Историята на България и Македония - истината от академик Георги Марков

47652
Историята на България и Македония - истината от академик Георги Марков
Снимка: ИК "Тангра"

Излезе новата книга на издателство "Тангра" - "България и Македония. История и политика. Първа част", създадена от авторски колектив с научен ръководител акад. Георги Марков.

Обемната книга представя научни факти и изследвания за основните събития от Древността до ден-днешен, оформили националните културно-политически характеристики на българския народ в историческите му граници. В изданието с научни аргументи се опровергават лъжите и спекулациите на късопаметни политици от Република Северна Македония и техните поръчкови историци, които с езика на омразата, за сметка на общата ни история, изграждат "хилядолетна" македонска история, идентичност, писменост и език, разказват авторите.

Книгата е предназначена за гражданите и политиците на Република България и Република Северна Македония, както и за нашите съюзници в ЕС, НАТО и световната научна общност.

"Водещата мисия на историците е да разкриват истината в историята точно каквато някога се е състояла. За съжаление с "Учителката на живота" често се злоупотребява за развиване на преднамерено скроени теории с идеологически или политически цели. Фактите се подбират или направо се заличават в нечия угода. Натрупваните с години небивалици се налагат съгласно известното правило на Йозеф Гьобелс: "Една лъжа, изречена 100 пъти, се превръща в истина". Ето защо историците на истината трябва постоянно да изобличават с достоверни доказателства нескопосаните измислици на тези, които ни е срам да наричаме "колеги". Макар "мълчанието да е злато", а "говоренето е сребро", в случая среброто е за предпочитане", пише акад. Георги Марков в уводната част на книгата и обяснява:

"Македонизмът е коварна политическа доктрина на сръбските шовинисти, доразвита от Коминтерна за създаването на нова политическа нация, снабдена с държава, за сметка на българската кауза и чрез кражба на история. Затова българските историци са призвани да оборят широко разпространените фалшификации в разрез с доказаната истина, които се стремят да заличат свещените места на българщината в Македония и да присвоят нейните бляскави изяви през вековете."

 

С прочитането на книгата всички читатетли ще узнаят или ще разберат още веднъж, че днес българите са разделени по силата на историческите обстоятелства, но те произлизат от общото минало на техните деди. Всякакви злоумишлени опити за "съобразяване" на историята с "политическите реалности" се разбиват в гранитната скала на историческата истина, разказват още авторите.

Академик Георги Марков е български историк и бивш директор на Института по история при БАН. Автор е над 20 книги и учебници, както и на множество публикации на историческа тематика. Специализирал е в Института за европейска история в Майнц, ФРГ. Професор, д-р на историческите науки и академик от 2008 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com