Столична библиотека на 89 години

598
Столична библиотека на 89 години
Снимка: БГНЕС

В деня на 89-та си годишнина – 24 октомври 2017 г. Библиотеката на София отваря вратите си за всички софиянци и гости на столицата и им предлага да станат част на поредица от събития.

Едно от тях е изложба „Колекции от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев“. Откриването е в 11:00 ч. Изложбата представя ценни издания от дарителски колекции на Столична библиотека. Включени са 47 редки книги от сбирките на Константин Стоилов, Кирил Христов, Васил Пундев и Петко Тихолов – първи издания, библиофилски оформени книги, издания-библиографска рядкост, книги с автографи и посвещения. Ще видите първото издание на „Жестокия пръстен“ на Гео Милев от 1920 г.; Монография от Николай Райнов "Графиката на Николай Павлович" от 1924 г. с посвещение на приятеля му В. Пундев; Юбилеен сборник на Ив. Вазов – 1870-1920 с подпис на поета и „Под сенките на облаците“ от П. Яворов с посвещение на Кирил Христов от 1910 г. Изложбата представя и ролята на дарителите във формирането на колекциите от редки и ценни издания на Столична библиотека.

Изложба „Картини от грамофона“. Откриване в 11:00 ч.Великите композитори срещат великите художници в изложба от грамофонни плочи. Колекцията от винилови музикални носители в сектор „Изкуство“ наброява над 9 хиляди и е събирана в продължение на повече от 50 години. В изложбата са включени около 80 грамофонни плочи, издадени през 70 – 80-те години на миналия век. Експозицията е съставена от плочи на немското издателство ETERNA, специализирано в издаването на класическа музика. За оформлението на винилите са използвани произведения от известни художници: Дюрер, Микеланджело, Рубенс, Роден, Каспър Давид Фридрих. Ще бъдат представени редки нотни издания от 40-те и 50-те години на ХХ век на част от включените в изложбата композитори. Ще звучи музика от грамофон.

Столична библиотека в парковете на София с лятна читалня "Зелена библиотека"

През месец август Столична библиотека организира за трета поредна година традиционните летни читални в няколко парка на София. Може да ...

Детски център – децата ще се срещнат с авторката Зорница Иванова и героите на книгата „Мая и концертът на талантите“. С художника Христо Кърджилов ще рисуват красиви български носии в 10:30 ч.

Поетична вечер на Георги Константинов. Поетът ще чете свои стихове, писани през годините. Творчеството му ще бъде представено от Румен Шомов, а Евгени Бенов ще изпълни песни по негови творби от 18:00 ч.

Секторите и филиалите на Столична библиотека ще посрещнат софиянци със свои програми.

Всички желаещи ще получат безплатни едногодишни читателски карти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги