В Сандански вдигат паметник на Васил Левски

4738
В Сандански вдигат паметник на Васил Левски

Преди дни отбелязахме годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски. В тази връзка от лятото в град Сандански ще се извисява паметник на може би най-святата личност в националноосвободителното ни движение. Идеята ликът на великия българин да се издига над града е дългогодишна.

Съвместната работа на Сдружение „Дякон Левски“ и община Сандански ще успее да я превърне в реалност. Очаква се новият монумент да бъде открит на 18 юли 2017 г., когато ще отбележим 180 години от рождението на Апостола, информират от Община Сандански.

Интересни факти за паметника на Васил Левски в София

Паметникът на Васил Левски в центъра на град София е сред първите паметници, издигнати след Освобождението в новата столица. Паметникъ...

В конкурса за идеен художествено-пластичен проект, който бе обявен в края на месец октомври 2016 г., се включиха 13 екипа от цялата страна. Те представиха своите проекти за бюст-паметник на Васил Левски, от които комисията избра проекта на скулптора Борис Борисов и архитекта Пламен Цанев. Именно те ще се заемат с реализацията на бюст-паметника, който ще бъде поставен пред сградата на Градски съд – Сандански под короната на многовековния чинар.

Стойността на проекта е 25 000 лв., от които 9 000 лв. са осигурени от членовете на инициативния комитет. Предстоят редица благотворителни инициативи за набиране на средства. Кутия за дарения ще бъде поставена и пред Галерия „Ликин“, където всеки ще има възможност да допринесе за реализирането на проекта.

С поставянето на бюст-паметник на Васил Левски, град Сандански ще има място, пред което ще прекланяме глави и ще пазим заветите на Апостола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com