X
 
 

Как се санира двойно и тройно по-скъпо - Благоевград е крещящ пример

6241 4
photo of Как се санира двойно и тройно по-скъпо - Благоевград е крещящ пример
Снимка: БГНЕС
Разследване на журналистката Мариета Димитрова разкрива реалните цени на уж безплатното саниране по Програмата за енергийна ефективност и за странни разминавания в парите, плащани за различни сгради в Благоевград.

Тя разказва, че след внимателен преглед на Програмата за енергийна ефективност и проследяване на свършената работа има сериозно разминаване с твърденията на властите. По думите ѝ, Благоеврад е първенец по осъществени проекти и усвоени средства за саниране.

По 1 млн. лева на блок излиза "безплатното" саниране

Над милион лева е изхарчила средно държавата за всяка жилищна сграда, санирана по "безплатната" Национална програма за енергийна ефекти...

"Парите за безплатното саниране ще бъдат платени от данъкоплатцитe, включително и тези, които не са се възползвали от програмата", каза Димитрова по време на конференцията "История на корупцията в България в годините на преход към демокрация".

"Вторият важен момент е, че реално говорим за топлоизолация, а не истинско саниране. Санирането означава нещо друго. То включва конструктивна проверка на сградата, да се подсили, укрепи и ремонтира, където и ако е необходимо. Процесът на реалното саниране налага да бъдат изнесени живущите от въпросната сграда за период от най-малко 3-6 месеца, както се е случило в Германия и в Полша, където има такъв пример. Защото няма как да се проверят контруктивните проблеми и връзките между панелите без да бъде разбита замазката, без изкъртване на маси цимент и бетон. Така че това, което се случи в България, е всичко друго, но не и саниране. Нито пък е безплатно”, разказва журналистката.

Димитрова посочи и конкретни цифри и факти, които е разкрила по случая:

"Националната програма за енергийна ефективност се реализира в пари от държавния бюджет. Някои сгради са санирани на двойно по-високи цени от други. Оплакванията за ниско качество също вече са налице, а фирмите-изпълнители се оказаха обвързани с представители на местната и централната власт. Вместо 4000 сгради, които можеха да бъдат обновени по програмата, в момента са сключени договори за 2022 сгради.

Може ли 1 квадратен метър грубо строителство да струва малко над 100 лева, а един квадратен метър от т.нар. саниране да е поне два пъти по-скъпо? Програмата е гордост за управляващите и любима тема за критика на опозицията. В хода на разследването се оказва, че голяма част от фирмите, които са усвоили сериозни средства, са от кръга на опозицията.

23,5 млн. лв. отиват за обновяване на сгради на МВР

С 23,5 млн. лв. от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма "Региони в растеж" ...

Публикувани данни на страницата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) показват, че в началото на програмата през 2015 година, държавата е плащала по 300 лева на квадрат. Година по-късно, цените падат наполовина. Средната цена на кв. метър в Благоевград е 203 лева, което е двойто повече от реализирана преди време европейската програма за регионално развитие от 2007-2013 година. Данните на МРРБ показват още, че най-високата средна цена за саниране е била във Велинград - 288 лева, а най-ниската в Кюстендил - 116 лева.

Консултирахме се със стоителен предприемач, който работи у нас и в чуждина. Според него реалната цена с 110 лева, в включена печалба за изпълнителя. През 2017 година попитахме бившият вече заместник-кмет на Благоевград инженер Янко Янков откъде идва тази огромна разлика в цените. Оказа се, че той е бил част от експертния състав, който е писал Програмата за енергийна ефективност. Тогава той ни обясни, че разликата идва от променящите се в движение правила на самата програма. Тоест имало е пропуски в програмата и са допуснати по-високи референтни стойности и някой се е възползвал от това".

"Тези обяснения обаче, не дават отговор на друг въпрос. Защо има огромна разлика в цените за синаране на няколко идентични блока, извършени приблизително по едно и също време в Благоевград?

Потърсих информация от Закона за достъп до обществена информация от Община Благоевград. Изисках техническите паспорти, докладите от обследване на 4 сгради с идентична етажност и разгърната застроена площ. Докладите от обследването бяха писани под индиго – едни и същи за четирите блока. Не знам доколко е възможно четири сграда да има абсолютно еднакви показатели, независимо че са строени в различно време, под влияние на различни атмосферни условия и т.н. Каква беше разликата обаче в цените? Документите показваха, че 14-етажен блок на улица "Цар Иван Шишман 16" в Благоевград е саниран срещу сумата от 1 256 911 лв. Простата сметка показва 277 лева на квадратен метър. Друг блок, 15-етажен, е саниран за 776 496 лева или 134 лева на квадратен метър. Това е два пъти по-евтино и аз не можех да си обясня откъде идва разликата. Третият блок беше саниран за цена от 111 лева на квадратен метър, а четвъртият, който избрах да проучва, беше за 222 лева. Това поражда съмнения за съществуването на корупционни схеми за отклоняване на част от парите на данъкоплатците", разказа Димитрова.

"Със сключени договори за целево финансиране са общо 2022 сгради, с договори на обща стойност близо 2 милиарда лева. Финансов ресурс с такъв обем превръща санирането в най-големият проект на държавата и затова отчетността и прозрачността около него са много важен въпрос", категорична е журналистката.

И училище в Монтана се раздели с изолацията си заради бурния вятър (СНИМКА)

След като вчера (24 септември) две стени на МОЛ Ларго в Благоевград буквално бяха откъснати от силния вятър, днес стана ясно, че подобн...

Димитрова е сигурна: "Оказва се, че най-големият проект става най-голямата кражба в последните няколко години. След множество публикации по въпроса, МРРБ определя референтни стойности, след което два пъти ги променя. Първата корекция идва след като установява, че цените са далеч над тези на свободния пазар. Следва и второ занижаване на максималните стойности. През октомври, 2015 година, цената е фиксирана на 348 лева на квадратен метър. Още тогава разликата е драстична и в същото време по европейската програма цената е 114 лева на квадратен метър. Така "безплатното саниране" реално ще се плати почти тройно от българския данъкоплатец.

"Друг проблем, на който, се натъкнах беше качеството. В Благоевград вече има десетки оплаквания от работата на фирмите-изпълнители. Само два месеца след саниране на един от блоковете, покривът протича. Той е издържал в продължение на 40 години преди санирането, но малко след това започва да пропуска вода. Така след ремонта на държавата са налага нов ремонт, за който на собствениципе се налага да събират пари, за да си платят сами. В най-ниските части на фасадата се забелязват огромни отвори, от които също вода прониква в сградата. Обяснението на фирмата-изпълнител беше, че те нямат вина, защото липсват тротоарни плочки и те няма как да оформят фасадата. Натъкнахме се на случаи, в които дограмата на хората беше захваната за стиропор. Отстраниха този проблем, след като потърсихме фирмата-изпълнител, но има снимки, които показват нелепата им работа преди това", продължи с фрапиращите примери Димитрова.

Оказва се също, че никой не включил да се използват негорими материали в програмата, което е задължителен елемент от сигурността на високите сгради.

"В Благоевград около 40% от общинските съветници имат фирми, спечелили сериозни поръчки в програмата", твърди Димитрова. "Впечатление прави споменатият вече заместник-кмет по строителството Янко Янков от ГЕРБ, който преди да стартира програмата негова фирма прави 80 % от обследванията в града. В този период той не е бил заместник-кмет. Какво се случва обаче след това? Няколко фирми, свързани с него, в периода когато той вече е заместник–кмет, печелят три от най-големите поръчки за саниране в града. Като например фирма, която прехвърля на дъщерята на жената, с която живее. Тази фирма се оказа първенец в санирането за цяла България, което показва, че те са усвоили над 6 милиона лева от програмата", разкри журналистката.

Янков подаде оставка от поста на 13-ти юни, 2017 година. А срещу Димитрова има заведено дело от общинския съветник Андон Тодоров - защото журналистката била написала коментар срещу него, в който го обвинява, че подкрепял безрезервно кмета Атанас Камбитов във всичките му решения, "защото получил блокче, което да санира".

Нанков заговори за грешки при програмата за саниране

Програмата за саниране е можело и трябвало да се планира различно. При нея са направени доста грешки, например през цялото време се гов...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Гарантирано от знаете кого, а и е публична тайна, че парите се отчитат до партийните върхове. Не напразно един от най-отявлените защитници е Цвъки, както и при лобирането за самолетите...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Това е самата истина, проблема е че в тази корумпирана държава нищо добро не може да се случи. Корупцията е навсякъде, и да бъде подаден сигнал в прокуратурата какво следва? Нищо, защото цялата прокуратура е в обвързаност с политици и бизнесмени. Никой не разследва никой, и да го разследва всичко е проформа.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Това не е никаква новина.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  По - голям крадец от Камбитов няма!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Най-добрите бисери от матурите през последните години

Матурите никога не минават без големи гафове в знанията на зрелостниците. Притесняваме се да разберем какви ще бъдат те тази година, но решихме...