"Нож в раната" - нова книга от Антъни Хоровиц

2480
"Нож в раната" - нова книга от Антъни Хоровиц
Снимка: Издателство "Еднорог"

Когато си известен и уважаван писател, едно от най-неприятните неща, които те застрашават, е някой критик да напише лошо ревю за последната ти творба. Ами ако това ревю е крайно отрицателно, а критикът бъде убит и ти се окажеш основният заподозрян за убийството? В „Нож в раната“, четвъртата ни среща с детектива-консултант Даниъл Хоторн и писателя Антъни Хоровиц, след бестселърите „Убийството е всичко“, „Присъдата е смърт“и „Опашка от убийци“, се случва точно това. Но този път нещата са прекалено лични, защото самият Хоровиц е арестуван за убийство и единствено мрачният ексцентрик Хоторн може да го спаси от затвора.

Всъщност Хоровиц е този, който иска да сложи точка на отношенията помежду им. След трите разследвания в компанията на Хоторн, проследени в първите три книги от поредицата, писателят има желание да продължи в друга посока. Сега основното му внимание е ангажирано с пиесата „Енигма“, чиято премиера предстои на лондонския Уест Енд. Въпреки големите очаквания пиесата не се радва на добър прием, а маститата критичка Хариет Тросби е особено ожесточена в своята рецензия.

На следващата сутрин Хоровиц е арестуван за убийството на същата критичка. Всички улики сочат, че той е извършителят, а и размазващото ревю е повече от убедителен мотив за полицията. Писателят бързо разбира, че обстоятелствата са срещу него и единственият човек, който може да му помогне, е Хоторн. Двамата разполагат с много малко време, за да докажат невинността му и да открият кой го е натопил.

Списъкът със заподозрени съвсем не е малък. Той включва тримата актьори от пиесата, продуцентът и неговата асистентка, както и режисьорът, който преди години също е бил унизен от ревю на Тросби. От друга страна самата Хариет Тросби е личност, която не буди симпатии, дори сред най-близките си. В тази сложна плетеница може да се ориентира единствено Хоторн, за чийто обвит в мистерия живот научаваме нови подробности. А времето неумолимо изтича и самият Хоровиц вече вижда как ще прекара дълги години зад решетките...

Има ли шанс "вятърът на промяната" отново да задуха в Русия?

Макар и далеч от Русия, Борис Акунинне спира да се вълнува от всичко, което се случва там. Дори новата му повест е изцяло свързана със ...

В най-новия си бестселър Антъни Хоровиц за пореден път се заиграва с очакванията на читателите, смесвайки факти и художествена измислица, за да създаде остроумна, забавна мистерия около едно шокиращо убийство, отдаваща почит на класиката в жанра. Вечното сравнение е с романите на Агата Кристи, но този път напрежението е като във филм на Алфред Хичкок, защото главният герой разполага с убийствено малко време, за да докаже своята невинност.

Новото разследване на прочутия детектив и неговия спътник по неволя е изпълнено с всички изненади и обрати, които може да очаквате от Хоровиц. Освен невероятната интрига, успяваме да се насладим с пълна сила на възхитителното му чувство за хумор, обект на което често е и самият писател. Макар че изгражда майсторски съспенс, Хоровиц все не успява да разчете всички очевидни за Хоторн улики, а цитирането на известни имена от шоубизнеса и на част от творбите на прочутия писател придава допълнителна достоверност на всичко описано в тази убийствена книга. Е, на почти всичко...

Антъни Хоровиц е един от най-популярните съвременни британски автори, радващ се на огромен успех и като сценарист, драматург и журналист. Той получава правото да заговори с гласа на сър Артър Конан Дойл, пишейки нови приключения на Шерлок Холмс. Хоровиц е сценарист на един от най-обичаните криминални сериали: "Убийства в Мидсъмър“, "Войната на Фойл“,“Поаро“ и много други.

"Мозайка от убийства" е определена за "Най-добра книга на 2017" от "Уошингтън Поуст“, "Ескуайър“, "Амазон“ и Националното радио на САЩ. По нея беше направен и сериал, който пожъна невероятен успех и вече се работи по продължението му – „Огледални убийства“, като самият писател е автор на сценариите. През 2014 г. Антъни Хоровиц получава Ордена на Британската империя за заслуги към литературата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги