X
 
 

Жена, прекарала 10 години в София: Не бих заменила и минута от живота си в Сандански

Тези дни в социалната мрежа обикаля пост на млада жена, която решила да се върне в провинцията, след като повече от 10 години живеела в София. Надя Златкова решила, че иска по-спокоен живот за себе си и семейството и зарязала уредения си софийски живот, връщайки се в Сандански. 

Въпросът за връщането в провинцията набира все по-голяма популярност. В последните години много хора решиха да си тръгнат от София заради по-високите сметки, голямата конкурентност, шума и мръсния въздух. 

Разликата в заплатите, която така и така давали за квартира, се компенсирала с това, че в родните места живеели в домовете си. И докато преди години имаше огромен бум на миграция към София по социални, икономически и лични причини, то напоследък, миграцията е явно към родните места. 

Ето и целия пост на дамата, който за броени минути събра десетки споделяния и се превърна в разказ за една важна промяна!

"Сандански, мой обичан дом!

Колко е лесно да си разочарован, а така трудно да оцениш онова което имаш! 

Ще споделя какво забелязах и забелязвам във всеки свой ден, преживян в Сандански.

От четири години живея тук със семейството си - съпругът ми, двете ни деца и кучето, в района на Пазара. Преди това бяхме „столичани в повече“ цели десет години 😊 Решихме, че наш приоритет са децата и искаме спокойно, здравословно и весело детство за тях, докато са малки, пък като пораснат те сами да изберат своите пътища. 

В началото ни беше трудно, липсваха ни големите магазини, киното, правилният говор, реда по улиците, организираността при извършване на най-елементарни услуги, понякога нехайното и непрофесионално отношение, липсата на стремеж към идеалните неща и безкрайните мечти у младите хората, но една голяма част от всичко това с времето се превърна в наша амбиция да променим и да бъдем полезни с каквото можем, но това е друга тема

Постепенно обикнахме града с всичките му недостатъци и сега където и да отидем, когато се върнем и влезем през входната врата, децата казват: 

- „Ех, най-после у дома!“ 

За нищо на света не бих заменила и минута от живота ни в Сандански:

- Нито това, че от 5:30 часа сутринта под прозорците ни живота започва да кипи, в онзи зареждащ смисъл. Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш как търговците-производители са запретнали ръкави още по тъмно и са в сили да си припяват песен или да се скарат😊

- Нито това, че когато изляза на терасата и вдишам дълбоко въздух, наистина изпитвам спокойствие, нещо което така ми липсваше в София.

- Нито това, че когато децата ми излизат за училище ще ги поздравят хора на улицата, ще им се усмихнат или ще ги почерпят ябълка.

- Нито това, че всички съседи в блока ни се радват и биха ни помогнали във всичко. 

- Нито това, че увеличихме кръга от приятелите си.

- Нито това, че всичко е на пешеходно разстояние и не се налага да пътуваме с часове до работно място или училище.

- Нито това, че имаме прекрасен парк, където да правим дълги разходки.

- Нито това, че има басейни с минерална вода и стига да си отделиш малко време можеш да се чувстваш, като на почивка.

- Нито това, че планината е така близо и винаги можем да заведем децата да подишат още по-чист въздух.

- Нито това, че си купувам мандарини за 0.80 лв. килограм.

- Нито това, че непрекъснато в града има някакви фестивали, изяви, турнири и т.н., които определено са цвят в сивото ежедневие и ни припомнят, ей така простичко за всичко българско в нас.

- Нито това, че когато в София е страшен студ, тук децата още са по блузки навън, тичат, карат колелета, ролери до късно и не съм на нокти и притеснена за тях, защото знам че все някой от съседите ги наглежда.

- Нито това, че малко да покажеш знания, умения и си професионалист в дадена област, хората много бързо те оценяват и държат на теб. Е, има и малки изключения 😊

Дали всичко това ми стига, въпреки изброените по-горе недостатъци!? 

– “Not too bad!” (Не е никак зле!), както казва Джокович 😊 

Двама млади висшисти започнаха работа в община Сандански

Община Сандански наема двама млади висшисти по оперативна програма за срок от 9 месеца. Ралица Траянова и Илко Божев са наети като "мла...

Смятам, че прекалено много са достойнствата на това място и си заслужава усилията. 

За промените също се искат хора, които чрез своето поведение, чрез това на децата си постепенно да променят там, където е нужно и да прилагат наученото и видяното другаде, което е показало по-добри резултати.

Само ще кажа, че и в София, и в Пловдив, и в Благоевград също има проблеми със сметосъбиране, с правилно паркиране, с инфраструктура, с интеграция, с укриване на данъци, с кражби и т.н.

Важно е да има желание, воля и търпение за промяна.

Сандански е прекрасен, но може да стане и още по-прекрасен.

Липсва ми самочувствие на този район, но то идва с компетенциите, затова с повечко усилия за качествено обслужване в сферата на услугите (хотели, ресторанти, магазини, публични администрации), а за да се постигне е нужно образование на децата и повишаване квалификацията на вече работещите в сектора. И разбира се модернизиране и сертифициране на производството (земеделско и промишлено), за да бъде конкурентноспособно и наши фирми да обслужват не само града, но и да станат предпочитани и в други градове.

Кмет подари вакуум-аспиратор на болница в Сандански

Празник в болницата в Сандански! Кметът Котев подари вакуум-аспиратор. Денят на родилната помощ, празнуван в целия югозапад донес...

Много ми е мъчно, че при обявени обществени поръчки една малка част от бизнеса в Сандански отговаря на общопризнатите изисквания и затова или изобщо не кандидатстват фирмите, или отпадат при класиране. 

Малко усилия трябват, но на място. 

Аз забелязвам чара и потенциала на града ни, а Вие?! 😊

С пожелание за слънчев и усмихнат ден,

Надя Златкова"

Текстът е публикуван без редакторска намеса!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 5 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Жената се е ПРИБРАЛА на село. Приветствам примера й.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Приказки от 2002 нощи. А в провинцията е пълно с болници и лекари нали? Или бягащите в провинцията са някакви супермени и нв се разболяват?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  А, добър ден госпожо !
 • Атанас Христов 1.1 Атанас Христов преди 6 месеца Профил на трол?
  В кое време живеете госпожо, или имате нужда от по голям диоптър...Става дума за Сандански, а бихте ли се завърнали с децата си в Тервел, Нови Пазар, Нова Загора, Дулово,Котел и десетки малки градчета, където няма поминък, добри училища, здравно обслужване, няма работа, работа. Сандански не може да побере всички желаещи да живеят по добре, но София поне се опитва. Запознайте се с дългосрочната пр виж още ›› огноза 50г напред на Център за регионално развитие към ЦРУ за Източна Европа.Пък и да не я намерите, свалете си розовите очила, тук е Бг.
  : 0 !
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...