осигурявал доставки през вечерта, са хвърлили въжета. "Тъй като корабът не е поискал помощ, ние не можехме да се намесим", каза той пред обществената телевизия ERT.

"Корабът е превозвал незаконно хора. Ние не бяхме навлезли в критичната фаза, за да можем да дадем възможност за спасителна операция", каза той.

Първите данни от днес бяха за 7 арестувани. ОЩЕ: Арестуваха седем души за преобърналия се кораб с мигранти в Гърция. По-късно стана ясно, че общо 9 души, сред които няколко египтяни, са задържани по подозрение в трафик на хора, съобщава гръцката телевизия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com