Заев за името: Нямам намерение нито да продавам нещо, нито да купувам

2463
Заев за името: Нямам намерение нито да продавам нещо, нито да купувам
Снимка: БГНЕС

В процеса по решаване на въпроса за името всички знаят, че трябва да се съобразяваме с достойнството и на народа, и на нацията, и на държавата. Но ако, не дай Боже, до края на юни той не бъде решен, тогава вместо ние в Европа, ще се наложи да доведем Европа тук. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за МКД.мк.

Той допълни, че никой не е поискал от него промяна на имената на улиците или на летището, но ако някой постави такова искане, той е готов да разговаря.

Ципрас оптимист по въпроса за името на Македония

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е оптимист за намиране на решение по спора за името на Македония. Това заявява той в интервю за следва...

По отношение на оптимизма си за евроатлантическия път на Македония премиерът заяви, че има ясни и строги критерии „и ако няма реален напредък, няма да можем да заблудим партньорите си от ЕС, които трябва да видят успешна реформа“.

По спора з Гърция за името на Македония премиерът преценява, че засега успешно е реализирана първата фаза, „при която посредникът Матю Нимиц седна на една маса с преговарящите от двете страни, за да се провери че двете страни са готови по същина да навлязат в решаването на проблема“. Той допълни, че все още не е дошло времето да се разговаря за предложения [за името], но очаква честите срещи да доведат до решаване на проблема.

Заев е на мнение, че преговорния процес по въпроса „не е купуване на време или отлагане“, а че времето до края на първата половина на годината трябва да бъде използвано за намиране на решение.

Що се отнася до „довеждането на Европа“ в Македония Заев има предвид пълно навлизане на европейските ценности в страната, които гражданите да прилагат, все едно ѝ Македония е член на ЕС.

Македония ще ратифицира договора с България на 15 януари

Скопие ще ратифицира Договора за приятелство и добросъседство между Република Македония и България, който бе подписан от двамата прем...

На въпрос, че много македонци са на мнение, че става ли дума за името, „Заев ще го продаде...“, премиерът отговаря: „Доказал съм патриотичния си принос към държавата,. Всичко, което имам, е в Македония, всичко, което съм учил, е любовта към моя народ и родина. Напълно съм наясно, че родолюбието е перспективата на държавата. .. Така че нямам намерение нито да продавам, нито да купувам нещо.“

Премиерът е категоричен, че по въпроса за името трябва да има референдум.

Попитан на какви компромиси е готова Македония, Заев отговори: „До там, докъдето ползата ще бъде със знак плюс за Македония и докъдето Гърция ще отиде на компромис. И двете страни трябва да направят отстъпки и по този начин да създадат ползи, за да се видят накрая като партньори под европейското знаме“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани