Чистят надвисналите над Кресненското дефиле скали

12526
Чистят надвисналите над Кресненското дефиле скали
Снимка: БГНЕС

Продължава укрепването на свлеклия се преди 3 дни скат на ГП Е-79 в Кресненското дефиле. Освен това предстои обрушване на опасния участък.

Свлачището е разчистено. В момента се копае временен път, за да качат багер-чук върху свличащия се скат.

Скали затрупаха Е-79 в Кресненското дефиле

Скална маса се свлече тази сутрин и затвори и двете платна на ГП Е-79 в Кресненското дефиле. Движението се осъществява по стар обходен ...

Рано сутринта на 5 март се свлече около 50 куб. м. скална маса и затвори и двете платна на главния път. От четвъртък сутринта движението се осъщестява по стария път между свлачището и река Струма.

Вчеря багер започна прокопаването на временен стръмен път, за да се достигне до върха на свличащия се постоянно през последните години скат. Пътят се прави, за да се изкачи върху ската багер-чук. Той ще разбива отгоре двата нестабилни скални ръба в началото на склона.

Докато му проправят пътя, багерът-чук разбива скалите между свлачището и стария път, по който в момента се осъществява трафика. Участъкът се разчиства, за да се отвори място за материала, който багера ще сваля от ската.

След стабилизирането на времето ще започна най-мащабното обрушване на Кресненското дефиле, каза пред БГНЕС областният управител Бисер Михайлов.

Пътят през Кресненското дефиле е почистен

Пътят в района на свлачището в Кресненското дефиле е освободен. Трафикът преминава спокойно и в двете ленти. Информацията съобщи област...

На около 500 метра след свлачището, паднало в четвъртък, има друг опасен участък. Той се свлече на два пъти на 6 и 7 февруари. Това стана при Османската чешма, където също има разширение на пътя за паркинг и така бе избегнато спирането на трафика.

Реално Кресненското дефиле не е обрушвано от 35 години. Преминаването на автомобилите през 15-километровия участък за водачите е "руска рулетка". За щастие до сега при всичките свлачища - кални и скални, няма пострадали.

След двете свлачища от 6 и 7 февруари започна оглед на опасните участъци от специалисти на Областно пътно управление. След тези огледи е възложено изготвянето на технически задания за обрушване на надвисналите над Е-79 скали.

Веднага след стабилизирането на метеорологичните условия ще започне обрушването на опасните скатове. Те с в участъка от входа на дефилето откъм Симитли до разклона за с. Стара Кресна.

Свлачище отново блокира Кресненското дефиле

Свлачище блокира Кресненското дефиле при местността "Османска чешма" - в близост до Симитли. Към 9 часа тази сутрин инцидентът отново б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com