Джеки: ЦСКА е Антимовски хан, Томов да не ги оправи като "Кремиковци"

13009
Джеки: ЦСКА е Антимовски хан, Томов да не ги оправи като "Кремиковци"

Легендарният капитан на ЦСКА Георги Димитров-Джеки коментира ръководството и треньорския щаб на "червените”. Пред "Тема Спорт" големият защитник сподели своето остро и критично мнение за политиката на клуба, селекцията, перспективите и дългоочаквания спонсор...

Г-н Димитров, как ще коментирате интервюто на Александър Томов след мача с Хасково в неделя? Той заяви, че съставът на ЦСКА е перспективен и че ще се разчита много на школата.

- Слушах внимателно неговото интервю и ме напуши смях. Той говори, че в школата щяло да се работи по методиката на първия отбор. Та Томов изобщо знае ли значението на тази дума?! Няма никаква представа как се водят тренировки, а говори за методика. Писна ми от приказките за налагане на юноши и светли перспективи. Взе да става специалист по футбол - коментира всичко. Само да не оправи ЦСКА, както оправи Кремиковци. Дано клубът не свърши като комбината. Мисля, че е крайно време БФС да даде една диплома на Томов или даже направо ПРО лиценз. Аз да попитам къде ги вижда тези таланти и тази перспектива в отбора?! Защо не говори за забавените плащания към играчите и служителите, а приказва за нещо, от което не разбира?! От макроикономист взе да става макроспециалист - по футбола... А не казва колко премии има да взимат играчите. Сигурно вече не смее и да влезе в съблекалнята.

Кои според вас са перспективните играчи, за които Томов говори?

- Футболно не виждам потенциал. Виж, да се вземат комисиони, там има потенциал. Новите играчи не си знаят имената. Нямат нищо общо с колектива. Колектив има само когато се хранят заедно. На терена ритат топката напред и като вкарат един гол, почват да се бранят. В ЦСКА са се събрали 20 човека и през цялото време говорят, че други са виновни за състоянието на клуба. То по-често от "Армията" чувам да ми приказват за "Титан", отколкото за футбол. При Титаните поне влязохме в групите на Лига Европа. А сега? Защо не говорят за отпадането от Зимбру?! Тръгнали сме с Лудогорец да се надпреварваме... В Разград не ги мислете, още пет години никой няма да може да ги стигне. И колкото и да им е неприятно на всички, е факт, че в Лудогорец си вършат работата и са далеч преди всички останали. Но това е унизително за ЦСКА. Ако нормални хора управляваха клуба, Стойчо Младенов вече щеше да е изгонен. Само тук обаче може да се търпи подобно нещо. За какви петилетки и десетилетки ми говори Стойчо?! Дейвид Мойс в Манчестър Юнайтед го подкараха от втория месец. А тук така наречените треньори не искали да ги критикуват, защото били под напрежение. Не знам какво напрежение има - взимат си 20 хиляди лева на месец и си обичат ЦСКА.

"Червените" имат 6 загуби в А група от Лудогорец и всичките са под ръководството на Стойчо Младенов. Ще продължи ли тази серия и в събота?

- Какво значение има как ще завърши един мач, като ние не играем футбол. Случайно вкарахме на Литекс, със Славия се мъчим. Хасково ще е един от изпадащите отбори, нормално е да ги бием. Как да се сравняваме с Лудогорец, като нямаме състав? И Левски е на същото дередже като нашето. И пак да се върна на треньорския ни щаб. Нали обичат ЦСКА? Тогава защо се правят, че не знаят историята на клуба? Целта е винаги силно представяне в Европа! Защото ПФК Левски никой не го познава в чужбина а за ЦСКА където и да съм бил, всички са чували, всички знаят за нашите големи мачове на международната сцена, за страхотните футболисти, които са играли на "Армията".

Кога ЦСКА ще си стъпи на краката?

- Нали тези в клуба са спасители. Тогава да ги питам къде са заплатите на служителите?! Само се тупат по гърдите и нищо. От година на година все по-зле става. Ето сега докараха 14 нови футболисти - Томов ли го направи? Най-вероятно от ЦСКА ще кажат, че Титан" са ги взели. Докато запалянковците не изпратят Стойчо с почести, нещата няма да се оправят. Тези в клуба си мислят, че водят предизборна кампания. Обърнали са го на говорилня. Споделят си по медиите някакви техни виждания и обичат ЦСКА за по няколко десетки хиляди лева на месец. Пускат си филмчета на сайта и викат бивши футболисти като Жуниор Мораес, за да си правят реклама. Сега остава да викнат и Ибрахима Гай, за да каже колко голям треньор е Стойчо и колко велик ръководител е Лупи, както го направи Мораес. Голям майтап! Чудя се да плача ли, да се смея ли.

Феновете на ЦСКА протестираха точно във вечното дерби, като издигнаха плакат "Повтарят се стари грешки, Стойчо, Томов - кой е виновен?! Търпението свърши". Кои са тези стари грешки и подкрепяте ли мнението на привържениците?

- Аз ако бях допуснал подобен резил като този със Зимбру, си обирах парцалите и си тръгвах. Спомням си един мач с Марек, малко след като бях дошъл в ЦСКА. Бяхме загубили и цяла вечер Борисовата градина беше пълна със запалянковци, които искаха да ни търсят сметка. Представяте ли си?! А сега за Зимбру - нищо.

Тончи Кукоч стана 11-ият ляв бек от чужбина, когото Стойчо Младенов привлича. Откъде тази привързаност към левите бранители и спомняте ли си някой добър играч на този пост, взет от Младенов?

- Не. Аз се чудя откъде ги намират тези леви бекове. Сигурно има някоя борса за тях. Няма да се учудя, ако от клуба са си пуснали пипалата покрай границата - при бежанските лагери, и оттам да си взимат по някой случайно избран и да го водят за ляв бек. Как да не си правя майтап с тези хора? Аз ако говоря сериозно, сигурно ще си помислят, че ги хваля. При такава сбъркана политика и селекция, единственото, което можеш да правиш, е да се шегуваш, че иначе трябва да ревеш. Пък и като слушам приказките на Томов, от които излиза, че все едно той е треньорът, какво да кажа? Да му пригласям ли? Няма да стане.

Кога ЦСКА ще се сдобие с генерален спонсор?

- Едва ли някой ще дойде, докато Томов и Младенов са тук. По-добре спонсорът да си вземе парите и да ги хвърли в някой кладенец, отколкото да ги даде на Сашо. Виждате, че вече 12 месеца ЦСКА няма генерален спонсор. Това според вас случайно ли е?

Колко време ще отнеме на новите попълнения в отбора да се сработят?

- Ами той, Стойчо, във всеки трансферен прозорец гони едни и взима други и така си гради отбор. Трябва да има движение на капитали... Хубави трансфери имаше при "Титан" - Зику и Мораес, например. А сега кого докараха? Безброй чужденци. Те са много повече от българите в състава. Това не е било никога. И не знам феновете на какво толкова се радват - на първото място ли?! Та нека си видим играта - доставя ли някакво удоволствие? Никакво. Изнасяме топката с големия палец и там се почва едно скачане и надборване. Това футбол ли е или виенска?

Какво имате предвид под "движение на капитали"?

- Дребни хитреци са в ЦСКА... Големият син на Стойчо е мениджър. Поинтересувайте се дали той има нещо общо с част от новите попълнения. Може да излязат интересни неща. Пък и е много сложно да докараш разни невзрачници от не знам къде. Само като им видиш фигурите и стойките, и ти е ясно за какво става въпрос. Каквото трябва, се вижда на стадиона - играем Ганкиното. Ритаме напред и каквото дойде. И после всички си заучават какво да кажат след мача. Виновни са "Титан" или пък аз, защото ги притесняваме. Те пък спасили ЦСКА, било много трудно да го направят и така нататък до откат. Вече една година въртят едно и също.

И все пак не виждате ли някой наистина перспективен футболист в отбора? Серджиу Буш направи силен старт.

- А не е ли по-добре да се пише за българските момчета? Къде са те?! Всеки ден в ЦСКА идват нови футболисти. Станахме като Антимовския хан.

И все пак какво очаквате от предстоящия мач с Разград?

- Надявам се този път Стойчо да смени опълченската тактика от последното гостуване там, защото на ЦСКА не му отива да играе 90 минути в своята половина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com