Дербито на България - скандално съдийство и тих стадион, в Англия - постен гювеч

2162
Дербито на България - скандално съдийство и тих стадион, в Англия - постен гювеч
Снимка: БГНЕС

Футболният уикенд премина под знака на дербита с големи очаквания, които се оказаха разочарование за повечето фенове. Причините бяха от различно естество. Ще започнем прегледа първо с българската сцена, защото дори и да не ни харесва, това е нашето първенство.

"Вечното дерби" на България - скандално съдийство, разнобой в синия лагер и "червена" мъка

Провал на българските грандове в началото на полусезона, Реал Мадрид се върна към посредствеността

Завръщането на Първа лига няма как да не бъде във фокуса на вниманието ни през тази седмица. Българското първенство започна изключителн...

Дербито на българския футбол между "Левски" и ЦСКА отмина, а с това е даден стартът на всевъзможни коментари и анализи за двата отбора, както и за изключително спорните решения на главния рефер Владимир Вълков. За статистиката ще остане фактът, че "сините" спечелиха срещата с 1-0, но това е единственият позитивен фактор за 26-кратните шампиони, които с голяма доза късмет и съдийско рамо стигнаха до 3-те точки. В мача бяха извършени 44 нарушения, което прави около 1 на всеки две минути. В основен фактор в дербито се превърнаха съдиите, които показаха двоен аршин в отсъжданията си за идентични ситуация. Още преди двубоя, наставникът на ЦСКА Любослав Пенев изказа опасенията си, че неопитният рефер Владимир Вълков е подготвен за "бушон". Ето и хронологията на събитията. Към края на първата част Едвин Джеси и Иван Горанов влязоха в единоборство около тъчлинията, довело до посягане на футболиста на "червените" в игровата ситуация. Вместо обаче да извади жълти картони и за двамата играчи по регламент, главният съдия изгони крилото на "армейците". Трябва да се отбележи, че преди да вземе решението, Вълков се консултира с четвъртия съдия Ивайло Стоянов, който изглежда повлия в избора на отсъждане. Още в следващата атака на "Левски" се стигна до идентична ситуация, при която крилото на 'сините" Паулиньо удари в гърлото младият бранител на "червените" Иван Турицов, но не само не последва подобна санкция като тази на Джеси, но дори нямаше отсъждане за нарушение. Последва и центрирането, при което бранителят на ЦСКА Стивън Перейра, който игра на непривичната за него позиция на ляв бек, си отбеляза куриозен автогол. Не по приятно беше положението и по трибуните, където за пореден път разногласията в агитката на "сините" доведоха до физическа саморазправа между привържениците. Бой между "сини" имаше не само на стадиона, но и пред мол "Сердика", като от стълкновението пострадаха и двама полицаи. Служителите на реда са се опитали да спрат саморазправата между враждуващи фракции на "сините" и в резултат на това са пострадали и са откарани в болница за медицинска помощ. Това се отрази и на атмосферата по трибуните, където повлияни от тези събития, "сините" фенове не бяха в настроение въпреки победата на своя тим.

Няма как да не се спрем и на продължаващото затъване на шампиона Лудогорец. "Орлите" загубиха напълно заслужено в гостуването си на Черно Море с 0-1 и все още нямат победа от началото на пролетния полусезон в шампионата. "Моряците" пък отново се понравиха с представянето си, като преди това на стадион "Тича" взеха и скалпа на ЦСКА. Попадението в срещата отбеляза Виктор Генев през първата част и този резултат сериозно разклаща поста на треньора на "орлите" Антони Здравков. Той от своя страна определи загубата от Черно Море като "нереална".Според него него не е бил зачетен чист гол на разградчани, също така не е била дадена и чиста дузпа за шампионите. Воплите му обаче не изглеждат оправдани от футболната общественост, защото "орлите" многократно са обвинявани в съдийска помощ, подкрепено от видеозаписи. Заговори се, че именно наставникът на Черно Море Илиан Илиев може да поеме Лудогорец, но той определи тези твърдения като "спекулации".

Английската Висша лига - също под знака на дерби, но постно и травматично

Голямото дерби на Англия между съставите на Манчестър Юнайтед и Ливърпул завърши без попадения. Прекалената предпазливост на двата отбора лишиха феновете от зрелище и попадения в мача. Сблъсъкът ще бъде запомнен с абсолютно прецедентните принудителни смени, които бяха извършени през първото полувреме в рамките на само 20 минути. "Червените дяволи" използваха и трите си смени през първата част след контузии на Ерера, Мата и Лингард, докато за гостите Роберто Фирмино трябваше да напусне терена. По този начин Ливърпул се върна на върха на класирането с една точка преднина пред втория Манчестър Сити, докато Манчестър Юнайтед се смъкна на пета позиция и вече изостава с една точка от четвъртия Арсенал, който по същото време победи Саутхемптън с 2:0 у дома. Головете за „артилеристите“ на „Емиратс“ отбелязаха Александър Лаказет и Хенрих Мхитарян. Изненадващо поражение претърпя преследвачът на Ливърпул Тотнъм, чиито шампионски амбиции бяха попарени от Бърнли, въпреки връщането в игра на звездата им Хари Кейн. Всичко по-интересно се случи през второто полувреме. Възпитаниците на Шон Дайш поведоха след точната интервенция на Крис Ууд, а в ролята на асистент се превърна Дуайт Макнийл. Осем минути по-късно обаче завърналият се след малко над месец от контузия централен нападател Хари Кейн възстанови равенството след сериозна грешка в отбраната на домакините. Грешка  в защитата на ,,шпорите“ позволи на Ашли Барнс от близко разстояние да не остави шансове на стража на гостите Юго Лорис и да реши двубоя. Манчестър Сити пък триумфира в турнира за Купата на Лигата след успех с дузпи срещу Челси. „Сините“ стояха много по-добре на терена от представянето си срещу Сити преди седмица, когато загубиха катастрофално с 0:6. Най-любопитният момент дойде в края на второто продължение, когато мениджърът на Челси Маурицио Сари поиска да смени вратаря си Кепа Арисабалага с резервния страж Вили Кабайеро, но испанецът отказа да излезе от терена, което предизвика гнева на италианския специалист. В крайна сметка Кепа остана на вратата и за дузпите, но успя да спаси само една от тях, докато за „сините“ пропуски направиха Жоржиньо и Давид Луис, което донесе успеха на Сити. По този начин Манчестър Сити за първи път в 125-годишната си история успя да защити спечелен трофей и триумфира с Купата на лигата за шести път в историята си.

В Примера Дивисион - шоу на Меси обърна Севиля, а Реал се упражнява да бие спорни дузпи

13 души спипани със забранени предмети, а трима с наркотици, преди футболното дерби днес

Преди, по време и след дербито между ПФК "ЦСКА" и ПФК "Левски" са задържани общо 44 души. Те са арестувани заради нарушаване на обществ...

Отборът на Барселона постигна велик обрат на "Санчес Писхуан", след като Меси сломи Севиля с хеттрик и асистенция. "Каталунците" постигнаха впечатляващ успех с 4:2 и дръпнаха на върха в Ла Лига пред втория Атлетико Мадрид на десет точки, преди двубоя на ,,дюшекчиите“ в неделя. Те обаче отново я смъкнаха на седем след домакински успех с 2-0 над Виляреал.Първият си зачетен гол с екипа на Атлетико вкара отдаденият под наем от Челси Алваро Мората. Мората се разписа срещу Реал в Ла Лига и Ювентус в Шампионска лига, но и двете попадения бяха отменени след ВАР, сега обаче нищо не помрачи радостта му. Севиля пък остана извън зона Шампионска лига, след като по-рано бе изместен от четвъртата позиция от състава на Хетафе, победил у дома Райо Валекано с 2:1. В следващия кръг за каталунците предстои гостуване на вечния съперник Реал Мадрид в поредното издание на ,,Ел Класико“, От своя страна Реал Мадрид едва се спаси с две спорни дузпи при гостуването си на Леванте във Валенсия. Двата отбора изиграха много динамично първо полувреме, като домакините дори може да съжаляват за изпуснатите възможности, а имаха претенции за дузпа, които обаче не бяха разгледани с ВАР. В 41 минута реферът даде много спорна дузпа за "белия балет", но това се случи след консултация с ВАР заради игра с ръка в наказателното поле на Енис Барди, който опита да предпази лицето си. Карим Бензема не сгреши и откри резултата. В 77 минута се стигна до още една много дискусионна ситуация, след която се отсъди дузпа в полза на Реал. Шех Дукур понечи да изчисти топката и закачи крака на Каземиро, като бразилецът нямаше как да стреля към вратата.Повторенията не показаха добре контакта, а бразилецът изигра добре ситуацията. Бейл реализира дузпата с елегантно изпълнение - 1:2. 4 минути преди края Начо бе изгонен, след като не прецени достатъчно добре ситуация и си изпроси втори жълт картон.

Драма и в Серия А - истинско зрелище във Флоренция с 12 минути продължение и много голове

Интер изпусна два гола аванс и завърши 3:3 при гостуването си на Фиорентина в сблъсък от 25-ия кръг на италианската Серия А, но въпреки това остана на третата позиция с 2 точки аванс пред градския съперник Милан. Двубоят ще бъде запомнен със сериозната намеса на системата за видеоповторения. Двубоят на „Стадио Артемио Франки“ започна вихрено, като още преди да е изтекла минута, домакините поведоха след автогол на Стефан Де Врай. „Нерадзурите“ отговориха бързо и изравниха пет минути по-късно чрез Матиас Весино, а пет минути преди почивката Матеа Политано даде преднина на гостите. В 52-та минута след консултация с ВАР реферът отсъди дузпа в полза на Интер за игра с ръка в наказателното поле, а Иван Перишич реализира от бялата точка за 3:1. Малко след това системата за повторения отново бе на страната на „нерадзурите“, след като гол на Кристиано Бираги бе отменен заради фал на Луис Муриел. Самият Муриел се реваншира като намали изоставането на „виолетовите“ в 74-та минута с точно изпълнение от свободен удар, а в 95-та минута домакините имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Давиде Д‘Амброзио и след петминутна консултация с ВАР в крайна сметка получиха наказателен удар, който Жордан Верету отбеляза в 101-та минута за крайното 3:3. Лидерът Ювентус отново не сгреши, като като победи Болоня с 1:0 като гост. Единственото попадение в срещата отбеляза офанзивният халф на „бианконерите“ Пауло Дибала в 67-та минута. Прследвачът Наполи беше далеч по-убедителен и постигна впечатляваща победа с 4-0 при гостуването си на Парма, но изостава на цели 13 точки от Ювентус. С успех се поздрави и отборът на Милан, който надделя над Емполи с 3-0, и остана на четвъртата позиция, само на точка пред петия Рома, който се наложи с 3-2 при гостуването си на Фрозиноне.

Първа Бундеслига - най-после видя победа на Борусия Дортмунд

След неприятна серия от 3 поредни равенства в Германия и загуба от Тотнъм в ШЛ, Борусия Дортмунд най-после се върна на победния път. Така жълто-черните си върнаха преднината на върха, след като победи с 3:2 Байер (Леверкузен) в много интересен мач от 23-ия кръг на германската Бундеслига. От своя страна "баварците" записаха труден успех с 1-0 над Херта (Берлин). Единственото попадение в мача падна през второто полувреме, когато Хави Мартинес се възползва от лошо излизане на вратаря Ярстайн и с глава прати топката във вратата на берлинчани. Това бе първи гол за испанеца в лигата след 13 месеца. За отбелязване е навлизането в негативна серия на третия в класирането Борусия (Мюнхенгладбах), който загуби у дома от Волфсбург с 0-3 и така записа трети мач без успех и второ поредно домакинско поражение с класически резултат.

Левски взе дербито с ЦСКА, спорни ситуации, червен картон и автогол решиха срещата

Лютото дерби между Левски и ЦСКА не предложи много футбол, но безспорно не беше лишено от страсти, съдийски грешки и победа з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

ЦСКА плати 3 млн. лева и погаси дълга си към НАП

Каранга: Бих викнал Десподов и Бодуров в ЦСКА, преди да заспя си мисля за мачовете с Левски

Ветеран от Пирин се закани на лидерите в Първа лига и разкри бъдещ трансфер на ЦСКА

Ботев Пловдив вдигна на крака голмайстор за мача с Черно море

Локомотив Пловдив разкарва ненужен халф със само 1 мач

Стоичков: Виждам България един ден отново на голямо първенство, но трябва да свършим много работа

Грозен скандал на детски мач: Треньори налагат колега след последния сигнал (ВИДЕО)

Георги Иванов – Гонзо избра кой да го замени като технически директор в БФС

Испански гранд опитва да пререди опашката за бижуто на Лудогорец

Клубове от чужбина следят вратаря на Левски, готвят оферти за него през лятото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ