"Обетован кръг" - Времена и пространства в поезията на Иван Теофилов

28546
"Обетован кръг" - Времена и пространства в поезията на Иван Теофилов
Снимка: Хермес

Монографията „Обетован кръг. Времена и пространства в поезията на Иван Теофилов“ е първото цялостно изследване на поезията на Иван Теофилов чрез полагането й в контекста на 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на XX век. В книгата се конструира мястото на списание „Сезон“ в българската литературна периодика от най-ново време. Монографията разглежда в детайли творческата еволюция на Иван Теофилов заедно с тази на други творци, като по този начин се стреми да обогати литературноисторическите прочити на разглеждания период.

Яница Радева е родена през 1977 г. в гр. Ямбол. Има бакалавърска степен по „Българска филология“. Завършила е магистърска програма „Литературознание“. Защитила е докторска дисертация на тема „Времена и пространства в поезията на Иван Теофилов” в СУ „Св. Климент Охридски“. Публикува литературна критика в „Литературен вестник“, „Култура“, сп. „Литературата“, сп. „Страница“ и други специализирани издания. През 2012 г. получава грамота за млад автор от Министерството на културата за книгата с проза „Бонбониерата“. Автор е също на стихосбирките „Друг ритъм“ (2003) и „Кошерът на думите“ (2012). Има участия в сборниците с есета и стихове „Неиздадената“ книга за българските будители“ (2003 г.), „Фейсконтрол“ (2006 г.), „Антология на младите български поети“ (2007 г.), както и в сборниците с sms-поезия (2005, 2006, 2007 г.). Носител е на почетния знак „SMS-поезия “ (2007 г.), на втора награда от Националния конкурс за млади поетеси „Дора Габе“ (2006 г.), на втора награда от Националния конкурс „Магията любов“ (2007 г.), отличена е и с публикация на разказ в сп. „Алтера“, бр. 8/9 във връзка с конкурса „Екстаз“ (2006 г.). През 2009 г. получава Първа награда от националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови.

"Какво знам със сигурност" от Опра Уинфри

Опра Уинфри е най-уважаваната и влиятелна телевизионна водеща не само в Америка, но и в целия свят. В продължение на 25 години тя забав...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com