Излиза автобиография на Кирил Маличков

2604
Излиза автобиография на Кирил Маличков
Снимка: Книгомания

По случай 55 години от създаването на „Щурците“ излиза автобиографичната книга на основателя на групата – Кирил Маричков. „На прага на времето“ е с обем 576 с., излиза с логото на издателство Книгомания и ще се разпространява по книжарниците от 14 април 2023. Изданието излиза със съдействието и под редакцията на Веселина Паскова. Включва над 100 снимки от личния архив на Маричков, някои от които се публикуват за първи път, както и снимки на всички албуми на „Щурците“, излезли през дългия им творчески път. Оформлението и корицата на „На прага на времето“ са дело на дизайнера Тодор Манолов.

Кирил Маричков е един от легендарните български рок музиканти, композитор и аранжор, основател на една от най-популярните групи – „Щурците“, с която създава и изпява редица обичани песни. С решителност и постоянство в период на пълна цензура по време на социализма той успява да проправи пътя на рок музиката за българската сцена и става вдъхновител на поколения български музиканти. Едва ли има българин, който да няма любима песен на „Щурците“ и да не познава високата, с изправени рамене фигура, опашката и мустака на нейния създател Кирил Маричков.

Откъс от "Същината на проблема" от Ричард П. Румелт

Ефективните хора трупат опит, когато откриват и концентрират вниманието си върху същината на предизвикателството – онази част от ...

Автобиографичната книга „На прага на времето“ представя подробно житейския и творчески път на забележителния музикант от детството му до на най-силния период в историята на „Щурците“ – 80-те години на ХХ век. Съдържанието е разпределено в седем части, поместени са спомени на бащата на музиканта, на членове от групата и други негови приятели музиканти.

Обемното издание е подготвяно повече от три години, а за да узрее идеята за написването йотнема още толкова. Нито Кирил Маричков, нито Веселина Паскова си спомнят откога се познават, но за хора, които обичат рок музиката (и не само) и имат общи приятели музиканти, е обичайно да се срещат често. Маричков е словоохотлив и с удоволствие разказва всякакви случки, свързани или с историята, която много обича, или с книгите, или с приятели, или с богатия му жизнен и професионален опит. Никога не му е хрумвало, че може да ги опише в книга. И от дума на дума, от история на история идва предложението на Веселина Паскова, че за самия него, за почитателите му, и всеки който познава или не познава времето на появата на българския рок, спомените в тази книга ще са един много добър подарък.

Музикантът се колебае – през годините е давал безбройни интервюта, в медиите многократно се пише и говори за него и „Щурците“, дали има неизказани неща? Той е изключително прецизен във всичко, с което се захване, и осъзнава, че реализирането на такъв проект е сериозно и отговорно начинание. Приема предложението на Веселина Паскова и издателството и работата започва. Както в началото на музикалната му кариера, така и в писателското поприще нищо не става бързо и лесно. За известно време Ковид пандемията променя и обърква живота на всички. Войната в Украйна пък дълбоко разтърсва Маричков и съзнанието му изцяло е обсебено от нея и превратностите в света, затруднява се да насочи енергията си в подреждане на спомени. Нееднократно подчертава, че в този момент отново Веселина Паскова му помага много в подготвянето на книгата. Непримиримият му дух и устрем да довършва всичко започнато се оказват решаващи за преодоляването на появилите се пречки.

В мемоарите на баща си Кирил Маричков намира изключително увлекателно написани истории и много му се иска да сподели някои от тях в книгата си. Открива и свои бележници, в които стриктно е записвал датите на всеки концерт и с няколко думи най-важното за него – как са свирили музикантите, имало ли е проблем със звука, как е реагирала публиката… Покрай тази „статистика“ съвсем естествено изскачат и историите, започват да се редят една след друга, докато се подредят в „На прага на времето“.

Откъс от "Илия Бешков. Биография"

„Всичко, поставено в ръцете ми, добива своя смешен и според мен истински вид“, казва Бешков. До каквото и да се докосне, ст...

Автобиографичната книга „На прага на времето“ на Кирил Маричков, освен че е разказ за израстването на големия музикант като личност и артист, е една пъстра картина на епоха, когато за да правиш това, което обичаш, се изисква характер и изобретателност. Но не само това. Книгата е история за преклонението и отдадеността към музиката, уважението и обичта към публиката. Неслучайно на всеки юбилей от създаването на „Щурците“ Кирил Маричков, членове на групата и техни приятели се събират, за да празнуват тази обич и уважение. Защото когато си искрен и истински творец, публиката отговаря сърцато. Освен на концертите тази взаимност и благодарност е изразена и в хилядите писма, които Кирил Маричков получава през годините. В автобиографията си той публикува само едно:

„Знайте, че винаги, винаги, когато чуем ваша песен, сърцата ни тупкат с неудържима радост, дори и в най-тъжните минути. Ние харесваме и слушаме „Бийтълс“, „Рейнбоу“, „Куийн“, „Пинк Флойд“ и много други, но те са някъде там, далеч. Тях никога не сме ги виждали да се усмихват, не разбираме добре за какво пеят. Единствените, които можем да почувстваме истински близки, сте вие. Благодарим ви. Тошко, Делян, Искра, Юлето, Пацо, Пешо, Стоян, Бени, Стефан, Юри, Киро“

Премиерата на „На прага на времето“ ще се състои през май 2023. Преди това Кирил Маричков ще участва в концерта „Фондацията празнува 10 години около света“ на 26 април в зала 1 на НДК. В събитието ще участват Кирил Маричков, Дони, Иван Лечев, Славчо Николов, Венко Поромански и специалните гости Любо Киров, Момчил, Константин Цеков, Валди Тотев и Наско от Б.Т.Р.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com