Топ 3 футболисти на България за 2023: Вотът на спортните редактори на Actualno.com

15654
Топ 3 футболисти на България за 2023: Вотът на спортните редактори на Actualno.com
Снимка: Колаж на Actualno.com

Българският футбол изпраща 2023 година с поредното разочарование за националния отбор, който остана последен в евроквалификациите и не успя да се класира за Евро 2024 в Германия. През следващата година ще се навършат 20 години от последното участие на България на голям форум, което не звучи като добра оценка за развитието на футбола у нас.

Лудогорец бе над всички в България през 2023-та

На клубно ниво един отбор отново бе над всички - и това е Лудогорец. Разградчани спечелиха 12-ата си поредна титла на България, а освен това вдигнаха и Купата на България. Само на точка от титлата остана отборът на ЦСКА. ЦСКА 1948 също направи силен сезон, завършвайки трети в първенството и стигайки до финал за Купата на България.

ЦСКА, ЦСКА 1948 и Черно море заслужават похвала

Черно море е друг отбор, който заслужава внимание. "Моряците" са временен лидер в класирането през този сезон, а през миналата кампания финишираха пети - веднага след Левски. Спортният отдел на Actualno.com проследи изкъсо представянето на най-изявените български отбори и футболисти през годината, а сега е време да даде своята оценка за изявите им.

Извън традиционната анкета "Футболист на годината", в която се гласува за 10-те най-добри футболисти на България, спортната редакция на Actualno.com реши да представи на читателите си своеобразна топ 3 класация, изготвена поотделно от спортните редактори на медията. Без да забравяме и за изявите на българите зад граница, ще ви представим нашите виждания за тримата най-добри български футболисти за 2023-та.

Топ 3 футболисти на България за 2023-а

Стефан Йорданов, отговорен редактор "Спорт", Actualno.com

3. Валентин Антов

Изборът на футболист за третото място се оказа по-труден от очакваното - по простата причина, че в моите очи никой не успя да се отличи толкова през изминалата година. Сред "заподозрените" бяха Християн Петров от ЦСКА, Виктор Попов и Живко Атанасов от Черно море, Георги Русев от ЦСКА 1948, дори Филип Кръстев и Илия Груев, които ако играеха редовно в новите си клубове ЛА Галакси и Лийдс, вероятно щяха да си заслужат място в топ 3.

При толкова труден избор реших да заложа на "сигурното" - Валентин Антов, който се затвърди като основна част от ядрото на националния отбор. Не че да се играе за България през 2023-та е характеристика, с която да изпъкнеш (предвид резултатите на отбора). Но Валентин Антов показа постоянство както в националния отбор, така и на клубно ниво - и изглежда като един от малкото футболисти, които могат да се считат за незаменими в националния отбор в следващите години.

През миналия сезон Валентин Антов трупа опит в едно от топ 5 първенствата на Европа - италианската Серия А, като записа общо 9 мача за тима на Монца. През този сезон той направи крачка назад, която обаче е по-скоро засилка за скок в кариерното му развитие. Антов облече екипа на Кремонезе в италианската Серия Б, където играе значително по-редовно - 11 мача от старта на сезона, като даде и една асистенция. За България той игра в 9 от общо 10 мача през 2023-та (в 10-ия бе наказан), като в пет от тях игра пълни 90 минути.

Валентин Антов

2. Ивайло Чочев

Ако има играч, който заслужава приза "Футболист на годината" на България, но не го е печелил, то това е Ивайло Чочев. През 2022-ра той остана на трета позиция в анкетата след Кирил Десподов и Илия Груев-младши, но неговото представяне бе феноменално - и продължи по сходен начин и през 2023-та. Чочев е и в основата на много успешния сезон 2022/23 за ЦСКА 1948, извеждайки тима до трето място в първенството и финал за Купата на България.

През сезон 2022/23 Чочев стана голмайстор на първенството с 19 гола в 26 мача, като добави и 3 асистенции. Никак нелоша статистика за полузащитник. Трябва да се отбележи обаче, че само 7 от тези 19 гола бяха реализирани през пролетния дял (през 2023 година). Сезон 2023/24 започна с контузия за Чочев, който изпусна двата мача с ФКСБ в квалификациите за Лигата на конференциите, както и два мача от шампионата. След това обаче той вкара 6 гола и даде 3 асистенции в 19 срещи - и е на два гола от това отново да оглави голмайсторската листа.

Ивайло Чочев

1. Кирил Десподов

През 2023 година един футболист се отличаваше от останалите и това бе Кирил Десподов. Бившето крило на Лудогорец записа двуцифрен брой голове и асистенции през сезон 2022/23 в efbet Лига - вкара 11 гола и даде 12 асистенции, като почти всички бяха записани през пролетния дял (2023 г.). Със силните си изяви на терена Десподов изведе Лудогорец до 12-а поредна титла, както и до спечелването на Купата на България (4 асистенции за Купата, вкл. 1 на финала).

При такова силно представяне за българските стандарти бе неизбежно да се стигне до трансфер в чужбина. Десподов бе продаден на гръцкия ПАОК за около 3,5 млн. евро. През новия сезон, в който записа мачове и за Лудогорец, Кирил Десподов до момента има 29 мача, като е вкарал 9 гола и е дал 6 асистенции. Той бързо се превърна в ключова фигура за гръцкия тим и нищо чудно след време да си спечели трансфер в още по-голям отбор. Българинът имаше основна роля и в националния отбор като капитан на тима (игра във всички 10 мача на България през 2023-та, като в 6 от тях записа пълни 90 минути; вкара 3 гола и даде 1 асистенция).

Кирил Десподов

Бойко Димитров - редактор "Спорт", Actualno.com

3. Ивайло Чочев

Голямата звезда на ЦСКА 1948 заслужава място в подреждането. През последните два сезона Ивайло Чочев показа защо има близо 100 мача в едно от най-силните първенства в Европа – Серия А. Полузащитникът се представя отлично с екипа на тима от Бистрица, откакто премина в отбора, и е с основна заслуга за третото място на „червените“ в първенството през миналия сезон, както и достигането до финала за Купата на България.

През миналата кампания халфът реализира 24 попадения в общо 36 мача във всички турнири за ЦСКА 1948. Към статистиката си Чочев прибави и 4 асистенции. Той продължава с доброто си представяне и през този сезон, като има 7 гола и 3 асистенции в 19 мача до момента. 30-годишният халф дори отново намери място в националния отбор, а в последно време зачестяват слуховете за негов пореден трансфер зад граница.

Ивайло Чочев

2. Християн Петров

Централният защитник на ЦСКА демонстрира страхотно израстване през последните 12 месеца. 21-годишният футболист се утвърди при „червените“ и е един от най-постоянните футболисти на Нестор Ел Маестро. С добрите си изяви Християн Петров си заслужи място и в националния отбор на България.

Освен това Християн Петров е един от „най-чистите“ защитници в България. Пловдивчанинът до момента има на сметката си 56 мача за ЦСКА във всички турнири, в които е получил едва 7 жълти картона. Той е бил гонен само един път, откакто носи екипа на „армейците“ - срещу Берое в началото на декември 2023-та, и то за втори жълт картон.

Причината Петров да бъде поставен пред Ивайло Чочев е прозаична – единият е на 21 години и футболът е пред него, докато другият вече е на 30 и играе последните си сезони. Бранителят на ЦСКА също така ще остане в историята на „червените“ като последният играч вкарал гол за 31-кратните шампиони на България на стадион „Българска армия“.

Християн Петров

1. Кирил Десподов

За номер 1 в класацията поставям Кирил Десподов. Родният национал изпраща добра година, в която, освен че спечели дубъл с Лудогорец – титла и Купа, също така направи и мечтания си трансфер зад граница, след като премина в гръцкия ПАОК.

27-годишното крило показа класата си и в южната ни съседка, където в 19 мача във всички турнири с екипа на солунския гранд отбеляза 6 гола и направи 7 асистенции. Кирил Десподов също така е и основен футболист в националния отбор на България. През изминалата година офанзивният играч записа 10 мача за „лъвовете“, в които се отчете с 3 попадения и една асистенция.

Трикратният победил в анкетата „Футболист №1 на България“ е фаворит за спечелването на четвърто отличие, особено след добрите му игри за ПАОК.

Кирил Десподов

Джем Юмеров - редактор "Спорт", Actualno.com

Георги Николов
Попов
Кир

3. Георги Николов

Максимата "Да дадем път на младите!" е в основата на моя избор за Футболист №3 на България за 2023 година. Централният нападател на Хебър Пазарджик Георги Николов прикова погледите с добрите си игри през есенния дял от сезон 2023/24. Таранът си поделя първото място в класацията за голмайстор №1 на efbet Лига с Антони Бароан. Двамата са отбелязали по 8 попадения до момента в родния елит.

21-годишният състезател можеше да има и повече, но изтърпя наказание от няколко срещи заради глупаво изкаран червен картон. Имайки предвид началото на годината, когато Николов защитаваше цветовете на втородивизионния Спортист Своге, развитието на нападателя е впечатляващо. С физическите данни, които притежава, и с учител като Любослав Пенев Георги Николов е способен да наниже хеттрик в още много мачове, както го стори във врата на Локомотив Пловдив

Георги Николов

2. Виктор Попов

В подобни класации защитниците винаги остават на заден план, което не е съвсем уместно. Не е никак уместно особено когато играят с хладен ум и горещо сърце във всеки мач, независимо дали с клубната, или с националната фланелка. Виктор Попов е олицетворение на описанието от горните редове.

23-годишният краен бранител е юноша на Черно море и основна част от настоящия състав на "моряците", който ще зимува на върха в Първа лига. Той притежава точните качества за своя пост, които в съчетание с постоянство могат да осигурят на България двама класни бекове - Антон Недялков и Виктор Попов.

Виктор Попов

1. Кирил Десподов

Футболист №1 на България е Кирил Десподов! Безспорно, без конкуренция, без второ мнение. Фланговият играч е един от малкото ни сънародници, които могат да се подвизават на средно европейско ниво (ако не и единственият...). През 2023-та той имаше ключова роля за 12-ата шампионска титла на Лудогорец и за завоюването на Купата на България.

Силното представяне на Десподов му осигури трансфер в гръцкия ПАОК за около 3,5 млн. евро. За състава на "двуглавите орли" капитанът на националния ни отбор придобива все по-голяма значимост. Той има възможността да блести и на европейската сцена, за да бъде забелязан от още по-голям клуб.

Не на последно място по важност - Кирил Десподов е острието в предни позиции в селекцията на Илиан Илиев. Неизменен титуляр, с лентата на ръка, 11-ката на "лъвовете" реализира ценни голове, които обаче се оказаха недостатъчни за класирането ни на голям форум.

Кирил Десподов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Наказаният Каранга опита да вдъхне кураж на ЦСКА преди реванша с Ботев за Купата (СНИМКА)

Берое разгроми изпадналия Етър и направи важна крачка към оставане в Първа лига (ВИДЕО)

Бивш член на НС на Левски срази Сираков с факти и разкри как ще завърши мачът с Лудогорец

ЦСКА 1948 не успя да надвие 10 от Арда, но свали Ботев Пловдив от седмото място (ВИДЕО)

БФС не се съобрази с Левски: Дисципът пощади Каранга, Черно море отнесе най-солена глоба

Тежка санкция: ФИФА забрани на тим от Първа лига да картотекира нови футболисти

Георги Иванов изуми: Нашето първенство неслучайно е в Топ 5 на най-интересните

След загубата във Вечното дерби: Левски скочи на Каранга и директор в ЦСКА

Гриша Ганчев: 11 победи за ЦСКА, 4 за Левски... за 8 години - толкова! (ВИДЕО)

Недоволство в ЦСКА: Двама от играчите не участваха в празненствата след боя над Левски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ