Иван Андрусяк, авторът на украинския "Дръндьо", пристига в България

2610
Иван Андрусяк, авторът на украинския "Дръндьо", пристига в България
Снимка: Издателство "Изида"

„28 дни от живота на Катерицата“ е забавно-смешната история на един тийнейджър

Иван Андрусяк, един от най-популярните украински писатели за деца и тийнейджъри, пристига в България. Той ще участва във фестивала „Пловдив чете“ с две събития на 15 юни, а на 16 юни ще се срещне с читатели в София (в литературния салон на НЧ „Пенчо Славейков“ на бул. Черни връх“).

"Алилуя" - книга, която докосва и се помни дълго

Нежни и меланхолични, тъжни и весели, неправолинейни и носталгични – такива са историите, с които фламандската писателка Анелиз В...

Писателят е номиниран за най-голямата световна награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен“ (2020). Спечелил е най-голямата национална награда на Украйна „Леся Украинка“.

Книгата, която е поводът за гостуването му в България, е „28 дни от живота на Катерицата“, украинският „Дръндьо“. Тя е включена в селекцията на най-добрите, най-важните книги за деца и юноши в света WhiteRavens („Бели гарвани“). Българското идание е на „Изида“, а преводът - на Димитър Христов.

„28 дни от живота на Катерицата“ е забавно-смешно-драматичната история на един съвременен тийнейджър. Когато съучениците ти лепват прякора Бурундук (Катерицата) и ти се подиграват, защото по физическо не можеш да прескочиш козата и да се покатериш на въже, тогава сърцето ти така се свива, че си готов на всичко, само за да докажеш кой всъщност е Ивас Бондарук. Дори да си излюпиш... джобен дявол! Или да разгадаеш загадката на зловещите стъпки, които отекват през нощта където спиш, или да правиш рискови химически експерименти и накрая да се опиташ да опознаеш изкушенията на „възрастния“ живот.

Това е една от най-известните книги за млади читатели в съвременната украинска литература и се препоръчва за изучаване в средния курс на училищата в Украйна.

Чифтоядците настъпват по-забавни и смели от всякога

Голяма порция приключения и смях – това е романът за деца (но и не само) „Чифтоядците се завръщат”, превод на Красими...

Иван Андрусяк е роден през 1968 г. Той е писател, поет, литературен критик и есеист. Филолог е по образование. Работил е като журналист и редактор в издателство. Член е на украинския ПЕН клуб център.

Има три деца – син и две дъщери. С раждането на по-малката си дъщеря, Стефания (р. 2005), той започва да пише книги за деца и се превръща в един от най-четените украински писатели днес. Детските му книги получават много награди, изучават се в училище и стават едни от най-четените в страната.

В края на миналата година на български излезе и приказната му, красиво илюстрирана повест „Третият сняг“. Един невероятно умен и хищен учител води истинско детективско разследване в тазиприказна горска история. Винаги ли са лоши онези, които смятаме за хищници? Липсата на физическа сила означава ли липса на духовна сила? Кое е по-важно – животът на приятел или виновният да бъде наказан?Всъщност това е история за добро и зло, за съчувствие и жестокост, радост и мъка, смях и сълзи, тоест за всичко най-важно, което винаги присъства в живота и за което непременно трябва да се говори с детето. Но не само да говорим, а да го правим отговорно, достъпно, с добро и с любов, както го прави любимият писател на съвременните украински деца – Иван Андрусяк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Излиза новата книга на Лилия Старева - "Сватбата - празник на празниците в българския семеен календар"

Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим

Награждават победителите в ХVIХ –то издание конкурс за хумористична поезия и проза в Галерия "Арт Маркони"

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

В Деня на европейските автори: 8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на Orange

"България и Македония, история и политика": Разказ за фалшифицираната история и ролята на Коминтерна

Ина Иванова е носителят на Националната награда за поезия "Христо Фотев"

Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

"Нашето вечно утре" – интимна възхвала за златния век на видеоигрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги