ЮНЕСКО не дава да има нови ски зони на Банско

3738
ЮНЕСКО не дава да има нови ски зони на Банско

ЮНЕСКО няма никакво намерение да позволи част от Национален парк „Пирин“ да бъде изключена като световно наследство, за да може да се развива туризъм. Това става ясно от официален документ, представен пред „За да остане природа в България“, публикуван и на сайта на неправителствената организация.

Става въпрос за изваждане на около 4 000 хектара от „Пирин“, като аргументът е през 2008 година държавата включила още 12 000 хектара от територията на Пирин в защитения от ЮНЕСКО парк. Това пречело на плановете за устойчиво развитие на региона. Затова и пред ЮНЕСКО е представен нов План за управление, като основната разлика е, че са предвидени туристически зони в периферията на Национален парк „Пирин“. Зоните щели да послужат като „буфер“ срещу туристическия поток – с други думи да се намали броят на туристите, които могат да отидат в „ограничени зони с видове с висока консервационна стойност“.

"Юлен" категорично: Не сме предлагали подкуп на екоорганизации за Банско

Поканихме на една-единствена среща всички екоорганизации, когато решихме да развием бизнес на Банско. Причината за това беше международ...

Срещата, на която представители на Министерството на туризма са се срещнали с директора на Центъра за световно наследство (ЦСН) на ЮНЕСКО Кишоре Рао, се е състояла в средата на юли тази година – 15 юли. Рао е посочил, че за зони, в които се предвижда туристическа дейност, каквато е изграждането на нови ски писти, трябва да има детайлен план с Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Директорът на ЦСН е напомнил пред нашата делегация, че през 2010 година ЮНЕСКО е взело решение за буферната зона в района на Банско и Добринище, с което се отменя възможността за всякакви бъдещи промени в границите на обекта и се изисква от България „да не развива ски спорт в границите на обекта на световно наследство“. Рао е напомнил и, че Конвенцията за световното наследство има предимство пред националното законодателство, като не е пропуснал да уточни, че в случая Национален парк „Пирин“ и обектът на световното наследство съвпадат.

От ЮНЕСКО са казали, че единствено може да има съвещателна мисия, която да посочи недостатъците на нов План за управление на „Пирин“. Разходите за такава мисия ще са изцяло за сметка на държавата.

Желанието за нови ски зони е отдавна лансирано от концесионера „Юлен“. Все още не е ясно и дали ще има преразглеждане на концесионния договор, след като правителството изрази такова намерение, но дотук налице е само доклад на междуведомствена група, сочещ нарушения и предлагащ да се увеличи концесионната такса. Няма яснота и кога ще започне делото срещу „Юлен“ за неплатени 180 хил. лева такси по концесионния договор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com