Заев: Македония се доближи до решаването на спора за името с Гърция

2045
Заев: Македония се доближи до решаването на спора за името с Гърция

Македония никога не е била по-близо до решаването на 25-годишния си спор с Гърция, но дори и да не успее, Скопие ще продължи да се интегрира с Европа. "Смятам, че никога не сме имали по-добри обстоятелства, за да намерим цялостно решение, което ще продължи векове и ще остане завинаги", заяви в интервю за агенция France Presse, цитирано от БГНЕС, премиерът Зоран Заев.

Припомняме, че дългогодишният спор за името между Македония и Гърция е от 1991 г., когато Скопие обяви независимост след рухването на комунистическа Югославия. Атина се противопоставя на името на Македония, защото има своя собствена северна провинция, наречена Македония, и се опасява, че това може да означава териториални амбиции.

"Ако спорът не бъде решен, светът няма да свърши", каза Заев. "Ние ще донесем Европа тук в Скопие (столицата - бел. ред.). И ще прокараме европейския дневен ред по един или друг начин", коментира още Заев.

Заев: Вероятно ще има референдум за името

Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че е нужно в страната да се проведе референдум за името и най-вероятно ще има такъв, но не се ...

Текущи разговори

Поради спора Македония бе принудена да се присъедини към Организацията на обединените нации под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ). Гръцките заплахи за вето също възпрепятстват кандидатурата на Скопие за членство в Европейския съюз и НАТО. Разговорите с посредничеството на ООН за уреждане на спора бяха възобновени, след като социалдемократите на Заев спечелиха миналата година изборите, след като отстраниха партията на националистите ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски след повече от десет години на власт.

На преговорите беше постигнат напредък, след като Македония се съгласи през февруари да промени името на летище "Александър Велики" на столицата на Международно летище Скопие в знак на добра воля за Гърция. Македония също беше обвинена в присвояване на символи и фигури, които исторически се считат за част от гръцката култура като Александър Велики. Магистралата, свързваща Македония с Гърция, също се преименува на "Магистрала за приятелство".

Сега Заев каза, че е "доволен", че "голяма част от проблемите" между Македония и Гърция са били решени и че е оптимист за окончателното споразумяване. По-рано той заяви, че до лятото може да се постигне споразумение. 43-годишният премиер обаче отказа да влезе в подробности за продължаващите разговори, като заяви, че "може да унищожи целия процес".

Отхвърлиха вота на недоверие срещу Зоран Заев

Македонският парламент отхвърли внесение вот на недоверие срещу правителството на Зоран Заев тази нощ. 62-ма депутати гласуваха срещу ...

Отворени врати

По-рано тази седмица Европейската комисия препоръча започването на преговори за присъединяване към ЕС на Скопие, кандидат за ЕС от 2005 г. насам, което развитие Заев определи като "насърчаващо". "Това е послание на отворените врати, което е много важно за Македония", посочи той, като добави, че над 75% от македонците подкрепят интеграцията на страната в ЕС и НАТО. "Това обаче не означава, че не трябва да подобряваме сътрудничеството с други страни, включително с Руската федерация", каза Заев.

Русия открито възрази срещу стремежите на други славянски страни на Балканите да се присъединят към НАТО. Най-скоро това се случи, след като Черна гора стана член в средата на 2017 г.

"Искам да подобря сътрудничеството с Русия", каза Заев. "Руската федерация трябва да знае, че за нас няма алтернатива на НАТО и Европейския съюз, ние ще продължим да се съсредоточаваме върху този път. Това е нашето абсолютно право, нашите очаквания и как виждаме бъдещето на тази страна и хората, които живеят тук", категоричен бе македонският премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com