Въпреки инвестициите, пътищата в Албания са сред най-лошите

2836
Въпреки инвестициите, пътищата в Албания са сред най-лошите

Международният валутен фонд (МВФ) нарежда Албания на предпоследно място по качество на инфраструктурата, въпреки че гражданите на страната плащат милиарди евро за публични инвестиции, пишат местните медии, цитирани от БГНЕС.

МВФ посочва, че за периода 2005/2016 г. албанското правителство е харчило годишно средно по 5,5 на сто от БВП за обществени проекти, свързани основно с пътища, пристанища и други инфраструктурни сегменти.

За 3 години в ЕС са влазли 118 000 нелегални имигранти от Албания

За 3 години в Европейския съюз са дошли 118 000 нелегални имигранти от Албания, като по-голяма част от тях са били върнати обратно в ...

Това нарежда Албания сред петте страни с най-високите капиталови разходи през последното десетилетие, но тази агресивна динамика на инвестиции не е допринесла за инфраструктура, адекватна на икономиката.

„Според МВФ, в група от 40 разгледани страни, Албания е втора с най-лоша инфраструктура, оставяйки зад себе си единствено Руанда. Всички други икономики, включително Сърбия и Македония, имат добри пътища, както енергийна инфраструктура, въпреки че харчат по-малко”, съобщи столичната телевизия „Топ ченъл”.

Във връзка с това къде се крие причината платените от гражданите милиарди да не са донесли подобряване на инфраструктурата, МВФ посочва, че това е свързано с ефективността на инвестициите.

В доклада се посочва, че Албания е част от групата държави с ниска ефективност на инвестициите, а Световната банка смята, че с най-малко 30 на сто от изразходваните средства за обществени проекти се злоупотребява или вследствие на корупция или забавяне на проектите.

България и Албания ще подсилят икономическите отношения

"Искам да изкажа подкрепата на България по пътя към вашата стратегическа цел - членството в Европейския съюз. Приветстваме усилията на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com