ВАР-ът на Actualno: ЦСКА тръгна с победа, но има ли изобщо амбиции за титлата?

6413
ВАР-ът на Actualno: ЦСКА тръгна с победа, но има ли изобщо амбиции за титлата?
Снимка: CSKA.bg/Колаж:Actualno.com

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

ЦСКА стартира по страхотен начин пролетния полусезон в Първа лига. „Червените“ победиха Ботев Враца с категоричното 3:0 в първия си мач на Националния стадион „Васил Левски“, където отборът ще остане, докато трае строежът на „Българска армия“. Успехът на българския гранд бе приет радушно от феновете на тима, които се надяват, че любимците им най-накрая ще успеят да свалят Лудогорец от върха.

Дали обаче това ще стане и има ли изобщо ЦСКА амбиции за титлата? Това е големият въпрос, който всички си задават. Причината е, че с последните си ходове на трансферния пазар шефовете на клуба не убедиха „червената“ общественост, че искат, поне колкото феновете, отборът да спечели титлата в Първа лига.

ЦСКА взе трима нови тази зима

Фернандо Каранга

През зимата ЦСКА се подсили с трима футболисти – нападателя Фернандо Каранга, халфа Улаус Скаршем и крайния бранител Мартин Стойчев. Привличането на триото изглеждаше логично на фона на случващото около „червените“.

Каранга бе взет, за да засили конкуренцията в предни позиции и да бъде заместник на Дюкенс Назон при евентуална продажба на хаитянина. Норвежецът Скаршем дойде да повиши класата в центъра на терена, където да си партнира със сънародници си Джонатан Линдсет и Тобиас Хайнц, докато Стойчев бе спряган за заместник на Иван Турицов, чийто договор изтича през лятото.

Привличането на всеки един от тях бе внимателно премислено от ръководството и бе правилно решение в онзи конкретен момент, в който ЦСКА бе на подготовка в Турция и „червените“ все още разполагаха със състава си от есента. След това обаче всичко се обърна с главата надолу и сега изглежда, че тимът трудно ще се бори за шампионската титла.

Трима офанзивни футболисти и 12 дефанзивни 

ЦСКА

Причината е, че ЦСКА не разполага с достатъчно класа и дълбочина в атака. Дюкенс Назон бе продаден, както се очакваше, и това не изглеждаше лишено от логика с оглед на идването на Каранга. Преди дни обаче „червените“ се разделиха с още един нападател – Майкъл Естрада. Това поставя отбора в много деликатна ситуация, в която разполага само с един чист централен нападател. И то при положение, че Нестор Ел Маестро предпочита да играе с двама в предни позиции.

На този етап в ЦСКА имат следните офанзивни футболисти – Матиас Фаетон, Данило Асприля и Фернандо Каранга. Правим уточнението, че първите двама са крила. Ако към фланговите играчи причислим и Тобиас Хайнц, то те стават трима. За сметка на това в тима изобилства от футболисти с дефанзивни функции. Те са 12 от общо 26 играчи в състава на Ел Маестро.

Бройката на офанзивни играчи в ЦСКА е крайно недостатъчна, за да бъде свален Лудогорец от върха. Разградчани разполагат с широк състав, пълен с класни футболисти. За да бъде разбита хегемонията на такъв отбор, е нужно да печелиш всеки мач. Както директните сблъсъци с тях, така и двубоите с по-непретенциозните съперници.

А ако Каранга се контузи?

Дюкенс Назон

Срещу Ботев Враца ЦСКА показа добър футбол, създаде доста положения и вкара 3 безответни гола. На пръв поглед изглежда, че тимът е сработен и е готов да се бори за първото място. Трябва обаче да отбележим, че две от попаденията онзи ден реализира Тибо Вион – левият краен бранител на „червените“, а един добави Тобиас Хайнц. Фернандо Каранга също прати топката в мрежата, но голът не бе зачетен заради очевидна засада. Също така, без да омаловажаваме труда на Ботев Враца, трябва да бъде взет предвид и фактът, че врачани не са фактор в първенството, а се борят да не изпаднат.

Истината е, че след напускането на Назон и Естрада ЦСКА отчаяно се нуждае от минимум още един централен нападател. Причината е, че Каранга не е готов на 100 процента, въпреки че срещу Ботев Враца записа пълни 90 минути. На бразилеца му трябват поне още 10-15 дни, за да навлезе в оптимална форма и да се сработи със своите съотборници. Не ми се мисли пък какво ще стане, ако той получи контузия и няма кой да поведе атаката на „червените“!

Шефовете на ЦСКА трябва да реагират

Фенове на ЦСКА

В последните месеци, а и години, се наслушахме от ръководители и футболисти на ЦСКА, че основната цел е титлата. През миналия сезон „армейците“ бяха много близо, но в последния момент съдбата им обърна гръб. Сега шефовете на „червените“ трябва да реагират. Точно сега е правилният момент да покажат на феновете на отбора, а и на съперниците, че са твърди в намерението си да прекъснат хегемонията на Лудогорец.

Това обаче ще стане само с привличането на класни футболисти в предни позиции, които да бележат голове, а не да се чака на Тибо Вион или някой друг от защитната линия да отбележи и да донесе трите точки. ЦСКА има време до 29 февруари да се подсили с поне още един нападател. Само по този начин шефовете ще демонстрират, че имат амбиции за титлата. Останалото са празни приказки.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: ВАР-ът на Actualno: Мъри си тръгна, защото Левски не продаваше, а сега всичко е на сергията

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Десподов влезе като резерва и ПАОК обърна лидера за 10 минути

Остави ли начело на Черно море? Илиан Илиев разкри бъдещето си (ВИДЕО)

Черно море подчини Локо Пловдив и продължава да гони второто място (ВИДЕО)

Колко трудно е да се отвори шампанското: Отговорът на Дерменджиев (ВИДЕО)

Празненствата в Разград се отлагат: Крумовград спъна Лудогорец не даде на „орлите“ да вземат титлата (ВИДЕО)

Дни след 100-годишния си юбилей: Етър изпадна от Първа лига пет кръга преди края

Локомотив София удари Хебър в дебюта на Балъков и завърза битката за оцеляване в Първа лига (ВИДЕО)

Ботев Пловдив поздрави капитана си: Попето с поредно впечатляващо постижение

Юношеският национален отбор на България спечели Турнира за развитие на УЕФА

Греда: Левски се разминава със считан за сигурно ново попълнение?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ