Науча конференция за написването на "История Славянобългарска" започна в Банско

1697
Науча конференция за написването на "История Славянобългарска" започна в Банско
Снимка: Община Банско

Научна конференция "В началото бе "Историята", във връзка с честванията по случай 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска" започна днес в Банско.

"Годишнините са повод за национална гордост и принос за българските чест и достойнство. Определяме Паисий като титан на нашата история, а Българската православна църква преди 60 години го канонизира като светец, така, както го чувства и тачи целият български народ, не само защото е обявен за светия, а защото е свято неговото дело", каза при откриването на научния форум кметът на Банско Иван Кадев. В словото си той подчерта, че за хората в Банско отец Паисий има и друго измерение - много лично, съкровено и закодирано в гените на местните хора. Той посочи, че всички трябва да се стремим да бъде светло бъдещето на България, така, както го е завещал отец Пасий - "да не се срамим, че сме сме българи, но и да не се посрамваме с народа български".

Старозагорски училища и читалища преписаха "История Славянобългарска"

Всички училища и 22 читалища в община Стара Загора се включиха в инициативата за честване на 300 години от рождението на Преп.Паисий Х...

"Личността на Светогорския монах заслужено заема почетно място не само в народната памет, но се радва и на многолетен задълбочен интерес от научната ни общност. Историци, литератори, езиковеди, културолози и журналисти са посветили хиляди страници в разгадаване на неговата личност и живот, на неговата епохална творба и на следите, които тя оставя в духа и битието на българите", каза при откриването акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН. Той посочи, че годишнините, свързани с Паисий Хилендарски, през годината са прекрасен повод да се обърнем още веднъж, със силата на безпристрастното вечно дирене към зората на онази епоха, "която възроди националния дух на българския народ и го възкреси за нов държавен живот, за да бъде и той неразделна част от свободните европейски народи". Той изтъкна, че Паисий Хилендарски е сред онези автори на неголям по обем труд, който обаче е успял да завладее трайно умовете и сърцата на съвременниците си, но и на следващите поколения. "Вече 260 години "История славянобългарска" проължава да вълнува, да буди въпроси у читателите, да предизвиква дебати в научните среди, а и сред обществото. Това е сигурен белег, че тя е жива и актуална и днес, че има запазено място в българската историография, култура и литература", допълни акад. Ревалски.

"Знате, че съм представител на точните науки, откърмен съм с експерименталните методи, теоретичните модели, подхода на Нютон, който е в основата на естествознанието, но когато ме попитат дали вярвам в чудеса, отговорът е да, вярвам в чудото на словото, чудото на добротата, красотата и любовта. А когато силата на словото се съчетае с добротата и любовта към хората, когато се усети духът на времето и се постави в контекста на историята, тогава стават чудеса, които променят съдбата на народите. И това е ролята на Паисий в нашата история", посочи министърът на образованието Николай Денков. Той допълни, че в това чудо има много митове, има много неизвестни, а той действително вярва, че трябва да се развият научните познания за Паисий Хилендарски, не за да се променят митовете, "а за да се поучим как в живота се случват тези чудеса, защото имаме нужда от тях", допълни министърът.

"Годишнините тази година са много добър повод, в много подходящо време отново да си припомним делото на Св. Паисий и да се отдаде дължимата почит към неговата личност за това, което е направил за своя народ и своята вяра. Със сигурност можем да го наречем светилник на вярата и родолюбието, вдъхновител и будител, изследовател на истината в историята. В тази връзка вие, които днес изследвате и изучавате историята, може да гледате на него като на свой покровител и предводител в това нелеко, но много отговорно дело, каза Неврокопския митрополит Серафим. Той допълни, че истината трябва да бъде поддържана и предавана в нейния неподправен вид. "Тя не трябва да обслужва определени политически настроения в различните времена, но винаги да съпъства онези непреходни ценности, които поколенията трябва да наследяват от своите предшественици".

„История славянобългарска“ и нейните 3 ценни елемента

На днешния 19-ти юни се отбелязва годишнина от написването на „История славянобългарска“. Предполага се, че тя е създадена ...

Преди откриването на конференцията министърът на образованието Николай Денков, председателят на БАН Юлиян Ревалски, представители на научните среди и духовенството, общинската власт, граждани, поднесоха цветя и се поклониха на паметника на Паисий Хилендарски в центъра на Банско. Те бяха поздравени от деца от детските заведения в града. Участниците и гостите в конференцията разгледаха и изложба, подредена във фоайето на читалище "Никола Вапцаров".

Експозицията представя първи сведения за "История славянобългарска" и различни публикации, съхранявани в БАН, представени са преписи и препратки на "Историята", както и изследвания за Паисий Хилендарски от фондовете на БАН. Показани са преводи и изследвания на чужди учени. Изложбата е на Държавния културен институт при МВнР и централната библиотека при БАН.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев подписа вчера договор за партньорство на агенцията с Българската академия на науките (БАН) и община Банско във връзка с честванията по случай 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com