Заев: Скопие се грижи и за българското малцинство в РС Македония, много неща са подобрени

2628
Заев: Скопие се грижи и за българското малцинство в РС Македония, много неща са подобрени
Снимка: БГНЕС

Всички информации сочат, че в България ще има трети парламентарни избори, заедно с предстоящите президентски. Очаква се след това да бъде сформирано правителство, с което ще може да се преговаря за намиране на решение за отблокиране на процеса и начало на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Това заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев в отговор на въпрос, свързан с по-нататъшното развитие на отношенията с България.

„Имайки това предвид, очаквам в края на ноември и през целия декември да можем да приключим въпросите, тъй като всички те са посочени в пътната карта”, каза Заев. Това означава, че посредством сроковете и посочените институции за засилване ефикасността на реализацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България се дават и гаранции за неговото изпълнение.

Зоран Заев: ЕС има морално задължение към Северна Македония

Всички държави от ЕС са съгласни, че Република Северна Македония е изпълнила това, което се изисква от нея, а сега Съюзът има морално з...

„В същото време имаме готовност - и аз призовавам публично това да стигне до България, да номинираме двете дипломатически ноти”, каза Заев.

Едната, че Северна Македония е едно и също като Република Северна Македония, се отнася до териториалната цялост на Република Северна Македония. В нея се казва, че Скопие няма териториални претенции към някоя от съседните държави, включително България, и има готовност да я изпрати, където е необходимо, „включително в ЕС, в България, на съседите, в ООН”.

Втората нота е свързана с ненамесата във вътрешните работи, включително по отношение на малцинствените права, предаде МИА.

„Както казах, в съвременна Европа, а ние се смятаме за европейци, България е член на ЕС, тези въпроси се решават от съда в Страсбург и няма защо ние да се намесваме или те да се намесват у нас по подобни въпроси. Нашата цел е да се грижим тук за всички етнически общности, за всички малцинства, които имаме в страната, включително и за българското малцинство. Определено правим това и много неща са подобрени", каза премиерът Заев.

Зоран Заев и половината министри почиват и гасят пожари по телефона

Премиерът на РС Македония Зоран Заев и половината министри почиват и гасят пожари по телефона, пише Плусинфо.мк. Правителството всекид...

Той изрази увереност, че когато животът се нормализира и проблемите с пандемията бъдат преодолени, капиталовите инвестиции в инфраструктурата могат да бъдат засилени.

Всичко това ще създаде по-положителна среда, особено у нас, но също и в България, за да можем да продължим по пътя си към Европейския съюз, подчерта македонският премиер. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com