Времето на Томов в ЦСКА изтече

26064
Времето на Томов в ЦСКА изтече
Снимка: БГНЕС

Шест месеца. Достатъчен период за Александър Томов да се докаже. И той го направи. Още веднъж. Доказа, че не става. Камо ли за клуб като ЦСКА. Всъщност за никой клуб. Защото навсякъде в нормалния свят лъжата и измамата не е на почит. Само в България я търпим смирено. И от това се възползват такива като Томов.

Имаше ли смисъл ЦСКА да бъде спасен лятото? Разбира се. Имаше ли смисъл това да направи точно Александър Томов? Твърдо не. Днес в Борисовата градина абсолютно нищо не се е променило. А уж това бе голямата цел. И е време кредитът на доверие към Томов да приключи. А той го имаше. В огромна степен. Особено за човек с минало като неговото. Вълкът кожата успя да промени, но нрава не.

Българинът обича и да забравя. Затова трябва да бъде подсещан. Например как лъжите и недомлъвките на "спасителите" на ЦСКА започнаха от самото начало. На преден план бе изкаран Александър Тодоров, представител на някакво сдружение. Постепенно на "Армията" започна да се прокрадва болезнено познатият образ на Томов. Представи се за идеолог, нямащ кой знае колко общо с новите собственици. Но истината започна да излиза наяве. "Лира Инвестмънт", партийните слуги на Томов, които и в настоящият момент са фактическият собственик на ЦСКА. Феновете бяха благодарни и същевременно слепи за поредния фарс. Всичко това идваше дюшеш на Томов и той започна да набира самочувствие. Забрави как бе прокуден от "Армията" през 2008-а. И започна да действа. Като типичен политик. Показно, мазно, хитро. Възползвайки се от слабостите на едно болно общество, където сред най-засегнатите са футболните фенове. Винаги използвани и водени за носа заради наивната си, безрезервна любов. Мълчаха и повечето медии, които уж са много загрижени за ЦСКА. Загриженост, съпроводена с финикийски знаци. Иначе равнодушие. И така се създаде идеалната среда за създаване на Томовия рай.

За да няма пробойни, Лупи си сформира партизанско движение. С обща цел и минимален брой участници. Стойчо Младенов стана вся и всьо в спортно-техническата част. Пресаташето пък стана член на Управителния съвет?! Там се намърдаха още няколко партийни другари и послушни ветерани за замазване очите на феновете. Жалко за Митата Якимов и Петър Жеков, които дълги години изглеждаха наистина загрижени за ЦСКА. Е, продадоха се. Поне да беше за някоя акция. А Лупи им раздаде по едно хвърчащо листче, помпозно наречено "временно обезпечение". Във финансовите врътки Томов цар, спор няма. Отлага, разсрочва, преструктурира, общо взето прехвърля от единия крачол в другия. И си живее живота на свобода. Защото нямаше как да бъде вкаран зад решетките в момент, когато се явява "спасител" на ЦСКА и феновете са зад него. Мисията му е изпълнена, затворът отърван, а за същите тези фенове останаха въпроси.

А отговори няма. Само врагове. "Титан" били мошенници. Факт. А вие "Червени шампиони" какви сте? С какво сте по-различни от перничаните? Къде са 50-те бизнесмени? Къде е спонсорът на ЦСКА? Къде са документите за платен дълг? Къде е документът, показващ как се финансира ЦСКА? Къде става ясно, че това не се случва с кредит, чрез свои фирми, както бе при "Титан"? От къде се купуват акциите, които трябваше да бъдат пуснати до края на 2013-а? Къде е новата селекционна политика? Къде е европейския футбол?

Най-гнусното е колко нагъл е Томов. Обявява прозрачност и показва фалшиви заплати на играчи и треньори. Нищо, че всичко друго в клуба е непрозрачно до немай къде. Води някакъв английски анимационен герой да обяснява как ЦСКА ще е в топ тимовете на Европа. И това ще се случи с... Мамади Сидибе. Обещава модерен, европейски ЦСКА, а назначава Стойчо Младенов. А после нито веднъж не го критикува, не се ли питате защо? Защото Младенов е същият. Един дол дренки с Томов, затова и двамата са в далаверата. Обединени от ПР-а. В който в българския футболен свят равни нямат. Поредното доказателство е трансферът на Венцислав Христов. Само Томов е способен да накара хората да мислят това нападателче за Меси, а трансферът му да се превърне в сага, наподобяваща тази с Бербатов в Манчестър Юнайтед.

Страшното е друго. Когато нямаш пари за заплати, когато си потънал в дългове, откъде накъде предлагаш 500 000 лева за Венци Христов? С него ще си четвърти, без него пак ще си четвърти. Какъв е този пир по време на чума. Тук или някой е прекалено глупав или просто трябва да изпере едни пари. Каквото и да е, не е за ЦСКА. Александър Чакмаков го каза " За ЦСКА не е важно да вземе Венци Христов, а да вземе лиценз". Лиценз, споменавайки тази дума, отново се стига до въпроса защо бе спасен ЦСКА. Нали за да се промени начинът на работа и думата "лиценз" най-сетне да изчезне от кошмарите на "червените" фенове. Явно не и с Лупи. От когото ако някой е забравил започна цялата тази каша.

Хубавото е, че идват избори. А за ЦСКА това често означава нов собственик. Томов има още много малко време за да спаси не ЦСКА, а здравето си. Защото този път "червените" фенове няма да го замерят само с бутилки с вода. През 2008-а успя да се изниже, типично в свой стил. Време е за още едно дежа вю. А кандидати да го отърват ще има. Особено когато държавата даде "Българска армия" на клуба безвъзмездно. Тогава ще се върнат Ганчев, Домусчиев, Божков. Независимо дали ще купуват клуб от "А" или от "В" група. Предвид последните лупинги на Томов към Борислав Михайлов, явно лицензът отново ще е спасен. Но това отдавна не е достатъчно. На този етап достатъчно за ЦСКА ще е само едно. Томов да се омете на секундата. Защото още един сезон с него, Тодоров и Младенов начело ще е пагубен. А феновете колкото и да са манипулируеми, не са толкова глупави. Само за това Томов не успя да си направи сметката. И ще му излезе през носа. Който от ден на ден става все по-голям.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ