"Непотърсена печалба": Разкази за сложния свят на стремежа към щастие

40017
"Непотърсена печалба": Разкази за сложния свят на стремежа към щастие

На 13 юни предстои да излезе първата книга на младата българска авторка Наталия Атанасова. "Непотърсена печалба" е сборник от разкази, който спечели първо място на 8-ия Национален литературен конкурс на "Хермес" за млади автори.

Книгата излиза на пазара на 13 юни, а на 19 юни ще има представяне в Пловдив по време на литературния фестивал "Пловдив чете".

Започва "Пролетният базар на книгата"

Днес ще бъде открит „Пролетният базар на книгата". За първи път тази година, изложението е с увеличена площ и ще бъде разположе...


Ето какво споделя самата авторка за книгата си:

Стремежът към щастие е тема, която често се дискутира и не губи своята актуалност. Рядко обаче се споменава, че този стремеж не винаги е силен, а в много случаи е отправен в грешната посока. Сборникът с разкази „Непотърсена печалба“ разкрива желанието, страхът и грешките на хората по пътя към тяхната печалба.

Вдъхновение за мен да завърша книгата и да я изпратя за участие в Националния литературен конкурс на „Хермес“ за млади автори бе изминаването на пилигримския път Камино де Сантиаго. Той започва от френското градче Сен Жан Пиед дьо Порт и свършва на атлантическия бряг в западна Испания. В рамките на един месец извървях 800 километра и всеки ден срещах хора от най-различни краища на света. Наблюдавайки ги видях, че много от тях търсят, но не толкова, за да намерят нещо, а заради самото търсене. Проблемът бе, че си задават прекалено много въпроси, без да дочакат отговора на нито един от тях. Именно заради това често печалбата остава непотърсена. Самата аз не тръгнах по Камино с куп въпроси, но в същото време бях готова за отговори. Смятам, че получих поне няколко и олицетворение на това е моята първа книга.

Лятна читалня открива библиотеката в Ловеч

Лятна читалня открива от 3 юни Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" в Ловеч, съобщават от културната институция. Всеки вторник на п...

Идеите за разказите в книгата, освен по пътя в Испания, са ми хрумвали на различни места по света като Франция, Мароко, Гърция и Израел. По време на пътуванията си видях, че хората от различни държави и континенти имат много повече прилики отколкото разлики. Героите от „Непотърсена печалба“ могат да са от всеки град по света, те не се интересуват от комунизма, прехода или Европейския съюз, а единствено от самите себе си и малкия свят, който обитават. Според мен литературата трябва да надмогва локалните проблеми и да се фокусира върху вътрешните и междуличностните, защото в тях се крие ключът към познанието на човешката душа.

В „Непотърсена печалба“ виждаме отблизо просякът, с когато неведнъж сме се разминавали по пътя, но никога не сме заговаряли, тайно влюбен младеж, който гасне от любов по непознато момиче, самотна старица, която решава да открие нов смисъл на живота си, художник, станал известен по погрешка, момче, което от години не е излизало от апартамента си и още много други герои, които искат да са щастливи, но бягат от щастието си или го намират, а след това го захвърлят.

Въпреки черните краски, обагрили повечето разкази, последният е посветен на възможността за чудотворно преобразяване, защото макар и непотърсена , печалбата е там някъде, чакаща да бъде открита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги