Цветан Генков: Левски опита да ме изгони с какви ли не унизителни способи

33273
Цветан Генков: Левски опита да ме изгони с какви ли не унизителни способи
Снимка: БГНЕС

Нападателят Цветан Генков се раздели с Левски преди десетина дни, въпреки че имаше договор с клуба за още две години. За един сезон със синята фланелка той изигра 30 мача, в които вкара осем гола. Пред "България Днес" той разкри защо се стигна до раздялата с Левски и какви са плановете му занапред.

Г-н Генков, имате ли яснота къде ще продължите кариерата си след раздялата с "Левски"?

Да не убиваме Минев с лека ръка, призова Сектор Б

Националният клуб на привържениците на Левски ще пробва да сложи край на напрежението между част от феновете и Веселин Минев. Завърнали...

- Все още изчаквам. Има запитвания и получих 1-2 оферти, но не бързам. Искам да избера най-доброто предложение. Интересът е от чужбина. В България не желая да играя. Искам да отида зад граница на спокойно място. Достатъчно ми се насъбра за една година.

Защо се стигна до раздялата с Левски, след като правиха няколко опита, преди да ви вземат, и подписаха дългосрочен договор?

- Нямам представа. Когато един клуб се ръководи, най-отгоре стои човекът, който казва какво иска. В "Левски" трябваше да има простичък план за работа. И по принцип човек трябва да знае какво иска. В момента, в който аз попаднах в клуба, не се знаеше точно кой какво желае. Дойдох в един "Левски", който не е онзи "Левски", който е бил. Попаднах в най-лошия момент за клуба. Не искам да критикувам никой, не искам да обиждам никого. Аз сам съм си решил да дойда на "Герена". Най-хубавото е, че всичко мина. Надявам се да дойде добра оферта от силен отбор и да хвана по нов път. Да изпитам удоволствие от футбола.

Като че ли през последната година това рядко се случваше на вас, играчите на "Левски"?

- Нормално е, когато отборът не върви и нищо не е както трябва.

Мурсия вдигна духа на Левски на последната тренировка

Отборът на Левски проведе тази сутрин в 9,30 часа последната си тренировка по време на втория подготвителен лагер в Правец. С изключен...

Имате ли обяснение защо се стигна до тази невиждана криза?

- Сигурно смених 4 или 5 треньори за една година, минаха около 20 и повече футболисти. Няма как да се искат резултати толкова бързо, при условие че отборът беше нов и лятото, и на полусезона. Когато правиш нещо, трябва да имаш търпение. За "Левски" може би това не важи. Точно в този момент би трябвало да се прояви малко търпение. Нещата не потръгнаха и след това и футболистите бяхме нервни, и феновете нервни, и ръководството нервно. Започнаха да се правят много грешки и от страна на шефовете, и от страна на играчите. Имаше комични ситуации, които не трябваше да се случват в един толкова голям отбор като "Левски". Това все пак е може би най-големият отбор в България.

Това ли е най-тежкият сезон в кариерата ви до момента?

- Да, това е най-трудната ми година. През това време чух много неща за себе си, заплатата ми и играта ми.

Постоянно се коментираше заплатата ви. Каква е истината около нея?

Крило на Ботев е на крачка от Левски

Левски е на път да си осигури нов футболист от Ботев, пише "Тема Спорт". "Сините” силно искат да привлекат крилото Луис Педро. Дв...

- По повод заплатата ми в "Левски" ще започна оттук - когато "сините" ме поискаха, аз получавах два пъти по-голямо възнаграждение от това, което ми дадоха те. Дойдох като свободен агент, без комисиони и без трансферна сума, но при условие, че съм дошъл от "Висла", където имах много добър договор за още една година, започна да се говори колко взимам. Г-н Батков не ме привлече от "Миньор" (Пк) или "Локомотив" (Мездра), за да казва колко ми е заплатата или че е висока. При това г-н Батков защо не излезе да обяви колко ми е заплатата точно, а не колко и какви задължения има той към мен. През тази година си мълчах. Сега искам истината да се каже, защото през тези 12 месеца ме плюваха и какъв ли не ме изкараха. Аз исках просто да играя футбол.

Съобщаването на заплатата ви настрои и част от феновете негативно към вас, след като в началото ви приеха доста позитивно.

- Тогава да бях казал аз парите, които взимах във "Висла", за да се нормализират нещата. Скъп футболист съм, но съм си го извоювал. Никой не съм карал насила да подписва договор с мен. Дойдох при едни условия, но си тръгнах при други. Не знам дали някои ще оцени това, което направих. Не искам да водя война с никого. Искам да пожелая на успех на "Левски". Искрено желая успех на Гонзо. Този човек е дошъл да работи за доброто на отбора.

Имаше ли вариант да останете?

- Аз просто не исках да продължавам. Достатъчно ми беше. Не парадирам, че съм голям футболист. Но мога да кажа, че достатъчно се измъчих. Достатъчно измъчих накрая и феновете на "Левски". Идваше ми вече в повече. Реших да отърва както себе си от "Левски", така и "Левски" от мен. Много ми е болно, че този, който трябваше да внася спокойствие в отбора, не го правеше. Той правеше интриги в тима. Очаквах от ръководството да внася спокойствие в тима, но видях друго.

Даниел Димов премина в 12-ия в Израел

Бившият полузащитник на Левски Даниел Димов си намери нов отбор. Той подписа с израелския Макаби Петах Тиква. Договорът на играча е за ...

Говори се, че сте бил забит на пейката по две причини. Първата е, че сте приятел с Иво Тонев, и втората, че отказахте трансфер в Турция през зимата?

- Не знам дали е затова. Аз седнах на пейката още през ноември. Можех да се разделя с "Левски" още през зимата, да загърбя 3-годишния договор. Не знам тогава защо г-н Батков подписа с мен за такъв период? След четири месеца да съм ненужен вече? Бях не знам какъв си, независимо как съм играл. Искаха да ме изгонят с какви ли не унизителни способи.

Как се стигна дотам, след като в началото започнахте силно със синята фланелка?

- Не съм футболист, който да вземе топката от центъра, да излъжа пет човека и да я вкара. Ако бях такъв, повярвайте ми, нямаше да съм в "Левски". Футболът е колективна игра, няма как да реализирам резултати сам, това не е индивидуален спорт. Мен ме хареса г-н Митов, а при него не можах да изиграя и един мач. Чаках жълтата карта, а след "Иртиш" той си тръгна. Много ми беше болно за него, защото този човек ми харесваше. Надъхваше ни, мотивираше ни. Беше 100% левскар и милееше за "Левски". Такива хора трябва да работят в клуба.

Казахте, че не искате да играете в България. Доколко това се дължи на престоя в "Левски"?

Мирослав Иванов аут за още два месеца

Кошмарът за Мирослав Иванов продължава с пълна сила. Халфът няма да помирише терен в близките минимум месец и половина - два. В средата...

- Това е най-тежкият ми период, откакто играя футбол. Дори не иска да се сещам, искам да забравя какво се случи.

Дълго време преди това играхте в чужбина. Как ви се видя нивото на футбола в България?

- Ние искаме да имаме добър футбол като Германия. Кажете какво в държавата е горе-долу с Германия? Инфраструктурата ли ни е еднаква, икономиката ли, за да бъде футболът ни на тяхното ниво. Стадионите ни дали се приближават до тамошните? Ние нямаме един стадион, на който да отидеш да седнеш, да си вземеш и децата. Българските стадиони са отдушници, на които хората си изкарват негативните емоции от седмицата, за да им олекне. Това е нормално, при условие че има хора, които няма какво да ядат. Такива, които няма къде да живеят. Има хора, които искат да имат деца, а не си позволяват, защото нямат финансова възможност. А ние искаме футболът да ни е окей. Надявам се това наистина да се случи. Дано за децата ни и държавата да се оправи.

Преди често бяхте викан и в националния отбор. Има ли той шансове за класиране на европейското във Франция?

- Надявам се. Всички отбори вече са добри. Трябва ни малко късмет. Без него не може. Пожелавам успех на всички, които работят за това България да се класира на голям форум, и на всички, които работят за това в България да има футбол. Няма значение в кой отбор. Надявам се да не падаме надолу, а да се вдигаме все по-нагоре и да постигаме все добри резултати - както "Лудогорец" в Европа. Желая късмет на всичките ни евроучастници. Надявам се нещата в "Левски" да потръгнат и отборът да се нареди, където му е мястото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ