Зоран Заев: Няма да променяме учебниците, но и няма да наричаме българите "фашисти"

5235
Зоран Заев: Няма да променяме учебниците, но и няма да наричаме българите "фашисти"
Снимка: Фейсбук

Няма да променяме учебниците по история, но ще променим термина „български фашистки окупатор“. Това каза македонският премиер Зоран Заев във връзка с отношенията с България, която настоява за промяна в учебниците.

„Става въпрос за термини, определения, където определението на приятелската българска нация се свързва с фашисткия окупатор. Никъде в Европа не се споменава името на нацията. Казва се само фашистки окупатор. И в този дух, духа на приятелството, сътрудничеството и добросъседските отношения очакваме това да стане. Забеляза ли сме определени слабости в българските учебници. Те също са готови да направят промените, защото по този начин се изгражда приятелство“, заяви македонският премиер, цитиран от БГНЕС.

Заев: България знае как да ни разочарова, но подкрепя РС Македония

България и българският народ подкрепят интеграцията на РС Македония в ЕС, подкрепят целите Балкани в интеграцията в Европейския съюз и ...

Според него конкретните решения, които са поискани от българския президент Румен Радев, за които Заев вярва, че до края на годината ще бъдат осъществени са: пътна карта; краткото и дългото наименование на страната; ненамеса във вътрешните работи; преговорната рамка на ЕС с РСМ. Заев смята, че през изминалите месеци двете страни са изградили допълнително приятелство, има увеличение на търговията, инвестиции в двете страни, има видимо сътрудничество между институциите. Той отбеляза, че инфраструктурата между РСМ и България непрекъснато са подобрява.

„Ще бъда нужно да се изпрати дипломатическа нота, в която ще се казва, че краткото име означава същото, както и дългото. Т.е. Северна Македония и Република Северна Македония е едно и също и нямаме териториални претенции. Няма да се намесваме във вътрешните работи, включително и в малцинствени въпроси, защото става дума за български граждани и те имат своите права като хора и общност, могат да търсят своите права така, както е в РСМ и както е уредено във всички европейски страни“, заяви Заев.

Премиерът каза, че РСМ е готова да предложи на България да стане втората държава, която да пази македонското небе, защото Гърция и първият партньор в тази сфера. „Третото нещо, което е много важно е да предотвратим говора на омразата. На първо място самите институции трябва да полагат усилия за изграждане на приятелство и да не провокират враждебност по отношение на паметниците, които са много и в двете страни. Фашизмът не трябва да има етническо определение“, подчерта още Заев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Предупреждение от Гърция: Внимавайте откъде купувате зехтин

Вдигат минималната заплата на гърците

Бламират Ана Бърнабич: Все още не е председател на сръбския парламент

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...