Поети и писатели се обявиха против "Под игото" на шльокавица

6961
Поети и писатели се обявиха против "Под игото" на шльокавица
Снимка: Podigoto.bg

Популярни български поети и писатели се обявиха против идеята романът "Под игото" на патриарха на българската литература Иван Вазов да се издава на "шлокавица".

За 24 май - Деня на славянската писменост, българската просвета и култура, знаковият роман излиза написан на български, но с латински букви и арабски цифри (6 вместо ш или 4 вместо четири). Целта на издателството "Жанет 45" е да покаже, че използвайки тази неизвестна писменост най-вече в интернет, губим езика си, с него губим културата си, а в крайна сметка губим и идентичността си.

Тази идея, обаче, не се хареса на голяма част от интелектуална общност у нас, занимаваща се с литература, и негативните реакции не се забавиха.

Поетът Добромир Банев написа в социалната мрежа, че "това с "издаването" на "Под игото" на "шльокавица" не е никакъв експеримент, а откровена простотия! Средствата отивали за благотворителност?! Искам да знам колко време и енергия са загубени за тази пошлост и то два дни преди 24 май!!! Отврат!".

От своя страна писателят Радослав Гизгинджиев също изказа мнение в дълъг пост във Facebook: "

Русенци подеха кампания за издаване на комикс на "Под игото"

Институции и студенти от Русе подеха кампания за издаване на български език на френския комикс на романа на Вазов „Под игото. Иде...

ЖАНЕТ45, trqbva da te e sram

И трябва да те е срам на „шльокавица“, защото не можеш да си позволиш да те е срам на български. Може би нямаш толкова култура, защото си nahodchiva i moderna. Абсолютна гавра е, че това издателство си позволява да ПРОДАВА текст на Иван Вазов на идиотската т.нар „шльокавица“(още по-идиотска дума). Да – ще кажат някои, те пък после за „всяко купено копие ще дарят други две български книги на училища, читалища и библиотеки в цялата страна.“

Сега, друг е въпросът и какви книги точно ще дарят – дали онези, които по никакъв начин не могат да ги продадат в продължение на 100 години, или ще си направят „невиждана“ рекламна кампания, в която създават някакъв нов гениален образ на писател.

Други пък ще кажат – модерно е – интересна кампания… Има неща, които в този свят не трябва да се пипат, защото са свещени. Образи като Вазов са изнесли цели епохи на гърба си, за да се гордеем с малкото красиви неща в българската си история. И сега това на чий гръб? На гърба на Вазов ли? На гърба на всички образовани хора, на всички преподаватели, които по цял ден се занимават с чалга-децата ни по университетите, за да им избият от главата идея, която ЖАНЕТ45 в момента рекламира и легализира в книга, продуцирайки хрумката си като “изключително градивна”, бъркайки в окъсания „нашльокан филипплейнски“ джоб на българина.

Ще завърша с една дума, която е създал Иван Вазов – СЪЖАЛЯВАМ.

"Аз съм в другото такси" - книга за любовта от Добромир Банев

Книга за любовта, за всичките ѝ форми, превъплъщения и предизвикателства е „Аз съм в другото такси“ (издание на „Перс...

Най-много онези, които ще дадат 10 или 20 лева с благотворителна цел, за да заредяла благородната издателка библиотеките с нейните български автори, подигравайки се с текст на Вазов. Като искате в библиотеката, училището или читалището до вас да има книги – ще ви заведа лично аз на улични сергии, в които за 10 лева може да купите не 2, а 5 запазени книги. И да ги дарите. Вазов на български език мога да си купя и за 2 лева. Мога да си купя Гогол и Достоевски за толкова.

От гилдията ще си спечеля много врагове – но това безочие е нетърпимо и потресаващо – поне за онези, които са се погрижили да бъдат образовани и адекватни българи.

Жанет45, на 24 май иди да пиеш edna studena voda в къщата на Иван Вазов (ако знаеш къде е) с парите, които ще вземеш от текста, който „ошльока“.

Ако имахме адекватна държава – тя щеше да те осъди.

Жанет45, ще ти дам една чудесна идея - на другия 24 май си издай твоите "най-продавани" автори на "шльокавица"."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Излиза новата книга на Лилия Старева - "Сватбата - празник на празниците в българския семеен календар"

Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим

Награждават победителите в ХVIХ –то издание конкурс за хумористична поезия и проза в Галерия "Арт Маркони"

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

В Деня на европейските автори: 8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на Orange

"България и Македония, история и политика": Разказ за фалшифицираната история и ролята на Коминтерна

Ина Иванова е носителят на Националната награда за поезия "Христо Фотев"

Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

"Нашето вечно утре" – интимна възхвала за златния век на видеоигрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги