Нова страница в пътуването: Как да обикаляме света посред пандемия?

3248
Нова страница в пътуването: Как да обикаляме света посред пандемия?
Снимка: booktrips

Можеш ли да стартираш туристическа услуга по време на изолация? Смелост ли е това, или лудост? Не е ли като да отвориш фабрика на 8-и септември?

Не - точно навреме е, уверяват ни хората зад проекта, наречен Booktrips.bg. Казват, че сега е най-подходящият момент и ни обещават пътуване, за каквото не сме си мечтали дори преди коронавируса - без прекачване, без jet lag, дори без багаж (нужно е да носим само интелектуален). И всичко с един билет - до целия свят.

Звучи като реклама на революционна технология. И може би е, но всъщност става дума за изобретение, старо като света - Книгата.

Платформата Booktrips e онлайн книжарница, “маскирана” като туристически сайт. Веднъж влязъл в нея, си избираш дестинации, “горещи” оферти и тематични пътешествия - за да стигнеш до селекция от книги, свързани с конкретното място.

Какво ще рече менюто “Убийствена ваканция” - криминални романи, разбира се. А “Романтично бягство”? Любовни истории. “Почивка с децата” - детска литература. “Опознай родината” - българска. А как така “резервираш” период от преди Христа до далечното бъдеще? Лесно е - ако си читател, всичко е възможно. И не е нужно да ходиш далеч, за да стигнеш далеч.

Около това послание се обединяват Mastercard и издателят Манол Пейков, започвайки общото си начинание. В самото начало на извънредното положение Манол основава електронната книжарница Booklover. Booktrips обаче е новият, “приключенски” вход към света на книгите. Но само за забавна игра ли става дума?

Влязохме, опитахме, разгледахме менютата - игровият елемент и шегата ни грабнаха, но има и нещо по-важно отвъд тях. Прекарвайки повече време в сайта, усещаш, че метафората и истината започват да се преплитат. И пътуването става съвсем буквално. Целият свят е отворена книга и изтъркани фрази като “Книгата е прозорец към света” изведнъж придобиват съвсем ясен смисъл. Да пътуваш с книга може да е много по-истинско и вълнуващо, отколкото да си направиш селфи пред някоя забележителност. Загледани в смартфоните си, сякаш бяхме забравили това, но Booktrips ни го припомнят по елегантен начин - докато помагат и на пострадалия книгоиздателски бизнес по време на пандемията.

За да е пълноценно изживяването, Mastercard предлагат дори специална услуга в сайта, базирана на Frequent Flyer клубовете в авиолиниите. Вместо мили, “пътуващият” събира страници, за да отключи различни привилегии при следващи покупки.

Популярни български автори и хора на словото като Георги Господинов, Георги Тошев, Иван Ланджев, Мария Касимова-Моасе и Ивайло-Нойзи Цветков застават зад идеята, а някои от тях са и сред “гидовете” в новата платформа.

Като всяка свежа идея, и тази е жива - разраства се и се обогатява в реално време. Книжният каталог, който виждаме в сайта днес, утре ще е по-различен, по-актуален и разнообразен. Докато го следим, екипът на Booktrips ни пожелава да дишаме спокойно и главите ни да останат в режим “полет”. И никога, при никакви обстоятелства, да не се приземяваме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com