Благоевград ще плати два пъти повече от предвиденото за изграждане на басейн

1005
Благоевград ще плати два пъти повече от предвиденото за изграждане на басейн
Снимка: Община Благоевград

След съдебно решение на последна инстанция стана ясно, че Община Благоевград трябва да заплати около 2.5 млн. лева над сумата, предвидена в обществената поръчка за изграждане за плувния басейн в ж.к. „Еленово“. Парите са дължими на фирмата изпълнител на обекта, съобщи на пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Той заяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата, тъй като има данни за допуснати нарушения или извършено престъпление. И смята да възложи на юристите да обмислят дали може да търсят лична отговорност от бивши служители на общината, включително с ръководни функции.

Кметът припомни, че през 2014 г. община Благоевград е получила ПМС от държавата и е сключен договор за инженеринг – проектиране и изграждане на спортен комплекс „Пирин“ в кв. „Еленово, включващ закрит плуен басейн, две футболни игрища, два тенис корта, открит паркинг, алеи и озеленяване

Договорът с консорциум „Писк-М“ е подписан на 19.09.2014 г. В обединението участват ЕТ „Маргарита – П – Петрун Костадинов“ – Благоевград (с дял 99%) и „Акватек“ ООД –  Варна (с 1%). Той е на стойност 2 357 132 лв. без ДДС.

За обекта, завършен през 2015 г., обаче било необходимо да бъдат разплатени допълнително 1,4 млн. лева, които с лихвите и разходите по делото към този момент са на стойност около 2,5 млн. лева.

„Вероятно още при одобрението на инвестиционния проект се е знаело, че заложените пари няма да  стигнат, въпреки това строително-монтажните работи са продължили, а можеше просто да бъде прекратена обществената поръчка, след което да бъде проведена нова“, коментира кметът Стоянов.

Той даде пример с поръчката за сградата на читалището, договорът за който бе прекратен само преди дни.

Кметът подчерта, че въпреки финансовата стабилност на община Благоевград, постигната през последната година, тези непредвидени 2,5 млн. лева ще се отразят на цялата общественост, тъй като ще се наложи да бъдат прехвърляни средства от различни бюджетни пера в случай, че кредиторът си поиска парите веднага и накуп.

„Към момента имаме два варианта. Ако изпълнителят реши да си потърси сумите сега – право, което реално има, особено след като е чакал толкова много време, това ще се отрази сериозно на изпълнението на бюджета. Вторият вариант, на който силно се надявам, е изпълнителят да прояви разбиране и да се договорим за разсрочено плащане. Истината е, че той е човек, който живее в тази община, помагал е и за нейното развитие, но не е длъжен да го прави. Ако успеем да стигнем до по-благоприятния вариант за общината, то хората няма да усетят осезаемо финансовото сътресение“, коментира Стоянов.

Той поясни, че вариантът за поемане на дълг на този етап е невъзможен, тъй като законът налага ограничения за това предвид изтичането на мандата на настоящия Общински съвет.

„Реално решение за поемане на дълг може да бъде взето от следващия Общински съвет. Единственото, което сега мога да направя, е да предложа да бъде прието предварително съгласие в тази посока от настоящия местен парламент“, заяви още кметът.

Справка в Агенцията за обществени поръчки сочи, че договорът е бил отчетен като изпълнен през април месец миналата година. Вписан е като изпълнен в срок и в пълен обем, а информацията за изплатената сума по него е 2 396 812 лв. без ДДС – тоест с 39 680 лв. повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com