Заев „не е чувал“ нищо за тресящ Скопие скандал със сексуално насилие на организации, финансирани от Сорос

5969
Заев „не е чувал“ нищо за тресящ Скопие скандал със сексуално насилие на организации, финансирани от Сорос
Снимка: Фейсбук

Metamorphosis и Truthometer, организации, финансирани от Фондация „Отворено общество“ или фондацията на Сорос в РС Македония, извършват цензура във Facebook с цел прикриване на информация за новини, които сочат към факта, че фондацията на Сорос и град Скопие са финансирали скандалния Първи скопски скаутски отряд.

Скандалът с лагера избухна миналата седмица, когато „Слободен печат“ съобщи показанията на родител, чиято непълнолетна дъщеря е била малтретирана по време на участие в скаутски лагер, където участниците са били принудени от инструкторите, между които двама възрастни мъже, да се събличат голи, да участват в сексуални игри и дори да боядисват гениталиите си.

Съд обяви Бил Гейтс и Джордж Сорос за създатели на пандемията

Апелативният съд на провинциите Чинча и Писко в южната част Перу обвини милиардерите Бил Гейтс, Джордж Сорос и Джон Рокфелер за създава...

Новината с подзаглавие „Град Скопие и Сорос финансират скаутски отряд, организирал сексуални дейности в лагер с гимназиални ученици“, беше публикувана на няколко портала и съдържа доказателства, че фондацията на Сорос и град Скопие са финансирали отряда. Сред тях е откъс от списък на финансирани от Сорос организации, включително Първия скопски скаутски отряд, който е получил значителна субсидия от 12 229 долара. Новината съдържа и съобщение, потвърждаващо, че град Скопие също е финансирал тяхната дейност - факт, който беше потвърден от кмета Шилегов, чийто кабинет обяви, че в бъдеще няма да сътрудничат с лагера.

От миналата година Metamorphosis и Truthometer са „партньори на Facebook” за проверка на фактите в тази най-голяма социална мрежа в РС Македония, която за огромна част от населението е основният източник на информация. С това идеологически и политически пристрастните организации, чиито ръководители са имали активно участие в „Цветната революция“ на Зоран Заев, имат възможност да цензурират новини, вредни за техните политически съюзници, пише „Република.мк“.

Скандалът засегна и Министерството на образованието, където министър Мила Царовска се опитва да въведе програма за сексуално образование, разработена в сътрудничество с крайнолеви организации като „Хера“, с които министърът работи дълго време. В края на миналата година Царовска обяви, че пилотна програма за сексуално възпитание, разработена с помощта на „Хера“, ще бъде приложена в четири училища в Скопие и Тетово. „Хера“, която също се финансира от фондацията на Сорос, отдавна си сътрудничи с Първия скаутски отряд на Скопие.

След обявяването на скандала, „Хера“ също се опита да се дистанцира от организацията, наричайки ги „ентусиасти“ и „импровизатори“, които „нямат никакви познания по темата“. Но в публикация в социалните медии от 2019 г. екипът благодари на „Хера“ за подкрепата на техните дейности в продължение на десет години - посочвайки дългосрочното сътрудничество между нея и отряда.

Изгоненият от Орбан университет на Сорос вече работи във Виена

Международен университет, който се изнесе от Унгария заради опасения за академичната свобода, отвори врати във Виена, за да защитава "с...

Фондация „Отворено общество“- РС Македония също потвърди, че подкрепя финансово работата на отряда, но все пак декларира обвиненията срещу нея като „пълна неистина и дезинформация“, тъй като те са дали пари за „предполагаема екологична дейност и неформално образование, а не за скаутски лагер за сексуално образование“. Поради тези полуотричания новината днес се изтрива масово в социалната мрежа Facebook.

„Нещата около това правителство са много по-лоши, отколкото можете да видите в портали или във Facebook, но Truthometer и сие се стараят старателно да блокират всеки факт и всяка новина срещу тяхното правителство, от което изсмукват държавни пари и безвъзмездни средства за да вярвате, че нещата стоят различно“, коментира журналистът Драган Павлович -Латас в редовната си рубрика за „Вечер“.

Днес премиерът Зоран Заев заяви, че за първи път чува от журналистите за скандала, който от дни се разнася сред обществеността и е свързан с Първия скопски скаутски отряд.

Запитан за позицията му по скаутския лагер, Заев отговори, че не е информиран и помоли журналистическият въпрос да бъде изпратен писмено.

Пандемията е краят на отвореното общество, смята руски мислител

Мерките, предприети за борба с пандемията на коронавируса, се свеждат най-общо до едно: затвореност. Ако вземем предвид, че предишната ...

„Какво е скаутския лагер? Не знам какво се случва в момента. Не съм информиран. Моля, изпратете писмено за какво точно става въпрос и ще дам отговор за моята лична позиция или за позицията на правителството. Наистина за първи път чувам за това“, каза Заев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com