X
 
 

Защо не работи депото за отпадъци в Благоевград?

2433 0
Защо не работи депото за отпадъци в Благоевград?
Снимка: Община Благоевград
Благоевград и още четири общини – Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, са обединени в сдружение за изграждане и управление на регионално депо за отпадъци

Реализацията му беше на ръба заради забавени срокове и некоректно подадени проектни предложения. В крайна сметка със средства от ПУДОС и МРРБ за 23 милиона се изгради частта за депонирането на отпадъците, а с европейско финансиране започна строителството на система за рециклиране и компостираща инсталация. Към момента обаче депото не работи, няма и оператор“, заявява в интервю за БНР изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева. Причината по думите й е, че обществената поръчка за възлагане на тази дейност е направена еднолично от бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов, без да е получил съгласието на другите четири общини в сдружението.

Справка в сайта на община Благоевград сочи, че действително през октомври месец поръчката за избор на оператор за експлоатация и стопанисване на Регионалната система за управление на отпадъците в регион Благоевград е прекратена с решение на новия кмет на Благоевград Румен Томов. Прогнозната й стойност е била 6,1 млн. лв. с ДДС. За изпълнител е бил избран консорциум „Регионално депо – Благоевград 2019“. Участници в него са „Център за рециклиране“ (с 66% дял в него), „Ресурс Фонд“ и „Еко Комюнити“ – с по 17% дял.

На 19-ти декември въпросният консорциум е подал жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу решението за прекратяване на процедурата. Днес (6.01.2020 г.) КЗК е образувала производство по нея, което значи, че проблемът с депото не е решен.

За повече разяснения по казуса Actualno.com потърси кмета Румен Томов.

Г-н Томов, през септември месец бе открито новото регионално депо за отпадъци, вярно ли е, че все още не работи?

Не работи, да.

Как се стигна дотам - да се вложат толкова много пари в това съоръжение, а то да не се ползва?

Имаше некоректно обявена обществена поръчка за избор на оператор на депото, еднолично от община Благоевград, в частност от предишния кмет. На Общо събрание на общините, които са в сдружение за депото - Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, се взе решение договорът с избрания изпълнител да не се подписва, тъй като не е спазена процедурата за възлагане на обществена поръчка. Тоест, петте общини е трябвало да се съберат и да вземат решение за възлагането й.

Те е трябвало да упълномощят и кой да я проведе вероятно?

Точно така. Или да упълномощят кой да я проведе, или да я проведат заедно като регионално сдружение.

В случая е било най-изгодно да я проведе община Благоевград, тъй като депото е на нейна територия?

Да, а и е с най-голям дял в сдружението. На тази база се взе решение договорът да не бъде подписван, а обществената поръчка да бъде прекратена. Петте общини взеха решение оперирането на депото да се възложи на общинската фирма "Биострой" ЕООД – Благоевград. Предстои гласуване на Общинския съвет относно заложените средства за закупуване на техника. След като се утвърди бюджетът, ще бъде закупена техника и ще почне оперирането на самото депо.

А договор защо все още няма сключен с нея?

Изборът е с директно възлагане. Договорът не е проблем. Нека да се утвърди бюджетът първо.

Очаквах друг отговор - че не сте сключили договор, защото консорциумът, който е спечелил поръчката, но не е сключил договор, обжалва решението за прекратяването й пред КЗК. С днешна дата по жалбата му има образувано производство?

Възможно е, да. Но аз не мисля, че с това обжалване ще има някакъв проблем, тъй като от правна гледна точка не е спазена процедурата по възлагане. Не може еднолично една община да провежда такава обществена поръчка.

Тоест, смятате, че достатъчно добре е аргументирано това прекратяване?

Да. Направени са необходимите консултации, необходимите разговори с кметовете на петте общини, има подписани документи за съгласие за неподписване на този договор и за възлагане на "Биострой". От тази гледна точка всичко е нормално и аз съм спокоен.

Малко странно е, че поръчката е започната и завършена при вашия предшественик, но не е била финализирана с договор?

Вероятно са мислили, че няма да има проблем с избора. Тоест, старият кмет ще си продължи управлението на общината, защото договорът ми беше представен на втория ден, след като встъпих в длъжност.

А той не е ли могъл да си сключи договора?

Не мога да ви кажа, не съм проследил датите.  

Впечатление прави, че цената, на която сте се споразумели петимата кметове, е 28.90 лв. на тон. А цената, която е дал консорциумът, е 28,70 лв. на тон без ДДС. Ако цената, на която сте се договорили, е без ДДС, то тя е по-скъпа?

Вижте, това е старо решение на петте общини, да бъде на тази цена. Що се касае до договорената цена, ако се прочете внимателно договора, ще видите, че всяка година е възможно увеличение от минимум 10% над цената. А ако изпълнителят предложи повече, то договорът може да се прекрати. Така, че във времето на тези осем години, за които е договорът, е възможно да отиде на много по-големи размери. Докато при изпълнител общинска фирма, това няма как да се случи. От тази гледна точка е взето това решение.

Къде се депонират сега отпадъците на Благоевград?

По старата схема - в Костинброд.

А на другите общини?

Не мога да ви кажа. Предполагам, че са намерили някакво решение, което е изгодно за тях.

Кога да очакваме, че може да заработи новото депо?

Нека Общинският съвет да ни приеме бюджета в края на януари. За тогава е планирана сесия. След това ще предприемем закупуване на техника. До месец след приемане на бюджета би трябвало да се справим.

Ще се усети ли облекчение за местното население в бъдеще. А тазгодишната такса смет би трябвало вече да е приета?

Да, приета е и няма увеличение. Същата е като миналата година. Нека да заработи цялото депо, с всичките му инсталации и постепенно ще направим анализи за разходите. Тогава ще може на направим изчисления дали трябва да се увеличава такса смет, или не. Не е коректно сега да кажем дали ще се увеличи или намали, като нямаме данни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално