"Пас към миналото": Последният българин, наказал Англия

5442
"Пас към миналото": Последният българин, наказал Англия
Снимка: Getty Images/Колаж: Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

Англия е родината на футбола, спортът, който през годините се превърна в любим на милиарди по света. Неслучайно „трите лъва“ са и един от най-силните отбори и, въпреки скромния им актив откъм успехи на големи международни форуми (световна титла през далечната 1966-та и второ място на Евро 2020), всички се съобразяват с тях.

Затова и победата срещу Англия е много високо ценена. Да вкараш гол срещу „бащите“ на футбола пък е спомен за цял живот. За наше съжаление обаче националният отбор на България не може да се похвали с успех над „трите лъва“. До момента двата тима са се изправяли един срещу друг общо 12 пъти през годините, а статистиката е красноречива в полза на албионците – 8 победи и 4 равенства. Головата разлика също е покъртителна 26:2 за англичаните.

Все пак България може да се похвали с двама души, наказвали Англия. Единият е легендарният Георги Аспарухов. Другият също е Георги, но Марков. Именно бранителят е последният българин, отбелязал гол във вратата на британците.

Кариерата на Георги Марков

Георги Марков

Георги Марков е роден на 20 януари 1972 година в Гоце Делчев. Още от малък той е увлечен от футбола и започва да тренира в школата на местния Пирин. Минава през всички формации в тима, преди да стане част от първия отбор през 1990-та. След три години в Пирин Гоце Делчев преминава в Ботев Пловдив. Следва период в Локомотив София, където остава 4 сезона, преди да облече екипа на Левски. Именно със „сините“ той постига едни от най-големите успехи в кариерата си.

След Левски Марков играе за турския Трабзонспор, Локомотив София, отново Левски и Ерготелис. Централният бранител се завръща в България през лятото на 2006-та и отново облича екипа на столичните „железничари“, а през 2011-та слага край на кариерата си.

Марков има сериозни успехи у нас

Георги Марков

Георги Марков изиграва над 300 мача в българския елит като печели два пъти шампионската титла с Левски. Три пъти триумфира и в турнира за Купата на България. Сърцатият защитник има и пет бронзови медала в първенството – 3 с Ботев Пловдив и 2 с Локомотив София.

През годините Георги Марков си създаде имидж на безкомпромисен защитник, който действа на ръба на позволеното. Заради твърдата си игра той доста често получаваше картони. Все пак именно неговото себераздаване и стабилност в отбрана му спечелиха място в националния отбор на България.

Георги Марков матира Дейвид Сиймън 

На 9 юни 1999 година Георги Марков записа името си в историята на родния футбол – редом до това на Георги Аспарухов. Тогава на стадион „Българска армия“ гостува Англия. Двубоят между двата тима бе квалификация за Европейското първенство през 2000-та. В състава на Кевин Кийгън личаха имената на звезди от ранга на Дейвид Сиймън, Гарет Саутгейт, Теди Шерингам, Роби Фаулър и Алан Шиърър.

Именно Шиърър даде преднина на Англия още в 15-ата минута на срещата, когато след неразбирателство в българската отбрана и лошо изчистена топка той успя да преодолее Димитър Иванков от близка дистанция. Отговорът на родните национални обаче бе мигновен. В 17-ата минута България получи право да изпълни фаул. Зад топката застана Христо Стоичков, който центрира от левия фланг в наказателното поле, където Георги Марков с глава от близко разстояние матира Сиймън.

Георги Марков

В крайна сметка двубоят завърши при резултат 1:1, а Георги Марков записа името си със златни букви в историята на българския футбол. Именно това е и единственият гол на бранителя с екипа на националния отбор, за който има общо 36 мача.

Георги Марков си отиде от този свят на едва 46-годишна възраст 

Георги Марков

След края на кариерата си Марков бе изпълнителен директор на Локомотив София, както и спортен директор на Септември София. В началото на февруари 2015-та, докато бе с „железничарите“ на подготвителен лагер в Анталия, той получи инфаркт. За щастие бившият бранител бе стабилизиран в близката болница и остана няколко дни под лекарско наблюдение.

Малко повече от три години по-късно обаче, на 18 февруари 2018-та, масиран инфаркт покоси железния защитник. Той бе намерен два дни по-късно мъртъв в дома си в столичния квартал Бояна. Георги Марков си отиде от този свят на едва 46-годишна възраст. Така приключи и трагичната история на последния българин, наказал Англия. Георги Марков обаче завинаги ще остане в сърцата на родните фенове.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: „Пас към миналото“: От снукър с Рони О'Съливан до футбол в Гигант Съединение

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Официално: Лудогорец подписа с халф от Кабо Верде

Официално: ЦСКА обяви нов футболист, четирима се завърнаха

Троен удар на "Герена", "сините" представят трима нови в понеделник

Изненада: Мъри взима в Гьозтепе халф на Славия с едва 11 мача

Два тима от Първа лига напират за бивш халф на Левски и Литекс

В Испания се оглеждат в звезда от Първа лига

Отново в играта: Тим от Първа лига представи Любо Пенев

В Лудогорец протриват ръце! Ще броят нулите, които се добавят към цената на бижуто им (ВИДЕО)

България все пак има свой човек на Евро 2024 - Гонзо се срещна с Чеферин в Мюнхен (СНИМКА)

ЦСКА иска да привлече двама национали на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ