Литературна мистификация за малки и големи

1239
Литературна мистификация за малки и големи
Снимка: Издателство "Персей"

„Сладкарница „При Кривогледия Джим“ (изд. Персей, превод Деница Проданова) е шеметно приключение – пъстра плетеница от реални и измислени герои. Но първото, което хваща поглед, е посвещението най-отпред – „На всички госпожици и госпожи библиотекарки“.

И наистина, книгата на чешкия автор е така създадена, че да е от максимална помощ и за библиотекарите, и за учителите. Написана с фантазия и много хумор, тя се харесва най-вече на деца… от 9 до 99 години!

Фросина Пармаковска с роман за вината и прошката

Македонската писателка Фросина Пармаковска написа в България, на литературна резиденция по време на пандемията, в Къща за литература и ...

Бандити, събрани от кол и въже, върлуват по страниците на „Сладкарница „При Кривогледия Джим“. Сред най-свирепите е траперът Дяволския Бил. Когато дивото престава да го зове, той прави най-нелогичното за един герой от Дивия Запад – отива на сладкарница.

А там се случва нещо още по-странно – изведнъж се увлича по книгите. Главната вина всъщност е на Боженка, чието минало също е тъмно… Тя пристига в градчето Калъч със сандък, пълен с най-известните романи. И грубите мъже започват да се променят.

Забавният роман за млади и всъщност всякакви читатели предлага престрелки с куршуми, но и с цитати от хубави книги. Изпълнен е с кражби и фалшификати, но и ухае на най-хубавото кафе. А пък сладкишът по време на четене е задължителен – нали действието се развива най-вече в сладкарницата на Кривогледия Джим.

Книгата е изключително полезна при работа с млади читатели, защото предлага забавен поглед към творчеството на литературни титани като Херман Мелвил, Александър Дюма, Карл Май и дори Шекспир. Романтична, но също саркастична и най-вече непредвидима, „Сладкарница „При Кривогледия Джим“ ще ни разсмее или пък… разплаче, както всъщност става и със закоравелите престъпници от книгата.

Марек Томан (55) има любопитна биография на писател, преводач, журналист и дипломат едновременно. Особено оценени са книгите му за деца и млади читатели. За „Сладкарница „При Кривогледия Джим“ печели и най-престижната чешка награда за детска литература „Злата стуха“, като изданието заема и второ място в конкурса за най-красиви чешки книги през 2018-а.

Литературен шедьовър разказва за спасяването на ренесансови творби

Двама мъже трябва да спасят ренесансови шедьоври сред вихъра на Втората световна война в изключителния роман „Няма далечни места&...

Ето и отгласи от читатели, разтворили „Сладкарница „При Кривогледия Джим“:

· „Книгата ме омагьоса и вдъхнови. Но предположенията ми бяха грешни. Бях я включила като подходяща за деца и младежи, но след като я прочетох, мога да кажа, че е и за младежи, и за възрастни. На по-малките деца им е нужно време, за да я разберат.“ (Ева)

· „Отвсякъде вълшебна история за една храбра библиотекарка! Смях се и на обясненията на използваните думи и изрази. Не съм сигурна, че децата ще схванат веднага всички подхвърляния в текста. Но аз се забавлявах прекрасно.“ (Микика)

· „Първоначално не знаех какво да мисля – в нашата библиотека книгата е поместена в отдела за възрастни. Авторът пък се обръща към читателите с „Мили деца…“ Но след малко четене спрях да размишлявам и вече само се усмихвах.“ (Маринка)

И накрая – един цитат. Ефектът от всяка една хубава книга Марек Томан, авторът на „Сладкарница „При Кривогледия Джим“, описва така:

Откъс от "Алма Френг и слънчевите пътешественици"

Алма Френг е 12-годишно момиче, което живее с баща си Симон. Отношенията между двамата са приятелски и топли, докато един ден на вратат...

„Как само някои бърчеха нос, като заговореше за книги! И колко жадно после поглъщаха думите ѝ. Също като вас, мили деца. Сякаш във всяка книжка има по нещо, което чака само вас да го откриете!“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги