Самуил скара Благоевград, пращат петиция до президента

22371
Самуил скара Благоевград, пращат петиция до президента
Снимка: БГНЕС

Цар Самуил скара Благоевград. 7200 души във Фейсбук подкрепиха идеята на писателя от Карлово Кирил Милчев градът да се прекръсти на Самуиловград. Инициативен комитет, подкрепен от сдружение "Азбукари", дори е изпратил петиция до президента Росен Плевнелиев с предложение за новото име, информира "Стандарт". Благоевградчани обаче настръхнаха. "Никой няма да подкрепи тази идея. Това е желанието на няколко души, които търсят своите три минути слава", категоричен е председателят на общинския съвет Радослав Тасков.

Милчев твърди, че не иска да става кръстник на града, а само да се уважи един велик български владетел. На 6 октомври 2014 г. България ще отбележи 1000-годишнината от трагичната гибел на цар Самуил. Това не е първи опит за смяна на името на Благоевград.

Почина мъжът, блъснат на Е-79 край Благоевград

Почина блъснатият от лек автомобил снощи мъж на главен път Е-79 край Благоевград. След извършения от полицията оглед е установено, че т...

Идеята за ново име на Благоевград е стара. През годините на няколко пъти общественици и политици правят опит да прекръстят областния център, но така и не срещат подкрепа от населението. За последно в края на миналата година общинският лидер на ДСБ Калоян Ханджийски изрази становище, че Димитър Благоев не заслужава градът да носи неговото име и трябва да се преименува на древното си име - Скаптопара. И сега благоевградчани не са съгласни да станат "самуиловградчани". Още повече, че трябва да се сменят актове за собственост, лични карти, паспорти и други документи. Почитането на една личност от българската история не е в това да кръстиш град на него, смятат хората. Подобна промяна въобще не стои на дневен ред и пред местната власт. Никъде никой не събира подписки в областния център за поредното предложение за смяна на името. "Този дебат се води само във фейсбук. Няма нищо официално при нас. Нито пък някой се е обадил, за да съгласува такова мнение и да иска нашата позиция", твърди Радослав Тасков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com