Прокуратурата спря производство по поръчка за саниране за над 1 млн. лева - защо?

6454
Прокуратурата спря производство по поръчка за саниране за над 1 млн. лева - защо?
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Грешен сигнал към общинската администрация и бизнеса – така неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) коментира новината, че е спряно производството срещу фирма "Менкаура" за евентуална фалшификация на документи с цел да бъде спечелена обществена поръчка за саниране – на стойност 1 158 757.3 лева (без ДДС).

Случаят излезе на бял свят след разследване на АКФ. Едноличен собственик на фирмата и управител е Димитър Атанасов, който е експерт на партия "Воля" в областта на регионалното развитие и туризма. Според АФК той е дал неверни документи, за да покаже, че "Менкаура" може да изпълни поръчка за санирането на “Многофамилна жилищна сграда – блок №38” с адрес ж.к. "Ален мак". Това е станало, след като офертата на фирмата е отстранена като недопустима.

Скеле за саниране на блок в квартал "Гоце Делчев" за малко да рухне (СНИМКИ)

Сигнал за проблем със скеле, използвано за саниране на блок в столичния квартал "Гоце Делчев", се появи във Facebook. Става въпрос за ...

За какво става въпрос – Атанасов представя препоръка от фирма "Хуфу" за качеството на работата на „Менкаура“. Само че управител на "Хуфу" също е ... Атанасов. А като доказателство за качествена работа той посочва проект в Плевен – строежът на детска градина "Приказен свят" в Плевен, но според разследването на АКФ „Хуфу“ строи сама, без да ползва за подизпълнител "Менкаура". Този проект се превръща в скандал – кметът на града Георг Спартански специално говори за него и припомни, че освен некачествената работа, има закъснение от година и девет месеца при завършването на градината.

"За съжаление се оказах прав и сега търсим под дърво и камък фирма "Хуфу", която е известна с множество скандали в цяла България – най-вече с т.нар. малко НДК", каза преди време Спартански. Кметът на Плевен говори за имащото печална слава "Военно НДК" - сграда, построена от Министерството на отбраната на мястото на стария Военноисторически музей в София, която в крайна сметка приюти Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура. "Хуфу" ЕООД беше първоначалният строител на обекта, който глътна десетки милиони от бюджета и се точеше дълго време. Отделно има основания да се смята, че "Хуфу" дължи милиони левове данъци, като според "Биволъ" Атанасов се спасява от дълговете, продавайки "Хуфу" на "Асмодей Корпорейшън Лимитид" в Кипър, със собственик Стелянус Стеляну, който е собственик на още десетки компании.

В своя акт от юни 2018 година Благоевградската прокуратура намира достатъчно основания за продължаване на производството срещу Атанасов и препраща казуса към Софийска районна прокуратура с мотива, че седалището на фирмата е в столицата. С решение от 11-ти юли 2019, столичната прокуратура прекрати досъдебното производство.

Пред Софийска районна прокуратура Атанасов е обяснил, че поради промяна на видовете работи и появата на нови такива се наложило при изпълнението на поръчката в Плевен и участие на подизпълнител, което не било първоначално предвидено. Приложени били рамкови договори между "Хуфу" ЕООД и "Менкаура" ЕООД. В постановлението, с което се прекратява производството и което е по-кратко от две страници, се споменават и имена на лица, които посочили, че работят в "Менкаура" и които свидетелстват, че "Менкаура" е работила по поръчката в Плевен. Това се оказва достатъчно за Софийска районна прокуратура, за да прекрати наказателното производство, въпреки писмените доказателства, събрани от Районна прокуратура - Благоевград и достъпната в регистрите и публичното пространство информация.

Еднаква неграмотност издаде опитали се да спечелят обществена поръчка за саниране

Еднакви правописни грешки, допуснати в офертите на 3 фирми в обществена поръчка с европейски пари, са издали незаконно съгласуване поме...

"Ефективното и прозрачно разходване на държавни средства е изключително важно за развитието на България и следва да е приоритет за всички публични институции. В тази връзка, решението на Софийска районна прокуратура да неглижира нередности в начина, по който частна фирма печели значителна по размер поръчка, изпраща грешен сигнал както към частния сектор, така и към общинската администрация в страната", коментира Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com