Заев: Очаквам скоро да имаме обща литургия между двете църкви

1726
Заев: Очаквам скоро да имаме обща литургия между двете църкви
Снимка: БГНЕС

Надявам се съвсем скоро да има обща литургия между българската и македонската църкви.

Това каза македонският премиер Зоран Заев в Лондон в отговор на въпрос дали подкрепя съвместното съслужение между Българската православна църква и Македонската църква - Охридска архиепископия.

"В рамките на Договора за добросъседство между Република Македония и Република България ние сме се споразумели вече, че всички действия, които ще допринесат за задълбочаване на сътрудничеството, ние ще ги подкрепим. Аз се надявам съвсем скоро да имаме обща литургия в нашата държава, в България", каза Зоран Заев.

Според Заев съвместното съслужение е също начин взаимно да се подкрепяме.

Зоран Заев и Бойко Борисов участват в Лондон в Инвестиционен форум за Западните Балкани организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В конференцията участват лидерите от всички страни от региона, предаде БГНЕС.

Относно това дали Македония би се включили в една инициатива, огласена от премиера Борисов, за изграждане на ядрената мощност в България, за да покрие Македония дефицита си от 500-600 мегавата, Заев каза: "Ние сме вложили много усилия как да увеличим и нашия енергиен капацитет в Македония. Има увеличение от 35% вече, едно от решенията беше да си партнираме с България, правим още стъпки и се надявам да имаме бъдещи възможности, чрез които да осигурим все повече капацитет".

Форумът в британската столица бе открит от премиера на България Бойко Борисов. Основна цел на Инвестиционния форум е да събере лидерите от региона с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти в Западните Балкани. Инициативата е част от поредицата срещи на върха, посветени на развитието и европейската перспектива на страните.

В конференцията участват лидери от всички страни от региона – премиерите на България Бойко Борисов, на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Република Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Основна цел на Инвестиционния форум е да събере лидерите от региона с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти в Западните Балкани. Инициативата е част от поредицата срещи на върха, посветени на развитието и европейската перспектива на страните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com