Заради Косово Сърбия ще иска помощ от Путин

5661
Заради Косово Сърбия ще иска помощ от Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Напрежението между Сърбия и Косово се засилва. След като косовският президент Хашим Тачи се разходи с катер по езерото Газивода на границата между Сърбия и Косово в събота, сръбският му колега Александър Вучич реши да се обърне за помощ към Русия. Държавният глава на Сърбия ще пристигне на официално посещение в Москва на 2 октомври, като се очаква да се срещне с руския президент Владимир Путин, припомня БГНЕС.

"След два дни ще се срещна с президента Путин, ще говорим за всички важни за Сърбия въпроси. Разбира се, приоритет ще бъде ситуацията в Косово и Метохия. Ние ще уведомим Путин за всичко, което се случва, и ще го помоля да ни окаже подкрепа на всички международни форуми и да ни даде съвет", заяви Вучич на пресконференция пред журналисти в Белград.

Русия ще подкрепи приемливо за Сърбия решение на косовския въпрос

Русия ще подкрепи решение на косовските проблеми, което е приемливо за Сърбия, и призовава Белград и Прищина към диалог в съответствие ...

Междувременно от 1 до 5 октомври руски и сръбски военни пилоти ще провеждат тренировки в Сърбия с бойни самолети "МИГ-29" и вертолети "МИ-8". По време на маневрите пилотите ще тренират елементите на въздушния бой, сложни и въздушни маневри, тактическа атака срещу наземните цели, както и задачи за кацане и търсене и спасяване.

Учението идва на фона на пълната бойна готовност на сръбската армия, разпоредена в събота (29 септември) от Вучич. Мярката беше предприета заради присъствието на косовски специални части в района на граничното езеро Газовода заради разходката на косовския държавен глава Хашим Тачи в района.

След неочакваното посещение на Тачи в населеното с етнически сърби Северно Косово, Сърбия отправи протест до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според Белград това е провокация, която е нарушила няколко международни споразумения. Същото езеро в оспорваната от Белград и Прищина територия беше посетено преди три седмици от сръбския президент Александър Вучич.

Председателят на канцеларията за Косово и Метохия Марко Джурич отправи остри думи по адрес на мисията на НАТО в Косово, тъй като, по думите му, е допуснала албански полувоенни формирования в сръбския Север. "С това се оказа за трети пореден път, че сръбският народ в Косово и Метохия не може да разчита нито на НАТО, нито на КФОР. Първият път беше, когато някои от нас бяха арестувани в Косовска Митровица, вторият път - когато попречиха на президента Вучич да посети и да бъде със сърбите в село Баня. А третият път е днешният случай", категоричен бе той.

Тачи: САЩ подкрепят лека корекция на границата между Косово и Сърбия

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че САЩ подкрепят „лека корекция“ на границата между Косово и Сърбия. Това предава б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com