Първата по рода си Зографска електронна научно-изследователска библиотека

108541
Първата по рода си Зографска електронна научно-изследователска библиотека

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев и игуменът на Зографската света обител архимандрит Амвросий подписаха договор за предоставяне на права за използване на част от цифровизирания архив на Зографския манастир и създаване на Зографска електронна научно-изследователска библиотека към Софийския университет.

Церемонията се състоя вчера в библиотека „Филологии" - филиал на Университетската библиотека. Със създаването на електронната библиотека най-старото и авторитетно висше училище в България става единствената институция, на която Зографският манастир предоставя достъп до безценния си архив.

На церемонията присъстваха Ловчанският митрополит Гавриил, Браницкият епископ Григорий, отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийската митрополия, представители на академичната общност.

Цифровизирането на архива на Зографския манастир се извършва от преподаватели в катедра „Кирилометодиевистика" на Факултета по славянски филологии на Софийския университет. От 2009 г. екипът, към който наскоро се присъединиха и преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет, работи по описанието и дигитализирането на ръкописния и архивен фонд. Въз основа на старите налични каталози се прави ново описание на славянските ръкописи.

В момента Зографската електронна научно-изследователска библиотека към Софийския университет съдържа 286 архивни единици, дигитализирани копия на ръкописи от духовното и културно наследство на Светата обител. Базата данни е динамична и ще бъде непрекъснато развивана и обогатявана.

Ректорът проф. дин Иван Илчев определи подписването на договора като уникален момент в историята на българската култура, а свързването на двете институции - едната от които е в основите на Българското Възраждане, другата - в основата на висшето образование в България, като изключително знаменателно. Той подчерта, че документите, предоставени любезно от Светата обител, представляват около 90 % от всички документи до началото на 20-ти век и са най-ценната част от документацията на манастира.

Библиотекарят на Зографския манастир отец Атанасий подчерта, че съвместната работа е довела до взаимна полза:  „Запознахме се и с някаква част от научната литература върху старобългаристичната проблематика. Това разшири нашия кръгозор, защото видяхме с какви езикови проблеми са се сблъсквали светите създатели и продължители на нашата духовна култура, какъв е бил историческият контекст, в който са превеждали или сътворявали онова, което днес ние пеем и четем в храма, аскетическите и богословски творения, които изучаваме за своя духовна полза и за придобиване на просветен разум. Мисля, че и за нашите учени сътрудници ползата беше значителна, само че погледната от обратната страна. Те видяха вплетени в тъканта на манастирския живот форми и практики, за които дотогава само бяха чели или чували."

Първите 28 ръкописа са заснети през юни 2010 г, а днес вече цялата Славянска сбирка е дигитализирана. В процеса на цялостно преустройство на библиотеката са намерени над двеста неизвестни славянски ръкописа извън вече каталогизираните от Кодов, Райков и Кожухаров 286, както и около 120 музикални славянски ръкописа. Предстои заснемането на гръцките ръкописи, които са над двеста, както и на огромния комплекс от архиви, който е почти изцяло неизучен.

Проф. Климентина Иванова, която е член на Консултативния съвет към Светата обител, също благодари на всички, плод на чиито усилия е създаването на Зографската електронна научно-изследователска библиотека в Софийския университет. Тя призна, че за нея тази библиотека е и ще си остане просто „Зографската стая".

„В Договора, който се подписва в момента, се говори за 286 цифровизирани единици. Но зад юридическата терминология всеки, занимаващ се с ръкописите, знае, че сега притежаваме още един кладенец с жива книжовна вода. Че от Зограф сме получили не просто 286 слабо познати или непознати кодекси, а съхранени през времето свидетелства за отдаденост на вярата и на вечността. И че най-сетне имаме възможност да ги изучаваме всестранно и чрез тях да бъдем съпричастни и към ония, които са се трудили над всеки лист, над всеки ред и са ги оставили като наследство за манастира, но и за нуждаещите се от тях човеци. Имаме възможност да бъдем съпричастни и към учените, изследвали през близо два века светогорската българска Обител и нейните паметници", каза проф. Иванова.

Игуменът на Светата обител архимандрит Амвросий връчи на ректора на Софийския университет проф. дин Иван Илчев диск с архивните записи. Игуменът изрази радостта си от това добро начинание, което ще бъде от полза за българския народ и за българските учени.

 

Библиотеката в Габрово ще осигури летни забавления за децата

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ е подготвила едно различно лято за децата от всички възрасти. Вече отвори врати ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com