След Германия, Япония и САЩ – книга на проф. д-р Никола Шипковенски най-после и в България

6195
След Германия, Япония и САЩ – книга на проф. д-р Никола Шипковенски най-после и в България
Снимка: Изток-запад

През 2016 година се навършват 110 години от рождението и 40 години от смъртта на проф. д-р Никола Шипковенски, виден български психиатър, основоположник на психопатологията и в частност на модерната съдебна психиатрия в България.

Отбелязвайки тази годишнинаq най-после на български език излиза неговата книга „Ятрогения или освобождаваща психотерапия“.

Книгата е написана на немски език и излиза първо в Германия (1965), след което в Япония (1975) благодарение на проф. Осаму Наката от Токийския университет по медицина и стоматология. Месеци наред той и трима негови асистенти отделят от времето си и я превеждат pro bono, убедени, че е необходима за японските лекари. През 1977 г. книгата намира своите читатели в САЩ и Швейцария.

Откъс от "Живи рани"

Развиделяваше се, въпреки че уличните лампи все още светеха. Един боклукчийски камион товареше контейнер, а на няколко метра от него же...

Едва през 2016 г. тя достига българските читатели благодарение на издателство „Изток-Запад“. Преводът на български език е дело на дъщерята на автора – Мариана Шипковенска.

Тази книга поставя съществения въпрос за отношението и поведението на лекаря към пациента. Терминът ятрогения, образуван от гръцките думи iatros (лекар) и genesis (произход), обхваща възможните вреди, които лекари или лица без медицинско образование могат да причинят на болни и дори на здрави хора. Става дума за отрицателните въздействия, които разстройват душевността по психичен път. Разсъжденията, аргументите и заключенията на автора се основават на неговия четирийсетгодишен лекарски опит (цитирани са над 80 лични наблюдения), както и на осмислянето на позициите на именити негови колеги от различни области на медицината.

Десетки са положителните отзиви от изтъкнати специалисти, обнародвани в различни страни (ГДР, ГФР, Унгария, Чехия, Франция, Канада, Япония и др.). В редакционна статия в списание Actapaedopsychiatricа, издавано от Международната асоциация на детските психиатри, главният редактор проф. Ван Кревелен препоръчва: „Изучаването на забележителната монография на Шипковенски да бъде въведено задължително за студентите по медицина в целия свят...”

Проф. д-р Никола Шипковенски, виден български психиатър, основоположник на психопатологията и в частност на модерната съдебна психиатрия в България. От 1960 година е член на Международния съвет по групова психотерапия. Издава във Виена „Болестни реакции на личността – невроза и психогенни психози” (1961) и „Слабоумие и престъпление” в Йена (1962). Особено интересна е публикацията му "Психопатология на ръкуването", която и до днес е уникална в световната психиатрична литература.

Откъс от „Задиг или съдбата. Ориенталска история“

  Глава XXI Гатанките Потресен като човек, до когото е паднал гръм, Задиг вървеше, накъдето му видят очите. Влезе във Вавилон в...

През 1963 г. Професор Шипковенски става член на Френското дружество за психосоматична медицина и на Световната федерация по неврология, издава на немски език „Ятрогения или освобождаваща психотерапия – кръстопът на всеки лекар”. През 1968 г. защитава дисертация на тема „Проблеми на шизофренните и циклофренните умъртвявания” за научна степен „доктор на медицинските науки”.

Шипковенски има огромен брой научни публикации на немски, френски, италиански, полски и руски езици. В България издига идеята за създаване на Институт по съдебна психиатрия, който да се ангажира с проблемите на съдебнопсихиатричната и съдебнопсихологичната експертиза.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги