358 дни до ЕВРО 2024: България „духа супата“ вече 27 години (ВИДЕО)

6140
358 дни до ЕВРО 2024: България „духа супата“ вече 27 години (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

Европейското първенство в Германия през 2024 година стартира след точно 358 дни. Надпреварата обещава зрелищни мачове, много голове и също толкова емоции за феновете на футбола на Стария континент и по света. България обаче няма да я огрее. Националният тим отново ще гледа турнира по телевизията, а по-възрастните почитатели на играта ще си спомнят с носталгия за единствената ни победа в континенталната надпревара – на 13 юни 1996 година срещу Румъния.

Именно първото ни участие на eвропейско първенство ражда и една от най-култовите реплики в родния футболен фолклор. След поражението с 1:3 от Франция, когато Любослав Пенев си отбелязва автогол, на Летище „София“ той заявява: „Който ме уважава, уважава. Който не, да духа супата“. Оттогава минаха точно 27 години и 10 дни.

Времето лекува

За този период много хора биха постигнали страшно много неща в живота си. Някои ще се бракуват, ще им се родят деца, ще завършат образованието си, ще си намерят добра работа и ще уредят битието си. Но не и националният отбор. Той продължава да буксува в коловоза на посредствеността. Неслучайно до момента България е участвала едва два пъти в най-голямата континентална надпревара – през въпросната 1996-та година, както и през 2004-та. Оттогава „кръгла нула“.

Национален отбор по футбол на България Красимир Балъков

Хората казват: „Времето лекува“. Най-вероятно са прави, тъй като времето „излекува“ и нашата амбиция да се равним по най-добрите. Защото през 1996-та, България влезе в Европейското първенство, което се провеждаше в Англия, като един от много класните отбори и дори скрит фаворит за добро класиране. Все пак завършихме четвърти на Мондиала в САЩ четири години по-рано. През 1995-та пък обърнахме Германия от 0:2 до 3:2 в зверски дъжд на Националния стадион „Васил Левски“. Тогава по трибуните имаше сигурно 50 хиляди души. По онова време и съперниците се страхуваха от нас.

България на Европейското в Англия

Евро'96 бе логичното продължение на развитие на националния отбор след страхотното му представяне в Щатите две години по-рано. Момчетата на Димитър Пенев стартираха отлично в надпреварата с равенство 1:1 срещу Испания. Христо Стоичков изведе „лъвовете“ напред в резултата, преди Алфонсо Перес да изравни четвърт час преди края на редовното време. Във втората срещата пък надиграхме Румъния с 1:0 с попадение на Стоичков още в 3-ата минута.

Национален отбор по футбол на България Емил Кременлиев Европейско първенство в Англия 1996

В последния мач от груповата фаза обаче родните футболисти не издържаха на напрежението и допуснаха загуба с 1:3 от Франция. Тогава тимът на България бе тотално изгубен, може би заради големия залог. Именно в този мач Любослав Пенев матира Борислав Михайлов с глава, след изпълнение на корнер, и си навлече гнева на хиляди българи, които го обвиниха за отпадането ни още в групите с актив от 4 точки – победа и равен. Испания пък се класира за елиминациите с общо 5 точки.

„Трите коня“ на България

Националният отбор на България трябваше да почака осем години, за да може отново да се бори с най-добрите в Европа. Това се случи на Евро'04, където отборът ни вече бе позагубил блясък, но все още бе един от стойностните на Стария континент и нямаше проблеми с тимове от ранга на Грузия, Кипър и Гибралтар.

Големите звезди на „лъвовете“ пък бяха „Трите коня“ - Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров. Именно бившият нападател на Тотнъм и Манчестър Юнайтед кръсти триото така след поредна загуба на представителния тим. Това бе малко преди да се откаже от националния отбор. Тогава той много внимателно обясни на журналистите, че „няма как само три коня да дърпат сами каляската“.

Национален отбор по футбол на България Европейско първенство в Португалия 2004

Все пак „конете“ ни „изтеглиха“ до участие на Евро 2004. Там обаче фиаското беше пълно. Малко преди началото на турнира Радостин Кишишев се обиди и напусна националния отбор, след като Стилиян Петров получи капитанската лента от Красимир Балъков, а не той. Липсата му, в крайна сметка, не се отрази толкова на представянето ни, което бе катастрофално.

Още в първия мач националният тим бе буквално прегазен с 5:0 от Швеция. Във втората среща на турнира в Португалия пък отстъпихме с 0:2 пред Дания, преди да дойде единственият ни гол в надпреварата – при загубата с 1:2 от Италия. Тогава Мартин Петров порази вратата на Джиджи Буфон.

Тъжната истина

Та, толкова за участията на България на европейски първенства. Феновете у нас се научиха, че е по-добре да си изберат друг отбор, на когото да симпатизират. Просто защото няма смисъл да чакаш представителния ни тим да се добере до този турнир. Затова и феновете подкрепят Германия, Франция, Англия, Испания, Италия, но не и България. Защото „супата“ изстина, а ние продължаваме да духаме.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 365 дни до ЕВРО 2024: Германия вече "знае" докъде ще стигне в турнира?!

 

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport.

-----------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Баражът за Европа се изплъзва: Ботев Пловдив допусна звучна издънка на "Колежа" (ВИДЕО)

Стамен Белчев: Юношите на ЦСКА не са готови за дерби, не искам да прегарят

Николай Костов се гневи: Не отговарям на въпроси за оставка!

Директор в ЦСКА порица Каранга и коментира бъдещето на Белчев

ЦСКА наказа аматьорските грешки на Левски и взе пирова победа (ВИДЕО)

ЦСКА - Левски: Кога и къде да гледаме Вечното дерби в Първа лига?

Костов: Андреев ще пази срещу ЦСКА, искахме вратаря на Локо Пловдив, но... (ВИДЕО)

Ботев Враца обърна Пирин и направи важна стъпка в борбата за оцеляване (ВИДЕО)

Лудогорец иска да строши трансферния си рекорд с Якуб Пьотровски

Пирин Благоевград официално отиде в ръцете на двама бизнесмени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ