"Пас към миналото": Навръх Коледа война спря заради футболен мач

6948
"Пас към миналото": Навръх Коледа война спря заради футболен мач
Снимка: Колаж Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

XXI век – векът на модерните технологии. Човечеството е постигнало почти всичко, за което може да мечтае, а останалото е въпрос на време. Светът става все по-глобализиран, което ни предоставя нови възможности за развитие. Никога до сега хората на Земята не са живели по-добре от днес.

Всичко звучи прекалено хубаво, за да е истина, нали? Covid пандемия връхлетя света, променяйки напълно ежедневието ни. В момент, в който изглеждаше, че сме на финалната права в разрешаването на причинените от болестта кризи, напрежението между Русия и Украйна ескалира. По-късно същата съдба сполетя Ивицата Газа. Последвалите събития засегнаха много аспекти от живота ни. Спортът, за съжаление, не остана по-назад. Цар Футбол този път нямаше как да изпълни ролята си на обединител. В контекста на тези събития трудно се сещаме за вдъхновяващи, пълни с позитивизъм истории. А трябва!

Пас към миналото

Коледното примирие и обединяващата сила на Н.В. Футбола

Т.нар. “Коледно примирие” е най-точният пример за обединяващата сила на Негово Величество Футбола. Събитие, случило се в мрачно време от човешката история на едно жестоко място – Западния фронт на Първата световна война. Всичко започва на 24 декември 1914 г., когато коледният дух обзел враждуващите немски и английски войски. Над окопите се разнасят коледни песни. Войниците окичват със свещи барикадите. На Ничията земя се срещат довчера избиващите се страни. Разменят сувенири и подаръци. Официално примирие не било обявено, но отделни писма и сведения твърдят, че близо 100 000 войници са спрели бойните действия в този ден.

Да играеш футбол между окопите

Има и десетки свидетелства за футболни мачове, играни между окопите. Най-добрият начин за “подписване” на едно неофициално помирение в най-светлия от празничните дни. Авторитетният в. “Таймс” публикува писмо на майор от английския медицински корпус, в което той отразява един от футболните двубои, които трудно могат да се нарекат истински мачове. В повечето случаи са използвани кълба, направени от войнишки шапки, или тенекиени кутии, вместо топки. Теренът е замръзнал и неравен. Двата отбора са съставени от по 50 човека. Всеки, който е поискал да участва във футболния двубой, е можел да го стори.

Коледно примирие

“Това не беше обичаен мач. По-скоро огромна тълпа хора риташе топка. Имаше по около 50 човека от всяка страна. Аз също взех участие, тъй като обичам футбола. Не помня колко дълго продължи срещата, може би около един час. Донесоха една топка от нашите окопи. Този мач бе едно истинско и много странно чудо” – разказва в спомените си ветеранът от британската армия Бърти Фелстед.

Романтична история за любимата игра

Въпреки полевите условия войниците доказват, че не съществува сила, която да унищожи страстта и любовта към играта. Футболът е накарал смъртните врагове да забравят за сраженията поне за няколко минути. Може би е преувеличено и украсено като масовост и организираност, но за футболните романтици "Коледното примирие" винаги ще е една от най-красивите истории за любимия спорт.

 

АВТОР: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": 53-хиляден мач кара Англия да забрани женския футбол за 50 години!

 

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Арсенал бе на крачка от чутовна издънка срещу Тотнъм, но оцеля в лондонското дерби (ВИДЕО)

Стана ясно кой е новият треньор на Байерн, баварците вадят милиони, за да го вземат

Интер стартира празненствата по случай 20-та си титла с бой над Торино (ВИДЕО)

Напрежение в Ливърпул: Салах избухна срещу Клоп (ВИДЕО)

Ювентус и Милан счупиха рекордите за най-скучно дерби в Серия А (ВИДЕО)

Лайпциг разгроми Дортмунд и го отказа от топ 4, Байерн би "палача" на Левски (ВИДЕО)

Юнайтед с издънка срещу предпоследния в Англия, Онана разби главата на съперник (ВИДЕО)

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Решено! Арне Слот наследява Юрген Клоп в Ливърпул

Илия Груев и Лийдс сгафиха, а Лестър се завърна във Висшата лига (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят