"Пас към миналото": Кървавият гол - звездният миг на Гонзо в битката с Бербатов

6701
"Пас към миналото": Кървавият гол - звездният миг на Гонзо в битката с Бербатов
Снимка: БГНЕС/berbatov.com/Колаж: Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

15 март 2024 година, София. 18:30 часа. Георги Иванов е новият президент на Българския футболен съюз. Бившият нападател на Левски спечели битката за шефското място в Бояна, след като събра 235 гласа на извънредния изборен Конгрес на централата. На второ място остана Димитър Бербатов, който получи едва 181 гласа.

Гонзо триумфира, Бербатов е от страната на загубилите. Това обаче не се случва за първи път. В годините неведнъж двамата са се изправяли един срещу друг на футболния терен. Те също така бяха и конкуренти за титулярното място в националния отбор. Конгресът обаче май беляза края на съперничеството им. Причината е ясна – Бербо и екипът му обявиха, че ще се фокусират върху други неща, а няма да се занимават повече с български футбол.

Любопитното е, че в месеците след оставката на Борислав Михайлов и преди провеждането на Конгреса Димитър Бербатов бе сочен за абсолютен фаворит за президентския пост в БФС. В последния момент обаче Георги Иванов изненада всички и спечели по безапелационен начин още на първи тур. Битката между двамата на 15 март напомни много на една друга битка между тях, но на футболния терен.

Левски и ЦСКА в директен сблъсък за титлата

На 13 май 2000 година Левски и ЦСКА се изправят един срещу друг в директен спор за титлата на България. „Сините“ водят с две точки в класирането пред „червените“ няколко кръга преди края на шампионата, а арена на сблъсъка е пълният стадион „Георги Аспарухов“. На върха на атаката на двата тима пък са съответно – Георги Иванов и Димитър Бербатов, който тогава е едва 19-годишен.

Мачът стартира с натиск на „червените“ и младият Бербатов има две чисти положения за гол. При първото обаче той не успява да преодолее Димитър Иванков, а при второто Предраг Пажин в последния момент се намесва и предотвратява попадение във вратата на домакините. Георги Иванов пък получава тежка аркада на дясната вежда след сблъсък с Галин Иванов и се налага да бъде превързан от медицинския щаб на Левски, за да продължи мача.

Спорна засада лишава ЦСКА от гол

Димитър Бербатов

В 24-та минута ЦСКА все пак стига до гол. След центриране на Емил Кременлиев в наказателното поле на Левски Бисер Иванов праща топката в собствената си мрежа. Попадението обаче не е зачетено, след като страничният съдия Иван Леков вдига много спорна засада, която все още се коментира от феновете.

След почивката Левски е по-активният отбор, а Георги Иванов има срещу себе си сериозен противник – Саша Мъркич, който влиза на мястото на контузения Галин Иванов още през първото полувреме. Двамата си спретват много здрава битка, в която в употреба влизат дърпане с ръце, удари с лакти и всякакви други прийоми.

Разкървавеният Гонзо и скъсаната му фланелка

Георги Иванов - Гонзо

По време на втората част дори се налага Георги Иванов да смени фланелката си, която е скъсана от дърпане от бранителите на ЦСКА. Малко по-късно разкървавеният нападател на Левски е в основата на много чисто положение за неговия отбор, след като при разбъркване пред Евгений Немодрук той успява да подаде на Нешко Милованович. Ударът на футболиста на „сините“ обаче е избит от голлинията от Иво Тренчев.

Пропускът на Бербатов и голът на Гонзо

В 90-та минута на мача Бербатов пропилява най-чистото положение за ЦСКА. Нападателят е изведен с дълга топка в половината на Левски. Той финтира Предраг Пажин и навлиза в наказателното поле, където, останал очи в очи с Димитър Иванков, сам се спъва и пада, преди да успее да прати топката в мрежата на домакините.

По-малко от 120 секунди по-късно идва и звездният миг на Гонзо, с който той влиза завинаги във футболния фолклор и историята на Левски. Димитър Телкийски е повален в половината на ЦСКА, близо до тъчлинията. Самият той се нагърбва с изпълнението на фаула. Мечо Телкийски центрира в наказателното поле на „червените“, където Георги Иванов е изпуснат от Иво Тренчев и с глава, обляна в кръв, матира Немодрук.

Последният мач между двамата

Димитър Бербатов

В крайна сметка Левски печели срещата, а четири кръга по-късно триумфира и с титлата след пет години чакане. Двубоят на 13 май пък е последният между Георги Иванов и Димитър Бербатов на футболния терен като част от „сини“ и „червени“, тъй като през януари 2001-а младият нападател на „армейците“ е продаден на Байер Леверкузен.

След това всички знаем как се развиха кариерите на Георги Иванов и Димитър Бербатов. Единият игра със спорен успех в Рен, Самсунспор, Газиентепспор и Риека, докато другият носи екипите на грандове от ранга на Байер Леверкузен, Тотнъм и Манчестър Юнайтед, с който спечели две титли на Висшата лига и още редица отличия.

Георги Иванов - Гонзо

Въпреки това в сблъсъка между двамата на футболния терен Гонзо има сериозен превес. Георги Иванов е футболистът с най-много голове в историята на Левски във вратата на кръвния враг – общо 15. Бербатов, от своя страна, няма нито едно попадение срещу „сините“ в общо шест мача, които има срещу тях.

Съперничеството между тях май приключи

Георги Иванов - Гонзо

На 15 март 2024 година пък най-вероятно тяхното съперничество веднъж завинаги приключи. Георги Иванов спечели вота за президент на БФС и за пореден път триумфира срещу Бербатов. Звездният миг на Гонзо в битката с благоевградчанина обаче не е победата на Конгреса, а именно онзи кървав гол във вратата на ЦСКА в мача, в който Бербатов спокойно можеше да донесе успеха на своя тим, но се спъна в сюблимния момент.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: „Пас към миналото“: Как Стоичков хеттрик във вратата на ЦСКА (ВИДЕО)

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

ЦСКА - Левски: Кога и къде да гледаме Вечното дерби в Първа лига?

Костов: Андреев ще пази срещу ЦСКА, искахме вратаря на Локо Пловдив, но... (ВИДЕО)

Ботев Враца обърна Пирин и направи важна стъпка в борбата за оцеляване (ВИДЕО)

Лудогорец иска да строши трансферния си рекорд с Якуб Пьотровски

Пирин Благоевград официално отиде в ръцете на двама бизнесмени

В ЦСКА подписали с българин за 3 години, пращат го да трупа опит другаде

Стамен Белчев умува дали да забие Хайнц на пейката срещу Левски

"Против съм, но...": Георги Иванов каза какво ще стане, ако пак има инциденти на Вечното дерби

100 години Етър: Български легенди сътвориха празник с 8-голово зрелище (ВИДЕО)

Собственикът на Локомотив Пловдив скочи на избягал от клуба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ