Излиза нова енциклопедия за лечебните растения в България (СНИМКИ)

3665
Излиза нова енциклопедия за лечебните растения в България (СНИМКИ)
Снимка: Книгомания

По повод наближаващия Еньовден – 24 юни – денят, в който според народното поверие билките имат най-голяма лечебна сила, излиза нова „Енциклопедия Лечебни растения“. Изданието е цветно и с отлична полиграфия, с обем 288 страници, включва над 470 снимки и се издава съвместно между Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН и Книгомания. Използвана е нова концепция за представянето на над 270 растения, като акцент е практическата им приложимост и употреба в домашни условия. Подбрани са растения, разпространени в българската флора и използвани в народната медицина от векове, както и някои чуждестранни видове, които могат да се намерят на българския пазар или са привнесени и виреят добре в нашите природни условия.

Информацията в „Енциклопедия Лечебни растения“ е достоверна и научно проверена, поднесена в достъпен вид. Статиите са реализирани с активното участие на водещи учени в областта на фармакогнозията, фитохимията, ботаниката. Дизайнът на „Лечебни растения“ е по идея на Тодор Манолов, който подготвя и предходните няколко енциклопедични издания на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“.

Важно е да се отбележи, че са спазени и отразени последните промени на латинските наименования, като всички те са съобразени и обновени спрямо класификацията на Европейската фармакопея. Особено полезно е, че в този том можете да намерите и наименованията (синонимите) на едно и също растение в различните краища на България. С предупредителна червена маркировка в статиите са отбелязани опасните и нежелани реакции при приложението на конкретни видове растения.

„Изданието е продължение на традициите в издателската политика на „Българска енциклопедия“ да популяризира достиженията на световната и на българската наука, на богатите традиции и познания на народа ни за заобикалящия го свят, включително за лечебните растения. Знания, трупани и утвърдени през вековете и до днес, съхранени в ритуали, писмени източници и в народния фолклор“, коментира Виктория Лазова, директор на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН.

Събраният материал в „Енциклопедия Лечебни растения“ е дело на задълбочените познания и изследвания на изявени български учени и специалисти от Медицинския университет–София и от Българска академия на науките. Главен научен редактор на „Енциклопедия Лечебни растения“ е проф. Илина Кръстева от МУ–София, доктор на науките по фармакогнозия и фитохимия, с иновативни изследвания върху лечебни растения с редки биологичноактивни вещества.

„Интересът към лечебните растения у нас и в международен план непрекъснато нараства. Те все повече се прилагат в лечението и профилактиката на много заболявания, самостоятелно или като допълнителни средства към конвенциалната терапия, благодарение на разширяващите се научни знания за връзката между принципите на действие на активните вещества в лечебните растения и тяхното полезно въздействие върху различни патологични изменения в организма и конкретни заболявания“, раказва д-р Радка Йосифова, водещ научен редактор на „Енциклопедия Лечебни растения“.

В първата част на енциклопедията са разгледани най-важните биологичноактивни вещества в лечебните растения, на които се дължи специфичното им действие, и морфологията на отделните им части за по-лесното им разпознаване. Указано е как се събират, сушат, съхраняват и приготвят различни извлеци от тях.

Основна част на енциклопедията са азбучните статии. В името на растението в заглавието са изписани и неговите синоними, използвани в различни части на страната, а в подзаглавието – семейството, към което принадлежи. За всяко растение са посочени ботаническо описание, биологичноактивни вещества, кои части от него се използват и при какви случаи се прилагат. Включена е най-нова научна информация за химичния състав и лечебно действие. Приложени са и изпитани рецепти с цел използване на лечебните растения в домашни условия.

Ценно помагало е и включената в края на книгата таблица „Влияние на лечебните растения върху организма и обмяната на веществата при човека“, чрез която за читателя е лесно да се ориентира кои растения могат да се прилагат при дадено заболяване. Полезна информация съдържа и речникът на медицинските и ботаническите термини, а показалецът на латинските имена в края на енциклопедията подпомага търсенето на конкретни лечебни растения по тяхното латинско наименование.

„Енциклопедия Лечебни растения“, както по обем на описаните в нея видове, така и с включената най-нова научна информация за химичния състав и лечебно действие, е съществен принос както в научната, така и в научнопопулярната литература. Тя е подходяща за всеки дом; ще задоволи интересите на различни специалисти – лекари, фармацевти, биолози и др., също и на студенти, както и на широк кръг читатели, проявяващи интерес към лечебните растения.

Желаещите да научат повече за „Енциклопедия Лечебните растения“ могат да посетят събитието по повод представянето на изданието на 21 юни (сряда) 2023 г. от 17:00 ч. в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. 15 ноември №1). Водещ ще бъде журналистът Даниел Ненчев, а участие по темата ще вземат:

Най-добрата морковена торта от Линда Петкова

На 2 юни излиза "Кулинарният свят на Линда", изд. Книгомания. Представяме ви рецепта за морковена торта.  "Тази торта е любима на...

• проф. Илина Кръстева, МУ–София, Фармацевтичен факултет, катедра „Фармакогнозия“, главен научен редактор на изданието

• доц. Ина Анева, научен секретар на БАН в направление „Биоразнообразие, биоресурси и екология“, отговорен научен редактор на изданието

• доц. Елка Трайкова, научен секретар на БАН в направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“

• Виктория Лазова, директор на НЦ „Българска енциклопедия“

• д-р Радка Йосифова, водещ научен редактор на изданието.

Откъс от "Илия Бешков. Биография"

„Всичко, поставено в ръцете ми, добива своя смешен и според мен истински вид“, казва Бешков. До каквото и да се докосне, ст...

Енциклопедия ЛЕЧЕБНИ РАСТЕНИЯ предлага систематизирана научно-популярна информация за растения, разпространени в българската флора и използвани в народната медицина от векове, както и за чуждестранни видове – общо над 270. Описани са лечебни растения, подходящи за употреба в домашни условия. Те са с добра поносимост, могат да се използват за по-продължителен период от време и намират приложение за профилактика и лечение на редица заболявания.

В първата част на енциклопедията са разгледани най-важните биологичноактивни вещества в лечебните растения, на които се дължи специфичното им действие, както и морфологията на отделните им части с цел по-лесно разпознаване. Указано е как се събират, сушат, съхраняват и как се приготвят различни извлеци от тях. Във втората част за всяко растение са посочени ботаническо описание, биологичноактивни вещества, кои части от него се използват и при какви случаи се прилагат. Предложени са изпитани рецепти за употреба в домашни условия.

Допълнително в края на книгата читателят може да получи информация за действието на лечебните растения върху отделните органи и системи в човешкото тяло. Приложени са речници на медицинските и на ботаническите термини, както и азбучен показалец на латинските наименования на видовете.

Енциклопедията е подготвена от колектив от водещи учени – автори и консултанти, със задълбочени научни познания и дългогодишен изследователски опит в областта на фармакогнозията, фитохимията, ботаниката – от Медицинския университет – София и от БАН, и със съдействието на институции, занимаващи се с опазването на биологичното разнообразие и околната среда в България.

Вижте избрани страници от ЕНЦИКЛОПЕДИЯТА В ГАЛЕРИЯТА ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

"На половината път до теб" - вълнуващ роман за една необикновена любов

Брайън Трейси разкрива как да работим по-умно и да печелим повече в "Печели колкото наистина заслужаваш"

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги