България е в топ 8 на Европа по уговорени мачове

7606
България е в топ 8 на Европа по уговорени мачове

България е на осмо място в Европа по доклади за уговорени мачове, като в класацията влизат 53 държави. За последните две години и половина има информация за 35 манипулирани срещи у нас, съобщиха от спортната агенция "СпортРадар", анализираща стотици двубои на Стария континент.

Заключенията са направени след проверка в 400 различни международни онлайн букмейкъри в периода 27 юни 2009 година - 22 ноември, 2012 година, предаде БГНЕС.

Срещи на националния ни отбор вече бяха свързвани с "черно тото". Най-известния случай е контролата ни с Естония, завършила 2:2 бе заличена в резултатите на ФИФА, която призна, че е имало манипулация на срещата чрез съдиите, но самите държави нямат вина. Горе-долу същата бе ситуацията и с двубоя с Южна Африка преди старта на Световното първенство през 2010 година. Тогава отново съдия бе набеден за "пробит". Наскоро се разкри, че младежите на Зимбабве пък нарочно са легнали на българските си връстници в мач в Сливен през 2009 година и то по нареждане на треньорите си. Този скандал стана познат като "Азиагейт" и дори вече са известни глобите и наказанията по него. Общо взето, зад всички тези двубои по един или друг начин се споменаваше името на Уилсън Раж Перумал от Сингапур, познат като сериозен манипулатор на мачове. В момента той излежава присъда за такава злоупотреба в Унгария.

Мафията и корупцията убиват българския футбол. Това констатира Би Би Си в разследване, посветено на най-популярния спорт у нас, озаглавено "Смъртоносната игра на България". "Източноевропейската страна е първа в света по брой убити футболни президенти - не по-малко от 15 в последните 10 години. Много други хора, свързани с този спорт, също загубиха живота си - а това е симптом за здрави връзки между играта и организираната престъпност", коментира Марго Дън от британската медия. Младият вратар Стефано Кунчев пък си призна, че е получил предложение от 20 хиляди евро, за да играе симулативно в мач на националния отбор.

Иначе в доклада на "СпортРадар" водач по уговорени мачове е Албания с 97 доклада за съмнителни срещи, следвана от Италия със 70. Трета е Молдова с 66, Естония следва с 46, по-нататък са Гърция (45), Русия (42), Македония (37) и България (35).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com