Горските от "Рила", изглежда, следили екипа на Беър Грилс, но не и него

4349
Горските от "Рила", изглежда, следили екипа на Беър Грилс, но не и него

Нашите колеги са били в района на снимките. Не са установили нарушения и това е написано в прессъобщението. Това заявиха служители от Дирекция Национален парк "Рила" пред Аctualno.com във връзка с информацията от Министерството на околната среда и водите, че по сигнал от Facebook екипът на прочутия експерт по оцеляване Беър Грилс ще отнесе глоби за нарушения, като навлизане и плуване във водния басейн на Каракашевото езеро, палене на огън и ловене и умъртвяване на животински видове.

На уточняващ въпрос от наша страна как служители на ДНП "Рила" са били с екипите на Грилс, а не са установили нарушения, от парка посочиха, че техни служители (трима) са били непрекъснато в района на снимките и ако са установили нарушения, са щели веднага да санкционират извършителя/те. Представители на парк "Рила" коментираха, че през двата снимачни дни служители са били на място, "но не са били свидетели на нарушението в рамките на установеното със заповедта време за снимки".

Впоследствие успяхме да се свържем и с директора на парк "Рила" Красимир Андонов. Той направи предположение, че хората на Грилс за предприели самосиндикално заснемане на кадри извън разрешените с негова заповед часове за снимки - много рано сутринта или късно вечерта. Андонов изрично посочи, че това е негово предположение и тепърва ще се установява в действителност какво се е случило. Директорът каза, че ако служителите на парка са констатирали нарушения на място в часовете за снимки, са щели веднага да съставят актове.

Припомняме, че съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв.

Нарушенията са установени, след като епизодът със заглавие "Планината Рила – България – в дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф" (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) беше изпратен като сигнал на Facebook страницата на Министерството на околната среда и водите. 

Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора Красимир Андонов от 20 юни 2017 година във връзка с подадено заявление от българско юридическо лице. Според заповедта заснемането може да се извърши в два снимачни дни - 25 и 26 юни 2017 година - в светлата част на денонощието - от 08:00 часа до 18:30 часа при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк "Рила".

Служителите на парка поясниха още, че е направен стриктен инструктаж на екипите, заснели филма. Това твърдение съвпада с официална позиция на Discovery, според която "при заснемането на епизода снимачният екип на предаването е придружаван от служители на Национален парк „Рила“ и всяко заснето действие е съгласувано със съответните отговорни лица от страна на Национален парк „Рила“.

В допълнение, за реализацията на продукцията са издадени всички необходими административни документи и специални разрешителни от страна на природния парк, а цялостното заснемане е проведено под наблюдението на определените от парка отговорни служители". Освен това, е направено уточнение, "че самата поредица не е продукция на Discovery Communications, а е външна такава".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com